Ξεκινά η διά ζώσης εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, όπως ανακοίνωσαν τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Ωστόσο, ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας διατυπώνει αντιρρήσεις.
Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτατα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία, ενώ ενημέρωσε τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.
Τόσο η Νίκη Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αγγελος Συρίγος, καθώς και ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, προσεκλήθησαν στη Σύνοδο και συμμετείχαν σε μέρος της συζήτησης, της Εκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η συζήτηση των πρυτάνεων ήταν μακρά, καθώς υπήρξαν διαφωνίες σχετικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ο προβληματισμός πρυτανικών αρχών και καθηγητών αφορά κυρίως το πώς και ποιος θα ελέγχει την είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστήμια με βάση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού τεστ, αλλά και το πώς τηρείται η απόσταση μεταξύ τους στις αίθουσες.
Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων
«Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη Σύνοδο προσεκλήθησαν και συμμετείχαν, σε μέρος της συζήτησης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος.
Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.
Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.
Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση.
Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.
Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση.
- Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων
- Καθ. Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
- Καθ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης».
Οι αντιρρήσεις της Νομικής και η επικοινωνία Κεραμέως με τον κοσμήτορα της σχολής
Ωστόσο, η Νομική Σχολή ανακοίνωσε ότι ξεκινά τα μαθήματα εξ αποστάσεως, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι «στόχος της Σχολής είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του Ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτουμένων ελέγχων:
- Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα δια ζώσης. Τυχόν αποκλίσεις θα υπάρξουν σε εξαιρετικές περιστάσεις και με αιτιολογημένη κρίση από τον υπεύθυνο του μαθήματος.
- Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».
Σύμφωνα με το esos, η υπουργός Παιδείας επικοινώνησε με τον κοσμήτορα της Νομικής του ΕΚΠΑ και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της Συνέλευσης. Ο κοσμήτορας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του esos, είπε στην υπουργό Παιδείας ότι τη Δευτέρα θα διορθωθεί η απόφαση, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.
ΠΟΣΔΕΠ: Ακατανόητη η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών σε ποσοστό 100%
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των ανώτατων ιδρυμάτων σε συνθήκες διά ζώσης διδασκαλίας στις 4 Οκτωβρίου, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου Παιδείας για «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα).
Τονίζει, δε, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ της διά ζώσης εκπαίδευσης, αλλά ζητά να δίνεται ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μεικτού τρόπου διδασκαλίας για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσμενών συνθηκών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και υπερβαίνουν τα όρια του λελογισμένου επιδημιολογικού ρίσκου.