«Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι, μόνο τα ζώα», δήλωνε η Ουρανία Μιχαλολιάκου στο ντοκιμαντέρ ενός Νορβηγού σκηνοθέτη για τις γυναίκες της Χρυσής Αυγής.
Η μοναχοκόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, ένα από τα σκληρότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, εθεωρείτο το πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον Μιχαλολιάκο στην αρχηγία της ΧΑ όταν θα ερχόταν η ώρα. Αρχηγός της Νεολαίας, με σκληρές απόψεις, με καίριο ρόλο στην προπαγάνδα της ΧΑ αλλά και στις προκλήσεις, η Ουρανία Μιχαλολιάκου, η οποία έχει πτυχίο Ψυχολογίας, εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα και στην ψυχιατρική κλινική Σινούρη, απ' όπου αποχώρησε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία της εκεί.
Η Ουρανία ψυχολόγος στην ψυχιατρική κλινική Σινούρη
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουρανία Μιχαλολιάκου απασχολήθηκε για ένα διάστημα στην Ψυχιατρική Κλινική Σινούρη με την ιδιότητα της ψυχολόγου. Η παρουσία της εκεί είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με αποτέλεσμα η διοίκηση να βάλει τέρμα στην επαγγελματική συνεργασία και πριν από λίγους μήνες να δει την πόρτα της εξόδου.
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο διευθυντής της κλινικής, Κωνσταντίνος Κανέλλας, επιβεβαίωσε το γεγονός. «Δεν εργάζεται σε εμάς εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι λόγω προσωπικών δεδομένων δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη σχέση εργασίας. «Ήδη το πληρώσαμε ακριβά. Δεν θα θέλαμε τέτοια δημοσιότητα», κατέληξε.
Οι συνεδρίες με ασθενείς είχαν ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων
Η αποκάλυψη, πριν από περίπου έναν χρόνο, ότι η Ουρανία Μιχαλολιάκου δούλευε ως ψυχολόγος στην εν λόγω ιατρική δομή, που βρίσκεται στην Κηφισιά, και υποστήριζε ψυχολογικά τους ασθενείς ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει «θύελλα». Η αρχική πληροφορία φέρεται να είχε προέλθει από νοσηλευόμενο στην κλινική ο οποίος, γνωρίζοντας τη δράση της και τις ιδέες της, κατήγγειλε την παρουσία της δηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μαζί της συνεδρίες. Η δημοσιότητα που έλαβε στη συνέχεια το γεγονός οδήγησε τη διοίκηση της κλινικής, που δέχτηκε σωρεία επιθετικών σχολίων, να παύσει τη συνεργασία μαζί της.
Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι η παρουσία της «ισχυρής» γυναίκας του ακροδεξιού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στην ψυχιατρική κλινική ήταν στο πλαίσιο της πρακτικής της, μιας και η ίδια έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η Ουρανία Μιχαλολιάκου εργαζόταν συστηματικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, φροντίζοντας, μάλιστα, τεχνηέντως να μην αναφέρει το επίθετό της και να συστήνεται στους ασθενείς μόνο με το μικρό της όνομα.
Η κόρη του αρχηγού ήταν γνωστή για τα πιστεύω της
Η Ουρανία Μιχαλολιάκου δεν είναι μόνο το μοναχοπαίδι του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, αλλά κατά πολλούς, πριν από την καταδίκη του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, θεωρούνταν ως η επόμενη αρχηγός. Μετά τη σύλληψη του πατέρα της είχε αναλάβει τα ηνία της Χρυσής Αυγής. Κάτι αναμενόμενο, όχι μόνο λόγω του οικογενειακού δεσμού αλλά και εξαιτίας του ότι εδώ και χρόνια βρισκόταν στο «τιμόνι» της Νεολαίας της ναζιστικής οργάνωσης.
Η Ουρανία δεν δίσταζε να τα βάλει με όλους και όλα. Γνωστή για τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα της, η κόρη του αρχηγού συνήθιζε να προκαλεί με τα λεγόμενά της αλλά και με τις πράξεις της. Πριν από μερικές ημέρες, επιτέθηκε κατά των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων έξω από το σπίτι της οικογένειας, μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή, ρίχνοντας νερό από τον τέταρτο όροφο. Ενώ στο παρελθόν υπήρξαν πολυάριθμα περιστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων η Ουρανία Μιχαλολιάκου είχε φανερώσει τον πραγματικό της χαρακτήρα, εκτοξεύοντας βρισιές και κάνοντας χυδαίες χειρονομίες εις βάρος όποιων καταφέρονταν εναντίον της ίδιας αλλά και της Χρυσής Αυγής.
Ουρανία Μιχαλολιάκου: Προκαλούσε με κάθε τρόπο, μπροστά και πίσω από τις κάμερες
Μια σειρά από γεγονότα που έγιναν γνωστά όχι μόνο από τη δίκη αλλά και από δημόσιες δηλώσεις, κυρίως όμως από το κατασχεμένο υλικό στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καταδεικνύουν ότι η Ουρανία Μιχαλολιάκου ενστερνίζεται τη ναζιστική ιδεολογία.
Όλα αυτά τα χρόνια η Ουρανία Μιχαλολιάκου δεν είχε μείνει στη «σκιά» του πατέρα της. Αντιθέτως, φρόντιζε κάθε στιγμή να δείχνει δημόσια την ισχυρή προσωπικότητά της. Με τις ακραίες ιδέες της και τα πιστεύω της, μέσα στα οποία είχε γαλουχηθεί από μικρή, η άλλοτε σύντροφος του καταδικασθέντος Αρτέμη Ματθαιόπουλου δεν προκαλούσε μόνο μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων αλλά και στις διαδικτυακές εκπομπές που παρουσίαζε μαζί με τους υπόλοιπους «στρατιώτες» της οργάνωσης, όπως τους αποκαλούσε.
Δημοσιεύματα κατά καιρούς, τα οποία δεν είχαν επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί, ανέφεραν ότι από έρευνες που έκαναν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής στα ηλεκτρονικά αρχεία των υπολογιστών των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης βρέθηκε ότι η Ουρανία Μιχαλολιάκου διατηρούσε διάφορους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Στους λογαριασμούς αυτούς χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ, με περίεργα ψευδώνυμα που παρέπεμπαν σε ακραία βία και μίσος.
Ο «Μικρός Πρίγκιπας», ο Νίτσε, ο Φρόιντ και οι φωτογραφίες των συντρόφων
Σοκ στην κοινή γνώμη είχε προκαλέσει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες της Χρυσής Αυγής που είχε γυρίσει ο Νορβηγός σκηνοθέτης Håvard Bustnes και κατέγραφε την καθημερινότητα τριών γυναικών: της Ουρανίας (κόρης του Νίκου Μιχαλολιάκου), της Τζένης (συζύγου του Γιώργου Γερμενή) και της Δάφνης (μητέρας του Παναγιώτη Ηλιόπουλου), κατά τη διάρκεια προφυλάκισης της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης.
Η κάμερα καταγράφει την Ουρανία Μιχαλολιάκου, άλλοτε μέσα στο σπίτι της, αγκαλιά με τον αγαπημένο της σκύλο, δίπλα σε ταινίες της Disney και βιβλία του Νίτσε, του Φρόιντ αλλά και το αγαπημένο της «Μικρό Πρίγκιπα», και άλλοτε στα γραφεία της οργάνωσης.
«Αυτό είμαι, δεν υπάρχει μάσκα», λέει σε μια αποστροφή του λόγου της, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο δηλώνει με άνεση ότι δεν της αρέσουν οι άνθρωποι αλλά μόνο τα ζώα. Ενα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί έναν κόσμο παραλογισμού στον οποίο ζουν οι χρυσαυγίτισσες.
Ο Νορβηγός δείχνει στις τρεις γυναίκες βίντεο καταστροφών, τις ρωτάει αν ασπάζονται τον ναζισμό, τους παρουσιάζει ντοκουμέντα απευθείας σύνδεσης με τη ναζιστική σημειολογία και όλες τους διαρκώς αρνούνται. Δεν αποδοκιμάζουν όμως. Οι Ναζί ήταν στη Γερμανία του λένε, τι σχέση έχουν με εμάς, προσπαθώντας να κατασκευάσουν μια εικόνα κανονικότητας που καμία σχέση δεν έχει με ναζισμό και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Οσο και να πασχίζουν δεν μπορούν βέβαια να πείσουν ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ουρανία μονολογεί «είναι αξιολάτρευτος» κοιτάζοντας μια παλιά φωτό του πατέρα της που κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό, φορώντας τη στολή του και με φόντο μια τεράστια σβάστικα.
Στο τελευταίο πλάνο ο σκηνοθέτης ρωτάει την Ουρανία Μιχαλολιάκου αν είναι ναζίστρια και εκείνη τον ρωτά με τη σειρά της για ποιο λόγο επιμένει σε αυτή την ερώτηση. Η απάντηση του Μπούστνες είναι πως είναι ανθρωπιστής και ψάχνει να βρει κάτι καλό σε αυτήν τη νεαρή κοπέλα και ότι δυσκολεύεται να πιστέψει ότι η ίδια εκπροσωπεί κάτι τόσο κακό και μισητό. Η απάντηση της Μιχαλολιάκου είναι να κουνήσει τους ώμους της και με απάθεια να πει «υπάρχουν πολλές επιλογές για όλους».
Το ντοκιμαντέρ κλείνει με την «ισχυρή» γυναίκα της Χρυσής Αυγής να υποστηρίζει ότι στηρίζει τον πατέρα της σε όλα. «Σε ό,τι σκέφτεται, ό,τι πιστεύει και δρα. Και αυτή είναι η αλήθεια μου», καταλήγει με νόημα.