Μια οικογένεια από φώκιες που ζει στα ανοιχτά του Βόλου, κοπάδια από ρινοδέλφινα και θαλάσσιες χελώνες του Παγασητικού κόλπου, έμειναν ανεπηρέαστα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Παγασητικός: Η θαλάσσια ζωή συνεχίζεται παρά τις φυσικές καταστροφές -Τι έδειξε επιστημονική έρευνατου 2023 αλλά και μετά την εμφάνιση των νεκρών ψαριών τον περασμένο Αύγουστο έγινε διερεύνηση με οπτική παρατήρηση και με τη μέθοδο του περιβαλλοντικού DNA μελετήθηκε κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι πληθυσμοί των θαλάσσιων θηλαστικών στον Παγασητικό Κόλπο. «Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σε γενικές γραμμές η αφθονία και η κατανομή των θαλάσσιων θηλαστικών επανήλθε μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, και ανέκαμψε η παρουσία τους στον Κόλπο, κάτι που σηματοδοτεί και την παρουσία τροφής , δηλαδή ιχθυοαποθεμάτων. Όσον αφορά την παρουσία των νεκρών ψαριών, είχαν περιοριστεί στο λιμάνι του Βόλου, όπου τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι δεν επηρέασαν τα δελφίνια της περιοχής» λέει ο κ. Γιώργος Γκάφας στο iefimerida.
Φώκιες και φάλαινες
Η έρευνα γίνεται τόσο με κλασικές μεθόδους στο πεδίο, όσο και με μοριακές αναλύσεις με τη χρήση βιοπληροφορικής ανάλυσης. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα είδη που διαβιούν στον Παγασητικό. «Τα θαλάσσια είδη που απαντώνται εσωτερικά του Παγασητικού Κόλπου είναι από λιβάδια Ποσειδωνίας, βενθικοί ασπόνδυλοι οργανισμοί, ιχθύες μέχρι θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες. Από τα θαλάσσια θηλαστικά , το πιο κοινό είδος είναι το ρινοδέλφινο, αλλά και η μεσογειακή φώκια. Επίσης, υπάρχουν πληθυσμοί κοινού δελφινιού , ενώ έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένα άτομα του είδους ζωνοδέλφινου. Ανοιχτά του Κόλπου, στο Ανατολικό Πήλιο έχουν καταγραφεί φάλαινες φυσητήρες, με πιο γνωστό το περιστατικό εκβρασμού νεαρού φυσητήρα στη περιοχή του Χορευτού Πηλίου το 2006. Να επισημάνουμε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, και δη στα ελληνικά χωρικά ύδατα φιλοξενούνται 9 είδη θαλασσίων θηλαστικών και 5 περιστασιακών ειδών, ανάμεσα τους προστατευόμενα είδη, όπως ο ζιφιός» σημειώνει ο καθηγητής.
Τα νεκρά ψάρια
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής , βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων καθώς φέρνουν βίαιες αλλαγές και στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Το πρόσφατο γεγονός των νεκρών ψαριών που προήλθαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές και όχι από τον ταμιευτήρα της Κάρλας όπως ειπώθηκε στην αρχή της εκδήλωσης του φαινομένου, καθώς και η κατάληξη τους στον Παγασητικό Κόλπο, εγείρουν ερωτήματα και ανησυχίες όσον αφορά την κατάσταση του Κόλπου» λέει ο Γιώργος Γκάφας, προσθέτοντας ότι ο επιστημονικός αντίκτυπος της έρευνας θα είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων του ανθρώπου και της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων ειδών στην περιοχή του Παγασητικού και η προσθήκη πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις κατά τις εξελικτικές διαδικασίες στην άγρια φύση.