Στις 10 π.μ. ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα θέματα στο πρώτο μάθημα των Πανελληνίων 2020, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Φέτος στις Πανελλήνιες οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Η διαφορά είναι ότι με το νέο σύστημα δεν εξετάζονται οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων. Ειδικά στη Νεοελληνική Γλώσσα, δε, η Έκθεση με το νέο σύστημα βαθμολογείται με 30 μονάδες, ενώ με το παλαιό σύστημα βαθμολογείται με 40 μονάδες.
Πανελλήνιες 2020: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα με το νέο σύστημα
Οι μαθητές κλήθηκαν, όσον αφορά στο θέμα της Έκθεσης, να γράψουν ένα κείμενο 300-350 λέξεων για την ανάγνωση βιβλίων. «Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου; Με αφόρμηση τα Κείμενα 1 και 2 αποφασίζετε να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία στο ιστολόγιο του σχολείου σας. Να δικαιολογήσετε την όποια επιλογή σας», ήταν η ερώτηση που τέθηκε για ανάπτυξη από τους υποψηφίους των Πανελληνίων.
Όσον αφορά στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με βάση το νέο σύστημα εξέτασης, τα κείμενα που δόθηκαν στους μαθητές ήταν κείμενα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, του Κώστα Τσιρόπουλου και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου. (Δείτε τις απαντήσεις εδώ.)
- Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης είναι συγγραφέας και το κείμενο δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Τύπο (διασκευή).
- Ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος (1930-2017) ήταν συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης. Το κείμενο «Γράφειν» ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003).
- Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ποιητής και το ποίημα που επιλέχθηκε αντλήθηκε από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).
Πανελλήνιες 2020: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα με το παλαιό σύστημα
Στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους εξεταζόμενους με τα παλαιό σύστημα, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν με βάση ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα» και είχε θέμα την ανάγνωση.
«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιείται στο σχολείο σας, εκφωνείτε ομιλία στην οποία εκθέτετε τεκμηριωμένα τις απόψεις σας σχετικά με: α. τη συμβολή του βιβλίου στη συγκρότηση της προσωπικότητας των νέων και β. τις δράσεις, εντός και εκτός σχολείου, που θεωρείτε ότι θα τους βοηθήσουν να εμπλακούν ενεργά στην αναγνωστική εμπειρία», ήταν το θέμα στην Έκθεση για τους εξεταζόμενους με το παλαιό σύστημα.
Όλες οι ειδήσεις για τις Πανελλήνιες
- Πανελλήνιες 2020: Αυτά είναι τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα -Τι έπεσε στην Εκθεση
- Πανελλήνιες 2020: 82.159 υποψήφιοι για 77.970 θέσεις
- Πανελλαδικές 2020: Πώς θα υπολογιστούν φέτος τα μόρια -Τι άλλαξε με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας [πίνακες]
- Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Αγγλικά από το Νηπιαγωγείο, αλλαγές στις Πανελλαδικές -Τα 15 βασικά σημεία
- Πανελλαδικές 2020: Τα δύο σενάρια για τη δυσκολία των θεμάτων -Οι ρυθμιστές των Βάσεων, τα «κλειδιά» εισαγωγής [πίνακες]
- Πανελλήνιες 2020: Πώς θα διεξαχθούν -Μάσκες, αποστάσεις, ανοιχτά παράθυρα και χωρίς ανεμιστήρες
- Πανελλήνιες 2020: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις στα 4 πεδία -Ποιοι είναι οι παράγοντες «κλειδιά»
- Πανελλήνιες 2020: Οι 8 συμβουλές των ειδικών για υποψηφίους και γονείς -Ποια είναι τα μεγάλα «φάουλ»
- Πανελλαδικές 2020: Τι χρειάζεται προσοχή στις επαναλήψεις και την ύλη -5 συμβουλές από τον Στράτο Στρατηγάκη