Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ελλάδα και στις θέσεις 201-250 των πανεπιστημίων παγκοσμίως στην Απασχολησιμότητα των Αποφοίτων.
Αυτό καταδεικνύει η κατάταξη Quacquarelli Symonds (QS) 2022.
Τα πέντε κορυφαία πανεπιστήμια είναι:
- MIT
- Stanford
- UCLA
- Univ. Syndey
- Harvard
Μεταξύ των κορυφαίων 20 είναι πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, και συγκεκριμένα Οξφόρδη (7), Cambridge (11), Ινστιτούτο Πολυτεχνικής στο Παρίσι (12) και UCL (20).
Η βαθμολογία κάθε ιδρύματος αποτελείται από πέντε δείκτες :
(βλ. https://www.topuniversities.com/employability-rankings/methodology )
- Φήμη στους εργοδότες-employer reputation (30%),
- Παραγωγή αποφοίτων- alumni outcomes (25%),
- Συνεργασίες με εργοδότες, με αναγωγή στο πλήθος του ακαδημαϊκού προσωπικού - Partnerships with employers per faculty (25%),
- Σχέσεις εργοδοτών-φοιτητών με αναγωγή στο μέγεθος του φοιτητικού πληθυσμού - Εmployer/student connections (10%) και
- Ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων - Graduate employment rate (10%).
Η κατάταξη βασίζεται σε περισσότερες από 75.000 απαντήσεις στην Έρευνα Εργοδοτών QS και στην ανάλυση περισσότερων από 40.000 από τους πιο καινοτόμους, δημιουργικούς, οικονομικά εύρωστους επιχειρηματίες ή/και φιλάνθρωπους στον κόσμο για να καθορίσουν ποια πανεπιστήμια παράγουν αποφοίτους με επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις.
Η εφετινή κατάταξη περιλαμβάνει πανεπιστημιακές συνεργασίες με 2.000 κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, όπως καταγράφονται σε Fortune και Forbes.
Μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσονται στις θέσεις 301-500, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις από 501 και άνω.
Πρύτανης Μπουντουβής: Σημαντική η επίδραση του brain drain στην τελική κατάταξη
Όπως σημειώνει ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, «τα συγκεκριμένα κριτήρια/δείκτες υποδεικνύουν ενισχυτικά μέτρα για τη βελτίωση της θέσης του ΕΜΠ στην παγκόσμια κατάταξη στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση των δράσεων και δομών του ΕΜΠ που στοχεύουν στην εγγύτητα των φοιτητών μηχανικών και των (μελλοντικών) εργοδοτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
»Δεδομένου ότι η μέτρηση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων μας γίνεται σε διεθνή κλίμακα, η επίδραση του brain drain στην τελική κατάταξη εκτιμάται ότι είναι σημαντική και προσφέρεται για διερεύνηση μέσω των στοιχείων του QS ή από άλλες πηγές. Τα στοιχεία του QS ανατρέχουν μέχρι το 2018 και συνεπώς δεν προσφέρονται για ουσιαστική συγκριτική ανάλυση. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το ΕΜΠ διατηρεί τις θέσεις 201-250 στη διεθνή κατάταξη, αναφορικά με την απασχολησιμότητα αποφοίτων».