Την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) προκάλεσε το σκίτσο που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», παραλληλίζοντας τις αλλαγές που προωθούνται για την φύλαξη των ΑΕΙ, με το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
«Ο ευτελισμός του και η σχετικοποίησή του πιο φρικαλέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας συνιστούν νομιμοποίηση της λήθης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος», επισημαίνει το ΚΙΣΕ, μιλώντας για «άθλια και χυδαία εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Αυτό είναι το σκίτσο της εφημερίδας:
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η πύλη του Άουσβιτς: Μόλις 76 χρόνια πριν, στις 27 Ιανουαρίου 1945, Σοβιετικοί στρατιώτες αντίκρυσαν σκελετωμένα κορμιά, μύρισαν τη καμένη σάρκα, ο ουρανός σκοτεινός από τον καπνό των φούρνων, αποκαλύφθηκε στην ανθρωπότητα η απανθρωπιά του ανθρώπου. Και ήταν μόνον η αρχή της αποκάλυψης της Σοά, του Ολοκαυτώματος 6 εκατομμυρίων Εβραίων και της εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων άλλων “διαφορετικών” από τους Ναζί.
Η περιβόητη επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει», που επινοήθηκε για να εξαπατήσει όχι μόνον τα θύματα, αλλά και τον κόσμο όλον, είναι το σύμβολο του πιο φρικαλέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.
Ο ευτελισμός του και η σχετικοποίησή του συνιστούν νομιμοποίηση της λήθης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος.
Στο νέο σκίτσο που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 16.1.2021, παραλλάσσεται η ναζιστική επιγραφή με την επινόηση του σκιτσογράφου «Οι σπουδές απελευθερώνουν», ταυτίζοντας την πύλη του Άουσβιτς με τις πύλες των Πανεπιστημίων, και τους κρατούμενους αυτού του φρικτού στρατοπέδου εξόντωσης με τους φοιτητές. Πρόκειται για μια άθλια και χυδαία εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση, η καθαρή στάση σεβασμού της εφημερίδας προς τα θύματα του Ολοκαυτώματος και η σταθερή θέση της κατά του αντισημιτισμού, δεν μπορούν να προβάλλονται ως άλλοθι για τη φιλοξενία σκίτσων που προσβάλλουν, τόσο την μνήμη των θυμάτων, όσο και αυτούς που επέζησαν του μοναδικού αυτού εγκλήματος, ευτελίζοντας τον τόπο του μαρτυρίου που βίωσαν.
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, οι Έλληνες Εβραίοι, όσοι από εμάς διάβηκαν την πύλη του Άουσβιτς και επιβιώσαμε και είμαστε ακόμα ζωντανοί, οι απόγονοι των θυμάτων, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στη λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας.
Αθήνα, 18.01.2021
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Το απαράδεκτο σκίτσο και το προηγούμενο του Καμμένου
Στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, η «Εφημερίδα των Συντακτών» φιλοξένησε σκίτσο στο οποίο συγκρίνονταν οι σπουδές στα πανεπιστήμια και η φύλαξή τους από ειδικούς αστυνομικούς με το ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς. Ο απαράδεκτος αυτός συσχετισμός προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα social media και θύμισε σε πολλούς μια παρόμοια φωτογραφία που είχε αναρτήσει το 2015 ο τότε βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος ήθελε να «στείλει» το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί! Ο κ. Καμμένος είχε χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία από την είσοδο του Άουσβιτς στην οποία η ναζιστική επιγραφή με τίτλο «Arbeit Macht Frei» έχει αντικατασταθεί από το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» όσων διαδηλώνουν υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ, προκαλώντας και τότε την έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣΕ).