Παπαευαγγέλου: Οσο προχωράμε προς το τέταρτο κύμα, το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο - iefimerida.gr

Παπαευαγγέλου: Οσο προχωράμε προς το τέταρτο κύμα, το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σε συνέντευξη Τύπου
Η Βάνα Παπαευαγγέλου / Φωτογραφία: Intime, ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς «προχωράμε προς το τέταρτο κύμα» του κορωνοϊού, επεσήμανε για μια ακόμη φορά η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπογράμμισε επίσης τη σημαντικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, η συμβολή των οποίων είναι πολύ σημαντική, όπως είπε. Επίσης, σημείωσε ότι «δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο, αλλά σημαντικό εργαλείο δημόσιας υγείας. Να τηρείται και να επιτηρείται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σχετική σταθεροποίηση στο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια και ένας στους δύο είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών. Η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει σταματήσει, ενώ παρατηρήθηκε μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, με τη διάμεση ηλικία να είναι στα 57 έως 60 έτη.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των επτά τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι το ποσοστό κρουσμάτων σε τουρίστες είναι μικρό, κάτω από 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού τουριστών αλλά και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να ταξιδέψουν.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη και παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων κάτω των 34 ετών, που αποτελούν το 63%, όταν δύο εβδομάδες πριν τα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων. Επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επισήμανε πως αυξάνεται και ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι και το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά»

Από την ιχνηλάτιση προκύπτει ότι, οι κοινωνικές συναθροίσεις και νυχτερινή διασκέδαση είναι ο κύριος λόγος μετάδοσης στους νέους, ενώ στους μεγαλύτερης ηλικίας οφείλονται σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και εργασία. Σημείωσε ότι στις μεγαλουπόλεις σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρουν επαφή κυρίως ενδοοικογενειακή με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως νησιά.

«Οσο προχωράμε προς το τέταρτο κύμα, το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, είπε ότι το 62% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, με τα νούμερα να αποτυπώνουν τη συμβολή του εμβολιασμού. Ακόμη, στάθηκε στο γεγονός πως σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική «έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, τους οποίους κάλεσε «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των μέτρων προστασίας».

Η καθηγήτρια τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, «είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί». Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Είπε ότι σε ένα σύνολο 5 εκατ. πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό είπε, να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους. «Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας» και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο, τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ