Παπαζήσης (ΑΠΘ) για εμβόλιο AstraΖeneca: Μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει κανείς θρόμβωση αν νοσήσει με κορωνοϊό - iefimerida.gr

Παπαζήσης (ΑΠΘ) για εμβόλιο AstraΖeneca: Μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει κανείς θρόμβωση αν νοσήσει με κορωνοϊό

Γιώργος Παπαζήσης
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Να κάνουν άφοβα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Astra Zeneca οι περίπου 350.000 πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στη χώρα μας προτρέπει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Α.Π.Θ., Γιώργος Παπαζήσης.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr, μόνο έτσι θα είναι καλυμμένοι από πιθανή μόλυνση με τον SARS-CoV-2. «Ειδικά αυτοί που έκαναν την πρώτη δόση και δεν είχαν ανεπιθύμητη ενέργεια δεν έχουν κανένα λόγο να μην κάνουν τη δεύτερη δόση. Έτσι εξασφαλίζεται η ολοκληρωμένη προστασία τους», λέει κατηγορηματικά ο κ. Παπαζήσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να δοθεί δυνατότητα χορήγησης άλλου εμβολίου στους αρνητές της AstraZeneca

Σε ότι αφορά τους πολίτες που φοβούνται εξαρχής να εμβολιαστούν με το AstraZeneca ο Καθηγητής Φαρμακολογίας σημειώνει ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα από την πολιτεία να κάνουν άλλο εμβόλιο.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο. Θεωρώ ότι σ’ αυτούς θα μπορούσε να δίνεται το περιθώριο, έστω και με καθυστέρηση ενός ή δυο μηνών, να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο γιατί υπάρχει ένα ποσοστό που δεν μπορεί να πειστεί, παρά τα όσα λέμε εμείς οι ειδικοί. Θα ήταν λοιπόν καλό για να μη χαθεί ο εμβολιασμός».

Αναφορικά με τη σύγχυση που έχει προκληθεί ο κ. Παπαζήσης την αποδίδει σε λάθους χειρισμούς. «Πριν λίγες μέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αφού εξέτασε τα δεδομένα κατέληξε ότι αυτά τα σπάνια περιστατικά εγκεφαλικής -κατά βάση- θρόμβωσης είναι πιθανό να συσχετίζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Αυτό ήταν το πόρισμα του χωρίς να δώσει μια κατεύθυνση σε ότι αφορά παράγοντες κινδύνου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί κάποιος παράγοντας που να συσχετίζεται μ’ αυτά τα περιστατικά είτε αυτός είναι η ηλικία είτε το φύλο. Μ’ αυτόν τον τρόπο άφησε ανοικτό το θέμα», σχολιάζει.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει κανείς θρόμβωση αν νοσήσει με κορωνοϊό

Ως αποτέλεσμα, κάποιες χώρες βασιζόμενες στο γεγονός ότι αυτά τα σπάνια περιστατικά εμφανίστηκαν στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους σε άτομα κάτω των 60 ετών και κυρίως γυναίκες έθεσαν ηλικιακό όριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι μόνο το όριο των 60 ετών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Η Γαλλία και το Βέλγιο έθεσαν ως όριο τα 55 έτη. Η Φιλανδία και η Σουηδία τα 65 έτη. Υπάρχουν χώρες που δεν έθεσαν κανένα ηλικιακό όριο. Δεν υπάρχει κοινή γραμμή και αυτό δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι η εξαιρετικά αυτή σπάνια ενέργεια συμβαίνει σε ποσοστό περίπου 1 στις 150.000. Από την άλλη αν κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό έχει τουλάχιστον 50 φορές πάνω να πάθει το ίδιο σπάνιο σύνδρομο και δεν μιλάμε και για τις άλλες επιπλοκές από τη λοίμωξη του Covid-19. Είναι ασύγκριτα λοιπόν μεγαλύτερη η πιθανότητα να πάθει θρόμβωση αν νοσήσει από τον νέο ιό», τονίζει ο κ. Παπαζήσης.

Αναφερόμενος στο όριο των 30 ετών που τέθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λέει ότι «ουσιαστικά προκαλεί σύγχυση και μπέρδεμα και η Επιτροπή θα μπορούσε να το είχε παραλείψει. Η μετάφραση αυτής της απόφασης είναι ότι συνεχίζουμε κανονικά τον εμβολιασμό με την Astra Zeneca».

Οι εμβολιασμοί θα μας επαναφέρουν στην κανονικότητα- Άκρως ενθαρρυντικές οι έρευνες στο Ισραήλ

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις μελέτες στο Ισραήλ μετά τους εμβολιασμούς σημειώνοντας ότι η μεταδοτικότητα στη χώρα είναι πλέον πολύ μικρή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παγκοσμίως βλέπουμε τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στις χώρες όπου έχει γίνει μαζικός εμβολιασμός, όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιες πολιτείες της Αμερικής. Ο Μπόρις Τζόνσον άνοιξε την εστίαση καθώς υπολογίζεται ότι η συλλογική ανοσία άγγιξε το 71%. Τα νοσοκομεία έχουν «αναπνεύσει» σ’ αυτές τις χώρες. Είναι η απόδειξη ότι το μαζικό πρόγραμμα του εμβολιασμού αποδίδει και ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν είναι αποτελεσματικά. Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα, το δάσος όχι το δέντρο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κρίσιμες οι επόμενες δυο εβδομάδες στη χώρα μας

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παπαζήση είναι βασικό να είμαστε σε μια σταθερή κατάσταση στη χώρα μας σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά νούμερα, σε ένα πλατό ώστε να εκμεταλλευτούμε το επόμενο διάστημα τη δυνατότητα του εμβολιασμού. «Ενάμιση εκατομμύρια δόσεις ευελπιστούμε να έχουμε τον Απρίλιο, το ίδιο τον Μάιο και τον Ιούνιο, οπότε αν κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα δρόμου μεταξύ σταθερότητας κρουσμάτων και μαζικοποίησης των εμβολιασμών πραγματικά υπάρχει «φως» στο βάθος του τούνελ. Οι επόμενες δυο εβδομάδες, από τη στιγμή που άνοιξαν λιανεμπόριο και σχολεία, είναι κρίσιμες για να δούμε πως κινούνται τα κρούσματα και οι νοσηλείες και να σχεδιάσουμε το Πάσχα και το καλοκαίρι», καταλήγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ