Τέσσερεις διακρίσεις κατέκτησε η ελληνική αποστολή στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής - World Robot Olympiad WROTM 2021, έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς για την εκπαιδευτική ρομποτική παγκοσμίως.
Στην ολυμπιάδα με θέμα Powerbots - το μέλλον της ενέργειας, οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν 4 θέσεις στην πρώτη δεκάδα των κατηγοριών στις οποίες διαγωνίστηκαν, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες.
Οι ομάδες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Οι ελληνικές ομάδες παρουσίασαν πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι τέσσερεις ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν τις διακρίσεις και να είναι στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν είναι:
- Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου.
- The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers - Αυτόνομη Οδήγηση.
- Autonomous: 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου.
- Airgenics: 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου.
Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonio κατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που διαγωνίστηκαν.
Η ομάδα «The Speeders» που έλαβε την 5η θέση στην κατηγορία της αυτόνομης οδήγησης και αποτελείται από τους Ρωμαίο Γιάγχια, Αθανάσιο Βέλλα και Παύλο Αμπελά, παρουσίασε ένα πλήρως αυτοκινούμενο ρομποτικό πισωκίνητο όχημα, φτιαγμένο από Lego. Η κατασκευή απαιτούσε τη χρήση αποκλειστικά ενός και μόνο κινητήρα για κίνηση και ενός κινητήρα για οδήγηση (steering). Το όχημα έπρεπε να κινείται μόνο του πάνω σε μία πίστα 9 τετραγωνικών, ακολουθώντας μια τυχαία διαδρομή κάθε φορά και αποφεύγοντας διάφορα οδικά σήματα (traffic signs), τα οποία ήταν τοποθετημένα με τυχαία διάταξη κάθε φορά.
Η ομάδα «The Speeders» μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021.
Από πού πήρατε έμπνευση για το δικό σας ρομποτικό όχημα;
Ρωμαίος: Η έμπνευση του ρομπότ, όσον αφορά το σχεδιαστικό αλλά και το κατασκευαστικό κομμάτι, προήλθε από άπειρες δοκιμές της ομάδας μας χωρίς να βρούμε από κάπου κάποιο έτοιμο σχέδιο ή έτοιμες οδηγίες σχεδίασης. Η δημιουργία αυτού του project πήρε καιρό και πολλές δοκιμές ώστε να τελειοποιηθεί.
Παύλος: Μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο project γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πολύ καλά με τους συμμαθητές μου και με την καθηγήτρια μας!
Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό που σας έκανε να ξεχωρίσετε;
Θάνος: Το χαρακτηριστικό της συμμετοχής μας που την έκανε να ξεχωρίσει είναι το ότι το ρομποτικό όχημα έφερε καλά αποτελέσματα ενώ η κατασκευή του ήταν αποκλειστικά με Lego EV3 mindstorms και λίγα εξαρτήματα όπως μια κάμερα pixy 2, ενώ οι αντίπαλοί μας είχαν χρησιμοποιήσει πιο εξελιγμένα μέσα.
Πώς ήταν η εμπειρία από τη φετινή Ολυμπιάδα Ρομποτικής;
Θάνος: Η φετινή Ολυμπιάδα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία τόσο όσον αφορά την προετοιμασία μας όσο και την αγωνιστική διαδικασία.
Ρωμαίο: Η αλήθεια είναι πως όλη η ομάδα θα ήθελε η φετινή Ολυμπιάδα να διεξαχθεί δια ζώσης, όμως εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν μας το επιτρέπουν αυτό έπρεπε να συμβιβαστούμε... Ο ψηφιακός διαγωνισμός ήταν κάτι καινούργιο για όλους μας.
Θέλετε στο μέλλον να σπουδάσετε ή να ασχοληθείτε με κάποιο επάγγελμα που σχετίζεται με την τεχνολογία;
Θάνος: Επαγγελματικά, στόχος μου είναι να ασχοληθώ με τον τομέα της Μηχανολογίας.
Ρωμαίο: Προσωπικά μου έχει περάσει από το μυαλό να ασχοληθώ με την ρομποτική. Θα ήταν κάτι πολύ ωραίο. Η αλήθεια όμως είναι πως ο βασικός μου στόχος είναι να σπουδάσω αρχιτεκτονική.
Παύλος: Θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ με ένα τέτοιο επάγγελμα και συγκεκριμένα θα ήθελα να γίνω ηλεκτρονικός γιατί ακολούθησα αυτή την ειδικότητα στο σχολείο και μου άρεσε!
Για τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε σχετικά: «Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι φέτος πιο σημαντικές από κάθε άλλη χρονιά. Δείχνουν το πάθος και το ζήλο των νέων μας για τη ρομποτική και ένα καλύτερο αύριο και μας γεμίζουν περηφάνια. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές ανατροπές. Όμως κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να διακριθούν ανάμεσα σε χώρες μεγαθήρια στη ρομποτική. Μαζί με την COSMOTE έχουμε καταφέρει τα παιδιά της χώρας μας να αγαπήσουν την ρομποτική και το STEM και να συναγωνίζονται επάξια χώρες με μακρά παράδοση».
Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ανάπτυξης ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, δηλώνοντας σχετικά, «Συγχαρητήρια στις ελληνικές ομάδες για τις διακρίσεις τους. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες παρέμειναν αφοσιωμένες στον στόχο τους και κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Είμαστε δίπλα στους νέους που θέλουν να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEM, που στηρίζουμε, έχουμε καταφέρει πολλοί νέοι να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τη ρομποτική και την τεχνολογία και να συμβάλλουν σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, επενδύουμε στην πρόοδο της Ελλάδας».
COSMOTE & WRO Hellas για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων
Η COSMOTE μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:
- 7 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών
- Ετήσια ενημερωτικά σεμινάρια με 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών
- 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής
- 600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία
- 2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και TheRealRobokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.
H ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα για την COSMOTE, συμβάλλοντας στο όραμά της για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την τεχνολογία.