«Η διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) έως το τέλος Οκτωβρίου 2021 δεν εμπίπτει στον χρονικό περιορισμό των τριάντα ημερών του άρθρου 7 του Γενικού Κανονισμού "Περί Αμοιβαίων Εξυπηρετήσεων, Κοστολόγησης και Οικονομικής Τακτοποίησης των Δοσοληψιών και Κλάδων των ΕΔ" (Β'358//2000), καθόσον το υπόψη προσωπικό εξακολουθεί να υπάγεται διοικητικά στη μονάδα ή στην υπηρεσία που ανήκει, η δε διάθεσή του ενεργήθηκε στο πλαίσιο των διατάξεων των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 55 του ν.δ. 721/1970, ως δωρεάν παροχή υπηρεσιών για κοινωφελείς σκοπούς σε τρίτους».
Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Διαιώνιση της διάθεσης προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για εκκαθάριση προσωρινών συντάξεων».
«Μάλιστα, πριν τη μετάβαση του στρατιωτικού προσωπικού στην έδρα του e-ΕΦΚΑ ενεργήθηκε κοστολόγηση, δυνάμει των καθοριζομένων στον Γενικό Κανονισμό "Περί Αμοιβαίων Εξυπηρετήσεων, Κοστολόγησης και Οικονομικής Τακτοποίησης των Δοσοληψιών και Κλάδων των ΕΔ" (Β'358//2000), η οποία ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ περίπου, ανά μήνα διάθεσης», παρατήρησε.
Περαιτέρω, υπενθύμισε ότι «στο πλαίσιο των αρχικών ενεργειών, για αναζήτηση του προσωπικού το οποίο θα συνέδραμε τον e-ΕΦΚΑ στη εκκαθάριση των εκκρεμών στρατιωτικών και πολιτικών συντάξεων, ζητήθηκε από τα Γενικά Επιτελεία να εξετασθεί και το ενδεχόμενο εθελοντικής συμμετοχής των μελών των Ενώσεων Αποστράτων».