«Πράσινο φως» στην ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έδωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Στη σχετική έκθεση επί του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει ότι «οι αρμοδιότητες τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και των παραβάσεων της εν γένει νομοθεσίας είναι αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας», και άρα της Αστυνομίας.
Η Επιστημονική Υπηρεσία σημειώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση του Νομοσχεδίου που προβλέπει την ανάθεση σε σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικής αποστολής της προστασίας και ασφάλειας προσώπων και υποδομών στους χώρους των ΑΕΙ «στοιχεί προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» και υπογραμμίζει ότι είναι αρμοδιότητα του νομοθέτη το να διαρθρώνει το σύστημα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.
Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βελτιώσεις αυτές είναι ήδη υπό επεξεργασία στο νομοσχέδιο.
Να σημειωθεί ότι αύριο, στη μια το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με αίτημα την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, στα Προπύλαια.
Ενταση στην Ολομέλεια
Στα της Ολομέλειας, ο Πάνος Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας πως δημιουργούνται νέα δεδομένα. «Δεν μπορεί κρίσιμα νομοσχέδια να συζητούνται έτσι. Εισηγούμαι η Βουλή να πάρει απόφαση να παγώσει τη συζήτηση», είπε και προειδοποίησε πως η ψήφισή του θα προκαλέσει αντιδράσεις και διαδηλώσεις.
«Αλίμονο αν η πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε τη Βουλή και να μη νομοθετούμε! Θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία», απάντησε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως η οποία επικαλέστηκε τη θέση της επιστημονικής υπηρεσίας λέγοντας ότι όχι μόνο δεν επισήμαινε αντισυνταγματικότητα αλλά μιλά και για υποχρέωση του κράτους να παρέχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια.
«Είναι τραγελαφική η κατάσταση της διακυβέρνησης! Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε για τη παιδεία με τα σχολεία κλειστά. Πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση», είπε ο Κλ. Γρηγοριάδης από το Μέρα25 με τον Β. Χήτα της Ελληνικής Λύσης να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία. « Δεν είπαμε να σταματήσει να λειτουργεί η Βουλή αλλά όχι να συζητά τέτοιας σημασίας νομοσχέδια», είπε ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ με τον Κ. Σκανδαλίδη του ΚΙΝΑΛ να επισημαίνει: «σωστή η πρόταση να αναβληθεί η συζήτηση αλλά η Βουλή πρέπει να συζητά και να αποφασίζει».
«Η θεσμική λειτουργία του κοινοβουλίου πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για συγκρούσεις και πόλεμο στα πεζοδρόμια αλλά να ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου για λόγους δημόσιας υγείας. Είναι αντίφαση», παρατήρησε δεικτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.
Δείτε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής: