Ψυχραιμία και όχι πανικό, συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για την ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή διασπορά της γρίπης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά.
«Δεν χρειάζεται πανικός για τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν», είπε η κ. Παγώνη.
Παγώνη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη
Πρόσθεσε πως η γρίπη είναι ένας ιός που γνωρίζουν καλά οι επιστήμονες και ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν. Η κ. Παγώνη κάλεσε τους πολίτες να εμβολιστούν για την γρίπη, καθώς όπως είπε φέτος ακόμη περισσότεροι δεν φορούν μάσκα και άρα είναι πιθανότερο να μολυνθούν. Πρέπει ηλικιωμένοι και ευάλωτοι πολίτες να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ: Ενδείξεις για αύξηση των κρουσμάτων γρίπης
Την Παρασκευή (2/9) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είχε χτυπήσει «καμπανάκι» σχετικά με τις ενδείξεις που υπάρχουν για ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα γρίπης το τελευταίο διάστημα στη χώρα.
Όπως είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, «παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό».
Δύο μήνες νωρίτερα εμφανίστηκε η γρίπη
Η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη», είχε τονίσει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνσης.
Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο Νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι' αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι».
Ο κ. Μαγιορκίνσης εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.