Περίπου 100.000 ήταν οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2018, αφήνοντας πίσω τους -πέρα από τις εξαιρετικές ή και μέτριες… επιδόσεις τους- έναν τεράστιο όγκο χάρτου.
Στον νόμο 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), ο οποίος αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων, περιλαμβάνεται η υπουργική απόφαση που δίνει απάντηση στο ερώτημα «πού καταλήγουν τα γραπτά μετά τις εξετάσεις».
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μετά τη λήξη της βαθμολόγησης και του ελέγχου για τη σωστή ηλεκτρονική καταχώριση των βαθμών, «τα στελέχη των γραπτών δοκιμίων παραδίδονται από την Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου (ΒΚ) στο Διευθυντή της οικείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φυλάσσονται στο οικείο ΒΚ ή σε άλλο ασφαλή χώρο που ορίζεται από αυτόν, μέχρι τις 15 Μαΐου του επόμενου έτους, οπότε και καταστρέφονται».
Κάποια γραπτά των πανελληνίων «επιζούν» για… ερευνητικούς σκοπούς
Στην ίδια απόφασή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε μια ειδική περίπτωση που αφορά στην εμπλοκή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Στο σχετικό σημείο τονίζεται ότι το «το ΙΕΠ μπορεί, για ερευνητικούς και παιδαγωγικούς λόγους, να ζητήσει από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δείγματα γραπτών δοκιμίων υποψηφίων, τα οποία παραλαμβάνει με σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, και καταστρέφει με πράξη του στο τέλος Μαΐου του επόμενου σχολικού έτους».
Τα συγκεκριμένα δείγματα γραπτών των Πανελληνίων, πάντως, είναι φωτοαντίγραφα και δεν φέρουν το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.