Από το εργαστήριο παγωτού στην Πολιτεία Ευόσμου αναδίδεται η μυρωδιά της βανίλιας Μαδαγασκάρης, η ένταση της σοκολάτας και το διαπεραστικό άρωμα του καφέ.
Στα καζάνια και τις χύτρες τα υλικά από κάθε γωνιά της Γης δένονται αρμονικά. Υπό τις οδηγίες και το άγρυπνο μάτι της νεαρής νηπιαγωγού Έλενας Γιαννακίδου, παρασκευάζεται χειροποίητο παγωτό με τη συνταγή της γιαγιάς από την Πόλη, για να πάρει θέση μέσα σε βαζάκια, δίπλα στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και σαλέ της χώρας.
Η νηπιαγωγός που φτιάχνει παγωτό με συνταγή από την Πόλη
Έχοντας ήδη μια διαδρομή 14 χρόνων στο χώρο του παγωτού, η Θεσσαλονικιά εκπαιδευτικός, που άφησε τις σχολικές αίθουσες και μπήκε στα βαθιά της παραγωγής παγωτού, όχι μόνο δεν το θεωρεί εποχιακό έδεσμα, αλλά το χαρακτηρίζει «υψηλή ζαχαροπλαστική». Μάλιστα, το «παγωτό γάλακτος με λοβό από βανίλια Μαδαγασκάρης και μέλι», το «βελούδινο με σοκολάτα» αλλά και το πιο παραδοσιακό με κανταΐφι, όπως φαίνεται, θα έχουν περίοπτη θέση δίπλα σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, καθώς περιλαμβάνονται στο μενού πολλών χώρων εστίασης.
«Τις τελευταίες ημέρες παραδίδουμε τις παραγγελίες μας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πολλά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, όπως επίσης εστιατόρια και σαλέ, έχουν επιλέξει τις δημιουργίες μας για επιδόρπιο μετά τη γαλοπούλα, το χοιρινό ή ό,τι περιλαμβάνει το γιορτινό φαγοπότι. Ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα το ζητούν και το προσφέρουν στους πελάτες τους, μέσα σε ειδικά βαζάκια που έχουν εορταστικό περιτύλιγμα αυτήν την εποχή» σημειώνει η κυρία Γιαννακίδου.
Η Έλενα Γιαννακίδου ξεκίνησε να εργάζεται ως νηπιαγωγός και η μεγάλη αγάπη που τρέφει για τις αίθουσες και τους μικρούς μαθητές παραμένει κυρίαρχη στη ζωή της και σήμερα, που άλλαξε την επαγγελματική της πορεία. Μάλιστα, όπως της λένε φίλοι και γνωστοί, αν ήταν ακόμη στις σχολικές αίθουσες, θα ήταν η αγαπημένη των παιδιών, αφού όλα τους λατρεύουν το παγωτό!
Μια συγκυρία ήταν αυτή που την έφερε στο δρόμο του παγωτού, το οποίο όχι μόνο αγάπησε αλλά εμπλούτισε το πάθος της με γνώσεις και εμπειρία.
Επί μία δεκαετία πηγαινοερχόταν στην Ιταλία όπου μαθήτευσε κοντά σε διάσημους σεφ, οι οποίοι της δίδαξαν πολλά πράγματα και της εκμυστηρεύθηκαν γευστικά μυστικά. Η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που επέλεξε να στήσει την επιχείρηση, στην οποία σήμερα, με βάση την παλιά παραδοσιακή συνταγή της «γιαγιάς και του παππού από την Πόλη», παρασκευάζει πολλές γεύσεις.
«Η παρασκευή του παγωτού είναι μια πολυδιάστατη κατάσταση. Κάνω μαθηματικά, φυσική, χημεία, πίνακες. Το παγωτό είναι ισορροπία υλικών και πρώτων υλών για να αποδώσουν και να βγάλουν ένα ωραίο αποτέλεσμα. Για την παρασκευή του παγωτού ακολουθείται με ευλάβεια και πίστη ο παλιός παραδοσιακός τρόπος που γινόταν το παγωτό κάποτε. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον βρασμό. Στη συνέχεια απαιτείται σεβασμός και αναμονή στην ωρίμανση και σωστή ακολουθία για την ψύξη σε κάθετη παραδοσιακή παγωτομηχανή, από τις ελάχιστες στον κόσμο που κάνει χειροποίητο, παραδοσιακό παγωτό, χωρίς αέρα και όγκο», εξηγεί.
Παγωτά με γεύση από Ιταλία
«Η ιδεολογία της οικογενειακής επιχείρησης είναι η προάσπιση της καλής υγείας» όπως λέει η κ. Γιαννακίδου, η οποία έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες στο εξωτερικό αλλά και σε όλη την Ελλάδα για να εντοπίσει τα καλύτερα υλικά. Έφτασε -όπως λέει- ως τη Βραζιλία για να βρει τον καλύτερο καφέ, όπου μετά τη συγκομιδή και την ξήρανση των ώριμων καρπών, αφού καθαρίστηκαν, αποφλοιώθηκαν και καβουρδίστηκαν, κατέληξε στο σωστό «δέσιμο» με το γάλα, αλλά και στις τρεις ποικιλίες καφέ που έφερε στη Θεσσαλονίκη.
«Ένα ταξίδι μου στο Νεπάλ, και η δίψα για το πιο νόστιμο παγωτό, με εικόνες και γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο, με οδήγησε ν’ ανακαλύψω τους κυνηγούς του μελιού, που συλλέγουν το μέλι από σπηλιές στα Ιμαλάια Όρη» συμπληρώνει.
Τα παγωτά της έχουν ασφαλώς και γεύσεις από την Ιταλία. Μια συνταγή από το Κόμο, 100% παραδοσιακή, με μυστικά στη φυσική στράγγιση όπως και στην ωρίμανση, που της μετέδωσε διάσημος σεφ, και μια ισπανική Μοναστηριακή Συνταγή, που αποτελείται από τρεις διαφορετικούς βακίλους και παρασκευάζεται σε συγκεκριμένα σκεύη μοναστηριακής μαγειρικής για συγκεκριμένες θερμοκρασίες βρασμού και ωρίμανσης τυριού κρέμας, είναι από τις αγαπημένες της.
Παγωτά με γλυκά κουταλιού
Η Ελλάδα υπάρχει σε μεγαλύτερες δόσεις σε πολλές παρασκευές της. «Ταξιδεύοντας από τις Οινούσσες στη Χίο, ψάχνοντας για το φημισμένο αγριόσυκο και τη μαστίχα της, ανακάλυψα μια οικογενειακή, τοπική, παραδοσιακή επιχείρηση, που επιμελείται αποκλειστικά τα παγωτά με φυσικά γλυκά κουταλιού. Στη Μάνη βρήκα τον παππού Στάμο και κάναμε κάτι διαφορετικό, όπως να βάλουμε στο παγωτό… αλάτι!», λέει χαρακτηριστικά.
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Έλενα Γιαννακίδου