Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τους σεισμούς που σημειώθηκαν την Τρίτη (29/11) στην Εύβοια.
Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και επισήμανε ότι ο πρώτος δυνατός σεισμός που σημειώθηκε χθες το πρωί έντασης 4,7 Ρίχτερ δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα μίας σεισμικής δραστηριότητας που είχε σημειωθεί εκεί στην περιοχή της νότιας Εύβοιας από τις 25 Οκτωβρίου με μικρής εντάσεως σεισμούς.
Η περιοχή βρισκόταν σε διέγερση, τόνισε ο σεισμολόγος
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι η σεισμική δραστηριότητα αυτή δεν αξιολογήθηκε όπως έπρεπε να αξιολογηθεί καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «επί 40 ημέρες η περιοχή βρισκόταν σε διέγερση και έτσι κορυφώθηκε με τον χθεσινό πρωινό σεισμό 4,7 Ρίχτερ».
«Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο 4,7 είναι ο κύριος σεισμός και η εκτίμηση πολλών σεισμολόγων ότι ο χθεσινός πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός καθησύχασε πολύ κόσμο λανθασμένα κατά τη γνώμη μου. Και το ίδιο λάθος έκαναν πέρσι με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Και φτάνουμε 12 ώρες μετά να έχουμε χθες έναν ακόμη ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Δεν μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αυτή τη στιγμή αν ο σεισμός της έντασης 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και θα πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή και με συνεννόηση η επιστήμονες να αξιολογούμε και να μιλάμε προς τα έξω», επισήμανε ο σεισμολόγος.
Δεν γνωρίζουμε αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος, λέει ο κ. Παπαδόπουλος
Σε ερώτηση για τον αν μπορεί η συγκεκριμένη περιοχή να δώσει σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η άποψη ότι η περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμικών δονήσεων είναι σωστή, όμως αυτό δεν αποτελεί μία απόλυτη εγγύηση καθώς έχουμε πολλά παραδείγματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σημειωθούν σε περιοχές ισχυροί σεισμοί χωρίς να υπάρχει κάποιο ιστορικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999, μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο οποίος δεν είχε κάποιο ιστορικό. Παράλληλα πέρσι (2021) ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι, μεγέθους 6 Ρίχτερ δεν είχε κάποιο ιστορικό προηγουμένως. Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν».