Καθυσηχαστικός για τον σεισμό της Βοιωτίας παρουσιάστης ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ωστόσο «έκρουσε» το καμπανάκι για τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο.
Το πρωί της Πέμπτης (12/1) σημειώθηκαν δυο σεισμοί ύψους 3,7 και 3,6 Ρίχτερ στη Βοιωτία, ενώ λίγο αργότερα καταγράφηκε σεισμική δόνηση 3,6 στην πολύπαθη Λέσβο.
«Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η σεισμικότητα στον ελληνικό χώρο»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχο, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ, τόνισε αρχικά πως δεν είναι καινοφανές φαινόμενο οι σεισμικές ακολουθίες στον ελληνικό χώρο.
«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο τους προκαλεί έκπληξη η σεισμικότητα στον ελληνικό χώρο. Αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ανοίξετε τις ιστοσελίδες των σεισμολογικών κέντρων θα δείτε ότι υπάρχουν κατά καιρούς σε εξέλιξη πολλές μικρές ή μεγαλύτερες ακολουθίες. Όταν κάποιες από αυτές τις ακολουθίες είναι κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, ιδίως κοντά στην Αθήνα, συγκεντρώνουν πιο πολύ την προσοχή μας», τόνισε.
«Δυο καταιγίδες δεν τους κάνουν εντύπωση, δυο ακολουθίες, είναι κάτι καινοφανές»
«Με ανησυχεί το ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τους σεισμούς ως ένα καινοφανές φαινόμενο. Δηλαδή αν μέσα σε ένα καλοκαίρι κάνει μια δυο καταιγίδες, δεν τους κάνει εντύπωση. Αν μέσα σε μια ήρεμη περίοδο ξαφνικά “ξυπνήσουν” δυο ακολουθίες, που είναι κάτι συνηθισμένο, το θεωρούν κάτι καινοφανές», πρόσθεσε.
Μάλιστα, υπενθύμισε μια μεγάλη σεισμική ακολουθία στη Θήβα: «Θυμηθείτε, είχαμε και μια μεγάλη ακολουθία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακριβώς δίπλα στη Θήβα. Πολύ ανησυχητική που ενεργοποίησε ένα ρήγμα το οποίο σιγά σιγά μέσα σε ένα χρόνο έσβησε. Τέτοιες ακολουθίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στον ελληνικό χώρο».
Όπως τόνισε ο καθηγητής «όταν είναι σε θαλάσσιο χώρο δεν δίνουμε πολύ σημασία, δεν μας επηρεάζουν, όπως αυτή η ακολουθία που είναι βόρεια από τη Νεάπολη στην Κρήτη. Όταν είναι σε ηπειρωτικό χώρο είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι. Αυτή είναι η κατάσταση»
«Διαφορετική η κατάσταση στη Λέσβο, είμαστε επιφυλακτικοί»
Στην Λέσβο, ωστόσο, όπως επισήμανε έχουμε μια πολύ διαφορετική κατάσταση: «Στη Λέσβο έχουμε μια έντονη ακολουθία με 5άρια, αρκετά μεγάλους σεισμούς, είναι ένα σημαντικό κομμάτι γης γύρω στα 8 χιλιόμετα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο».
Όπως τόνισε, η μορφολογία του νησιού, το επίκεντρο, αλλά και τα παλιά κτίρια είναι που περιπλέκουν την κατάσταση.
«Δεν είναι ότι έχει ξεφύγει ακολουθία, αλλά εκεί επειδή γίνονται συνέχεια σεισμοί υπάρχουν πτώσεις βράχων, πολλά από τα κτίρια δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι το ότι με δυο μικρούς σεισμούς, κάθε φορά, δεκάδες κτιρίων κρίθηκαν ως κίτρινα.
«Δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση στη Λέσβο»
Παράλληλα, επισήμανε ότι γίνονται πιο αισθητοί και στους κατοίκους, οι οποίοι τρομοκρατούνται επειδή: «Εκεί οι σεισμοί γίνονται αισθητοί με έντονη βοή, είναι κάτω από τα πόδια τους, είναι ανοιχτά τα σχολεία. Είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση. Είναι και χειμώνας και δεν μπορείς να πεις στους κατοίκους να μείνουν έξω από τα σπίτια τους».
«Επειδή είναι πάνω από το ρήγμα, οι κάτοικοι ακούνε πάρα πολύ έντονη βοή. Αυτό δεν διευκολύνει την κατάσταση, ούτε τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν εύκολα. Δεν μπορεί να έχεις 20 παιδιά μέσα σε μια τάξη και να ακούνε κάθε δεκαπέντε λεπτά ένα βόμβο», τόνισε ο καθηγητής.
«Και το βασικό είναι ότι η Λέσβος βρίσκεται σε μια εξηγενής ζώνη, που δυστυχώς κατά το παρελθόν έχει δώσει πολύ καταστρεπτικούς σεισμούς», τόνισε.
«Η ακολουθία δεν έχει ηρεμήσει, είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί»
Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται χρόνος για να διαπιστωθεί το αν θα τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε ακόμη χρόνο γιατί η ακολουθία δεν έχει ηρεμήσει και το ρήγμα είναι αρκετά μεγάλο. Συνεχίζεται και στο θαλάσσιο χώρο σίγουρα, πάει και προς το νότο και ακριβώς επειδή μπορεί να γίνει σεισμός ίδιου μεγέθους, όπως πεντάρι σε ένα άλλο κομμάτι κοντά σε ένα άλλο χωριό, μας βλέπετε επιφυλακτικούς».
«Πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα για να φανεί αν η ακολουθία μπαίνει σε σαφή μετασεισμικό χαρακτήρα. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Αν αρχίσει να διαφαίνεται μια σταδιακή ύφεση θα είμαστε κι εμείς πιο ήρεμη. Νομίζω το Σαββατοκύριακο, Δευτέρα, Τρίτη θα είναι δύσκολα εκεί, θα έχουμε σεισμούς», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
«Λέμε στους κατοίκους δυστυχώς οι ακολουθίες κρατάνε πολύ. Αυτή κρατάει αρκετά. Ας κάνουμε λίγη υπομονή τις επόμενες μέρες. προς τα μέσα της εβδομάδας θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη η εικόνα», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν τα ευάλωτα κτήρια και υπενθυμίζει ότι «ένα 7αρι στη Σάμο σκότωσε δύο παιδάκια τραγικά από έναν ετοιμόρροπο τοίχο, αλλά στην Τουρκία σκότωσε δεκάδες ανθρώπους σε μια τεράστια απόσταση.