O Δήμος Ωρωπού άνοιξε για το κοινό το κελί του Μίκη Θεοδωράκη στο Κτίριο 1, όπου η δημοτική αρχή και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη.
Το 1969, ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε κρατούμενος από το καθεστώς της δικτατορίας στις φυλακές Ωρωπού, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων. Μάλιστα, κατά την κράτησή του εκεί, μαζί με τον Ανδρέα Λεντάκη και τον Μανώλη Γλέζο, είχε επιδεινωθεί επικίνδυνα η υγεία του.
Σε ένα μικρό κελί, περίπου 24 τετραγωνικά, κρατούνταν τότε δεκάδες άνθρωποι.
Στο εσωτερικό του κτιρίου έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη εικόνα του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και η χειρόγραφη απεικόνιση των έργων του, όπως την είχε αποκαλύψει σε μαθητές σχολείου στον Ωρωπό.
O χώρος παραχωρήθηκε, πέρυσι, στον Δήμο Ωρωπού -εκπληρώνοντας ένα πάγιο αίτημα 46 χρόνων της τοπικής κοινωνίας- προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.
«Για τον τόπο μας αποτελεί ένα σύμβολο»
«Για τον τόπο μας αποτελεί ένα σύμβολο. Δημιουργούς του πνεύματος, του πολιτισμού και τη δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.
«Ο δήμος μας αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση το Μίκη Θεοδωράκη. Κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής σημάδεψε όλους τους Έλληνες με τα έργα και τους αγώνες του για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Αφήνει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά και μία παρακαταθήκη για ενότητα, δημιουργία και προκοπή» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια, τα 15 στρέμματα των παλαιών εγκαταστάσεων που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ωρωπού προορίζονται για κοινωφελείς χρήσεις. Στον χώρο θα λειτουργήσει -μεταξύ άλλων- Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού, όπου θα εξιστορούνται οι αγώνες για τη Δημοκρατία.