Νέα ανησυχητικά δεδομένα για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού μετέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Οπως επισήμανε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τη Σία Κοσιώνη, έχουμε πλέον πολύ μεγάλη διασπορά, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η ινδική μετάλλαξη δεν πλήττει αποκλειστικά τους νέους.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέρα από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν τη λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως τον περασμένο Φεβρουάριο χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε το επίπεδο των 3.000 κρουσμάτων, από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε δύο μόλις εβδομάδες.
Παπαευαγγέλου: Τα πραγματικά κρούσματα είναι τριπλάσια των καταγεγραμμένων
Κληθείσα να σχολιάσει την τρομακτική πρόβλεψη του Νίκου Σύψα για 15.000-20.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, από την εκθετική αύξηση της διασποράς, απάντησε: «Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε πολύ περισσότερα».
Εσπευσε δε να επισημάνει ότι «σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή» και εκτίμησε πως, εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.938 νέα κρούσματα.
Στους ειδικούς έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας στο Νότιο Τομέα Αθηνών είναι στο 1,39%, ενώ στο Ρέθυμνο φτάνει το 3,69%, στη Μύκονο 3,31%, στην Πάρο στο 1,27% και στα Γρεβενά 1,12%.
Σήμερα συνεδρίασε η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων, σταθμίζοντας τα δεδομένα της χώρας. Στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, η επιτροπή εξέτασε την επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, κρούοντας τον κίνδυνο για συγκεκριμένες περιοχές. Συναγερμός έχει σημάνει για την Αττική, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τη Μύκονο, όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.