Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα ήταν εορταστική για τον παπα-Δημήτρη Λουπασάκη, τον «θαυματοποιό» ιερέα των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού, αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν του είχε δείξει την πόρτα της εξόδου λίγα 24ωρα πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ακόμα δεν υπάρχει απάντηση, ωστόσο η απόφαση του Μακαριώτατου είναι ειλημμένη και η μετακίνηση του παπα-Δημήτρη σε μοναστήρι στη Βάρη είναι πια μονόδρομος. Σύντομα θα ανακοινωθεί από την Αρχιεπισκοπή και ποια είναι η μονή στην οποία του προτάθηκε να μετακινηθεί μαζί με τους 16 νέους που βρίσκονται μαζί του στους Αγίους Ισιδώρους.
«Θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες»
Μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για τον Τίμιο Σταυρό που κρύβει θαύματα για πάσα νόσο, το πόρισμα-καταπέλτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που περιφερόταν επί χρόνια στα συρτάρια και τις αναφορές για ισχυρές πλάτες του ιερέα από τον χώρο της πολιτικής, ο κύβος ερρίφθη, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ξεκαθάρισε ότι ο ιερέας έχει διορία πέντε ημερών για να μαζέψει τα υπάρχοντά του από τον Λυκαβηττό.
«Ήρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι, στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε ένα παιδί που παρεκτρέπεται, δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλεύσετε; Είπα να σηκώσω το βάρος αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός. Είναι 16 παιδιά 25 με 30 ετών. Μια κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξη. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά, τους είπα "θέλετε να γίνετε μοναχοί; Εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι". Δεν πρέπει να τα βοηθήσω; Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε πέντε ημέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν "μένουμε εδώ", θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του κράτους», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, διευκρινίζοντας ότι ο παπα-Δημήτρης θα πάψει να κρατά στα χέρια του τον Σταυρό που προσέλκυε καραβάνια προσκυνητών στον Λυκαβηττό. «Δεν επιτρέπεται η εργαλειοποίηση του Σταυρού. Θα μπει σε μια προθήκη στη μονή που θα πάνε και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Σημερινή κολυμβήθρα του Σιλωάμ»
Το μακρινό 1999, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χειροτόνησε τον παπα-Δημήτρη στον Ναό του Αγίου Αιμιλιανού στον λόφο Σκουζέ. Αρχικά λειτούργησε σε εκκλησία στου Ζωγράφου και το 2001 ανηφόρισε στον λόφο του Λυκαβηττού για να αναλάβει το πιο γραφικό εκκλησάκι της Αθήνας, αυτό των Αγίων Ισιδώρων, που είναι κρυμμένο στον βράχο με θέα την πρωτεύουσα. Στο site του, ο ναός παρουσιάζεται ως σύγχρονη κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία προστρέχουν οι βασανισμένοι από κάθε γωνιά όχι της χώρας αλλά ολόκληρης της γης, αναζητώντας λύτρωση.
«Ο Θεός δεν προίκισε μόνο με φυσικό κάλλος αυτήν την εκκλησία, αλλά οικονόμησε να φιλοξενείται εκεί η Χάρη Του Θαυματουργού Τιμίου Σταυρού, που άξια κρατά στα χέρια του ο χαρισματικός Ιερέας του προσκυνήματος πατέρας Δημήτριος ευλογώντας χιλιάδες πιστούς που προσέρχονται στη χάρη του. Άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, υγιείς, ασθενείς με ανίατες ασθένειες, με διάφορα προβλήματα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά προσέρχονται στη σημερινή κολυμβήθρα του Σιλωάμ, επιζητώντας την ίαση και το θαύμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο οβολός των πιστών
Επίσης σημειώνεται ότι μετά από τις παρακλήσεις πολλών προσκυνητών των Αγίων Ισιδώρων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, με τη δυνατότητα, σε πρώτη φάση, ανάγνωσης του προγράμματος ακολουθιών του ιερού ναού και του περιοδικού σε ηλεκτρονική μορφή, όπως και της ζωντανής αναμετάδοσης όλων των ιερών ακολουθιών ραδιοφωνικά.
Το περιοδικό του ναού έχει και χορηγούς, γνωστές εταιρείες που φιλοξενούνται στις σελίδες του με ολοσέλιδες καταχωρίσεις. Παράλληλα τονίζεται η κρισιμότητα της οικονομικής συμβολής των πιστών που δίνουν τον οβολό τους για να αναδειχθεί ο ναός σε πνευματική όαση «στην αετοφωλιά του Λυκαβηττού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς την ευλογία και τη χάρη του Θεού και των Αγίων Ισιδώρων, αλλά και την πολύτιμη και συγκινητική βοήθεια και συνδρομή όλων των φίλων και των προσκυνητών του ιερού ναού, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια είναι παρόντες και συμμέτοχοι σε όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες που γίνονται ώστε οι Άγιοι Ισίδωροι να αναδειχθούν σε μια πνευματική όαση, στην αετοφωλιά του Λυκαβηττού, μέσα στη σημερινή άνυδρη έρημο της πόλης των Αθηνών».
Από υπάλληλος των ΕΛΤΑ, στην εκκλησία
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ιερέα από τα Χανιά, που είναι παράλληλα και υπάλληλος των ΕΛΤΑ, άρχισε πριν από λίγους μήνες, όταν φούντωναν οι αντιδράσεις για τη δράση του. Πολυετής έρευνα είχε γίνει από τα Ellinika Hoaxes που μεταξύ άλλων είχαν αναδείξει την περίπτωση ενός Βούλγαρου με κινητικά προβλήματα που εμφανιζόταν να περπάτησε μετά το άγγιγμα του σταυρού του παπα-Δημήτρη στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, αλλά από βίντεο προέκυπτε πως περπατούσε και πριν.
Σε εκκλησιαστικό επίπεδο, τον ασκό του Αιόλου άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα. Έχουν γίνει τρεις ανακρίσεις για την περίπτωση αυτή, είναι όλες καταπέλτης αλλά μπήκαν στο συρτάρι γιατί επεμβαίνουν και πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορώ να κρύψω την αλήθεια, υπάρχει ποινική διάσταση. Γιατί η πολιτεία επεμβαίνει σε θέματα εκκλησιαστικά; Πρόκειται για απάτη ολκής. Από τη στιγμή που υπάρχει διαφήμιση, υπάρχει αγυρτεία, δεν υπάρχει αγιότητα», είχε πει ο Μητροπολίτης Αργολίδας.
Ο σταυρός που... ματώνει
Στη συνέχεια η Αρχιεπισκοπή έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα έρευνας που είχε γίνει από το 2014 μέχρι το 2017, με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, κατ' εντολήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Η ανάκριση είχε ανατεθεί στον τότε γραμματέα του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμο. Ωστόσο το πόρισμα παρότι αποκαλύπτει σωρεία παραβάσεων, ανατροπή της εκκλησιαστικής τάξης, προσπάθεια εξαπάτησης των πιστών με καλλιέργεια και εκμετάλλευση της θρησκοληψίας τους με κατασκευή «θαυμάτων» («αγυρτεία»), καθώς και άλλων που παραπέμπουν σε οικονομικό σκάνδαλο («απιστία»), όχι μόνο δεν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά φαινόταν να έχει τεθεί στο αρχείο χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι.
Σε ένα από τα βίντεο που κατακλύζουν το διαδίκτυο ο παπα-Δημήτρης κρατά έναν σταυρό που στάζει ένα σκούρο υγρό σε ένα κομμάτι βαμβάκι και λέει στους πιστούς ότι ματώνει. Πλούσιοι, φτωχοί, επώνυμοι και ανώνυμοι ανηφόριζαν για δύο δεκαετίες το μονοπάτι του Λυκαβηττού για να ακούσουν τον λόγο του και να αγγίξουν τον «θαυματουργό» σταυρό του.
Είναι γνωστό ότι πολιτικοί της ΝΔ και οι σύζυγοί τους ξημεροβραδιάζονται στην εκκλησία εντυπωσιασμένοι από τα θαύματα του πατέρα Λουπασάκη. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η σύζυγος εν ενεργεία υπουργού, η οποία έχει για πνευματικό τον πατέρα Λουπασάκη, τον οποίο θεωρεί περίπου σαν την ενσάρκωση του Ιησού στο Κολωνάκι.
«Όταν κάποιος είναι μουτζουρωμένος φαίνεται στο πρόσωπό του και όταν είναι καθαρός, όση λάσπη κι αν του ρίχνουν, το πρόσωπό του είναι πάντοτε φωτεινό», είπε ο παπα-Δημήτρης σε κάποιο από τα πρόσφατα κηρύγματά του -αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το «θαύμα» που θα τον κρατούσε στον Λυκαβηττό.