Η Μακεδονική Κουζίνα και η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας ταξιδεύουν την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν για δεύτερη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής «Villeroy et Boch» και να παρουσιάσουν την γαστρονομία της Μακεδονίας.
Πρόκειται για τη διεθνή γαστρονομική διοργάνωση η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και φέτος διαγωνίζονται 100 ομάδες chef από 55 χώρες όλου του κόσμου από 26 έως 30 Νοεμβρίου με κεντρικό θέμα «Η Γαστρονομική μας παράδοση και πολιτισμός στο σήμερα».
Οι έλληνες μάγειρες στη διοργάνωση
Η ελληνική ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη διαγωνίζεται στις 30 Νοεμβρίου και θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο μενού βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα και παραδοσιακές γεύσεις της Μακεδονίας.
Λίγο πριν την αναχώρηση της ομάδας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας-Culinary Professionals Greece Χρήστος Γκότσης μίλησε στο ThessToday.gr δηλώνοντας ότι μετά από έναν χρόνο προετοιμασίας, είναι έτοιμοι να διαγωνιστούν για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2018 με τέταρτη θέση στην κατάταξη), και να προβάλλουν στο παγκόσμιο τραπέζι γεύσεων τα παραδοσιακά πιάτα του τόπου μας.
«Θα στηθεί ένα εστιατόριο 900 θέσεων όπου κριτές και πελάτες θα δοκιμάσουν κουζίνες από διάφορες πόλεις του κόσμου. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 11 άτομα ενώ στον διαγωνισμό θα συμμετέχουν τα έξι. Μέσω μιας ανοιχτής κουζίνας που θα υπάρχει στον χώρο, θα μαγειρέψουμε τα πιάτα που έχουμε επιλέξει και έχουμε μελετήσει τα οποία στη συνέχεια, θα δοκιμαστούν τόσο από τους πελάτες-επαγγελματίες όσο και από τους κριτές», εξήγησε ο κ. Γκότσης.
Τι θα περιλαμβάνει το ελληνικό μενού
Το ελληνικό μενού που θα παρουσιαστεί στο κοινό και την κριτική επιτροπή αποτελείται από σούπα, ορεκτικό, κυρίως πιάτο (κρέας, ψάρι, vegan επιλογή) και γλυκό, βασισμένο σε ελληνικά μόνο προϊόντα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Γκότσης στο ThessToday.gr η σούπα θα είναι ο Τανωμένος Σορβάς, το ένα κυρίως πιάτο περιλαμβάνει ψάρι από την ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια και το γλυκό θα είναι το Καζάν ντιπί, μαγειρεμένα με μια διαφορετική προσέγγιση και μια ισορροπία γεύσεων από τους μάγειρες της Culinary Team Greece η οποία μπορεί να διαγωνιστεί στο παγκόσμιο τραπέζι γαστρονομίας.
«Το μενού μας είναι βασισμένο στην μακεδονική κουζίνα, προϊόντα και συνταγές από την Κεντρική Μακεδονία τις οποίες εξελίξαμε και μπορούν να σταθούν σε αυτό το παγκόσμιο τραπέζι γεύσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκότσης.
Sold out 120 εισιτήρια για το ελληνικό γεύμα
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού επαγγελματίες που σχετίζονται με τον χώρο της γαστρονομίας θα δοκιμάσουν τις μακεδονικές γεύσεις. Εξαντλημένα είναι, μάλιστα, τα 120 εισιτήρια «πελατών» που έδωσε η διοργάνωση για να επιλέξουν το μενού της χώρας μας. «Η κριτική επιτροπή ξεκινά να κρίνει από τη στιγμή που θα μπούμε στον διαγωνιστικό χώρο μέχρι και την στιγμή που θα σερβίρουμε όλα τα πιάτα. Αξιολογεί τον επαγγελματισμό μας, τον τρόπο στησίματος, μαγειρικής, την εμφάνιση και γεύση των πιάτων καθώς θα είναι μια ανοιχτή κουζίνα. Εκτός από τους κριτές, θα σερβίρουμε τους 120 πελάτες οι οποίοι θα είναι επαγγελματίες της γαστρονομίας όπως ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εστιατορίων, σεφ, μάγειρες. Η διοργάνωση δηλαδή πούλησε το μενού μας και 120 επαγγελματίες επέλεξαν να έρθουν και να μας δοκιμάσουν», εξήγησε ο κ. Γκότσης.
Το έπαθλο και οι ισχυρές χώρες
Ο σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι το χρηματικό έπαθλο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, αλλά η προβολή των παραδοσιακών γεύσεων κάθε χώρας σε ένα παγκόσμιο τραπέζι γαστρονομίας. «Ως Ένωση έχουμε στόχο να αναδείξουμε την μακεδονική κουζίνα και τα προϊόντα της χώρας μας σ’ ένα παγκόσμιο γαστρονομικό κοινό. Είναι η ταυτότητά μας και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τον πλούτο των μακεδονικών γεύσεων και να φέρουμε μια ακόμη διάκριση για τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Γκότσης.
Όσον αφορά τις δυνατές χώρες του διαγωνισμού, σημείωσε πως είναι κυρίως οι Σκανδιναβικές και Βόρειες Χώρες οι οποίες συμμετέχουν από το 2000 όπως η Ισλανδία και έχουν δυνατές παραδοσιακές γεύσεις. Μεταξύ άλλων, η ελληνική ομάδα θα ανταγωνιστεί πιάτα από την Αυστραλία, την Αμερική και την Ασία.