Παπαπροδρόμου για την αυτοκτονία του 14χρονου: Τα παιδιά μπροστά στις ψηφιακές προκλήσεις, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς - iefimerida.gr

Παπαπροδρόμου για την αυτοκτονία του 14χρονου: Τα παιδιά μπροστά στις ψηφιακές προκλήσεις, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος εν αποστρατεία
Ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος εν αποστρατεία

Συγκλονισμένο παραμένει το πανελλήνιο από την υπόθεση της αυτοκτονίας του 14χρονου Μάκη από τα Σεπόλια ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο δωμάτιο του.

Με αφορμή την αυτοκτονία του 14χρονου και με τις αρχές να ερευνούν εκτός από το bullying και το ενδεχόμενο να έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα από ένα παιχνίδι στο Tik-Tok, ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος εν αποστρατεία και ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος, μίλησε στο iefimerida.gr και εξήγησε τις ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι στο σήμερα αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εποχή που σήμερα μεγαλώνουν τα παιδιά χαρακτηρίζεται από μια διαρκή παρουσία προκλήσεων, οι οποίες συνδέονται με το περιβάλλον στο οποίο γεννιούνται και μεγαλώνουν. Ένα περιβάλλον γεμάτο κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής, στο οποίο γονείς και κοινωνικοί θεσμοί (σχολείο, εκκλησία, σύλλογοι, σωματεία, κλπ) προσπαθούν να στηρίξουν τα παιδιά με λιγότερα ή περισσότερα επιτυχή αποτελέσματα», ανέφερε αρχικά στο iefimerida.gr.

«Ειδικότερα, σε κοινωνίες όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια πραγματικότητα διαρκών προκλήσεων που σχετίζεται με τα διαδικτυακά παιχνίδια, τη συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως αυτά που έχουν σχέση με παραγωγή και διακίνηση βίντεο και φωτογραφιών). Ακριβώς αυτό το γεγονός θα πρέπει να αποτελέσει το κέντρο ενδιαφέροντος πρωτίστως για τους γονείς και τους ανθρώπους που μεγαλώνουν ένα παιδί, και φυσικά και των αρμοδίων φορέων της ίδιας της πολιτείας (με κάθε μορφή οργανωσιακής της παρουσίας)», συνέχισε ο κ. Παπαπροδρόμου.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

«Η ανάπτυξη των αυξημένων δεξιοτήτων (και όχι μόνο ψηφιακών), η θετική χρήση των ΤΠΕ (όπως ρομποτική, STEM κλπ), η ενίσχυση της κριτικής σκέψης, ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων, ο σεβασμός σε βασικές ανθρώπινες αξίες, είναι τα πρώτα βασικά εργαλεία τα οποία οικογένεια και σχολείο φροντίζουν να γίνουν κτήμα στο κάθε παιδί», είναι η απάντηση του πρώην Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δυστυχώς η κοινωνική πραγματικότητα φέρνει κατά καιρούς όλο και περισσότερα δράματα και άσχημα συμβάντα που συμβαίνουν και στη χώρα μας (αναπαραγόμενα ορισμένες φορές άκριτα και αντιδεοντολογικά από τα ΜΜΕ), θυμίζοντας το βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας της παραπάνω ατομικής ή συλλογικής προσπάθειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι στιγμές της σημερινής χωροχρονικής συγκυρίας είναι στιγμές περισυλλογής, αναθεώρησης των πολιτικών προσεγγίσεων (και θεσμικών παρεμβάσεων) και ενίσχυσης του κοινωνικού πλαισίου, με πόρους (κυρίως ανθρώπινους) που θα μπορούν να στηρίξουν και να υποστηρίξουν τα δοκιμαζόμενα παιδιά, πραγματώνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας σε ανθρώπινη βάση. Τα παιδιά στηρίζουν μια κοινωνία, γιατί είναι το μέλλον της (ψηφιακό και μη), αρκεί και η ίδια η κοινωνία να τα στηρίζει δίχως διάκριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεπόλια αυτοκτονία 14χρονος bullying
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ