Πάνω από 1.300 κρούσματα και σήμερα -Παράταση lockdown βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι - iefimerida.gr

Πάνω από 1.300 κρούσματα και σήμερα -Παράταση lockdown βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι

Ανδρας με μάσκα περπατάει στην άδεια Αθήνα
Οι ειδικοί «βλέπουν» παράταση του lockdown στην Αττική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρώτη ημέρα lockdown στην Αττική και ήδη ακούγονται ψίθυροι πως θα υπάρξει παράταση στα περιοριστικά μέτρα πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί θα είναι πάνω από 1.300, με συνέπεια η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνεχίζεται. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει, ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 είχαν εντοπιστεί κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν στα 167.549, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.073 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53.600 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εως χθες 284 άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 202 (71.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, είχαμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.034 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.547 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι ειδικοί βλέπουν παράταση του lockdown

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, με την Αττική να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, έχουν οδηγήσει του λοιμωξιολόγους να εκτιμούν πως το lockdown θα χρειαστεί να επεκταθεί πέραν των 2,5 εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως το ιικό φορτίο κορωνοϊού στα λύματα της Αττικής παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τα κρούσματα να υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική. Μάλιστα, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών, που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.

Γκίκας: Πιθανή η παράταση του lockdown στην Αττική

Στην εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουν οι 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες, προχώρησε ο Αχ. Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» επισήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στενοχωρηθείτε στο σαλόνι σας, παρά να βρεθείτε στην εντατική».

Τσολιά: Πιθανή η παράταση του lockdown

Είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown πέραν των δύο εβδομάδων, θα εξαρτηθεί όμως και από τα επιδημιολογικά δεδομένα, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά και μέλος της επιτροπής των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμού στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα εμποδίσει τη διασπορά του ιού και να εφαρμόσουμε τα μέτρα», επισήμανε η ειδικός.

Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και το κλείσιμο των σχολείων, διευκρίνισε πως «δεν επιθυμούσαμε να κλείσουν τα σχολεία, όταν όμως πιέζει η επιδημιολογία τις ΜΕΘ Covid τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο και κολλάνε λιγότερο συχνά, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες. Με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, και ειδικά τη βρετανική, υπάρχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κλείσιμο των σχολείων δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στον έλεγχο της επιδημιολογίας», ωστόσο, όπως εξήγησε η κυρία Τσολιά, «επειδή δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ποιο είναι ακριβώς το ποσοστό και επειδή όταν έρχεται αντιμέτωπος κανείς με σκληρούς δείκτες, όπως ο αριθμός των κλινών στις μονάδες Covid, κλείνει και το σχολείο, για να γίνει το μέγιστο που μπορεί για τον περιορισμό του ιού».

Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε, η καθηγήτρια έθεσε ως προϋπόθεση τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Προβλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες, προτού δούμε μείωση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ