Το iefimerida.gr/theocean.gr βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για την open air έκθεση που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Τελευταίο Σαββατοκύριακο της έκθεσης- Μια τελευταία ευκαιρία για επίσκεψη
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιανουαρίου κι έκτοτε η πρωτότυπη αυτή έκθεση κοσμεί τον ιστορικό χώρο, πέριξ του εθνικού κήπου. Μια εικαστική διαδρομή αφιερωμένη στην σαραντάχρονη ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, η open air έκθεση θα δίνει άλλη πνοή στο ιστορικό κέντρο της πόλης για λίγες μέρες ακόμα, μέχρι τις 7 Μαρτίου.
Δυστυχώς, οι τραγικές εξελίξεις για την Ευρώπη και τον κόσμο, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισκίασαν τις τελευταίες μέρες όλες αυτές τις πρωοτοβουλίες, αλλά έστω κι αυτό το τριήμερο είναι μια ευκαιρία για «απόδραση», κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο και ρίχνοντας μια ματιά και στην έκθεση.
Το iefimerida συνομίλησε με την Άννα Ευσταθίου, από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μία από τους ανθρώπους πίσω από την πρωτότυπη ιδέα.
Μια πρωτότυπη ιδέα γεννήθηκε μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα
Για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της έκθεσης με «ψηφιακά» γραμματόσημα, η Άννα Ευσταθίου ανέφερε ότι «έχοντας παράξει σε όλη τη διάρκεια του 2021 αυτά τα εικαστικά, τα οποία κοσμούσαν σε εβδομαδιαία βάση το #EUseful, το ηλεκτρονικό newsletter του Γραφείου μας, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ένα πολύ καλαίσθητο υλικό που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έκθεσης σε μια γκαλερί ή κάποιο άλλο χώρο».
Το εμπόδιο της πανδημίας και η αρωγή του δήμου Αθηναίων
«Καθώς δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με τον Covid και δεδομένου ότι στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, αποφασίσαμε, μετά και τη ευγενική αποδοχή της πρότασής μας από το Δήμο Αθηναίων, να πραγματοποιήσουμε αυτή την έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, σε δύο από τους πιο πολυσύχναστους και εμβληματικούς δρόμους της, τη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και τη Λεωφ. Αμαλίας, και δη στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου», λέει η κ. Ευσταθίου.
Και συμπληρώνει: «Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να περιηγηθεί σε αυτή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας θελήσει, και να αναλογιστεί πώς η δική του προσωπική ιστορία είτε εκτυλίχτηκε παράλληλα είτε επηρεάστηκε από κάποια από τα ορόσημα που εικονογραφεί η έκθεσή μας».
Γιατί γραμματόσημα;
«Όπως τα γραμματόσημα ταξιδεύουν, μεταφέροντας μηνύματα, η έκθεση αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο ένα ταξίδι στο παρελθόν της Ένωσης αλλά και στην προσωπική μας ιστορία. Και, όπως όλα τα ταξίδια, είναι και μια παρακαταθήκη για το κοινό και προσωπικό μας μέλλον».
Ευκαιρία για αναστοχασμό
Το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Έλλαδα, σε όλη τη διάρκεια του 2021, πραγματοποίησε μια πλούσια δραστηριότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων της Ελλάδας στην ΕΕ.
«Αντιμετωπίσαμε την επέτειο αυτή όχι ως μια αφορμή για πανηγυρισμούς, αλλά περισσότερο ως ευκαιρία αναστοχασμού, αξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού στο πλαίσιο και της πρωτοφανούς διαδικασίας που βρίσκεται πανευρωπαϊκά σε εξέλιξη, της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης αλλά και σε συνάρτηση με τη 200η επέτειο από την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους».
Το μέτρο της επιτυχίας όλων των δράσεων, όπως υπογράμμισε η Άννα Ευσταθίου είναι «κατά πόσο αυτές όχι μόνο διαδίδονται ως έχουν αλλά αποτελούν πηγή έμπνευσης και, εντέλει, δημιουργούν εστίες συζητήσεων στο δημόσιο χώρο που δεν τις είχαμε καν σχεδιάσει».
Η έκθεση ως κορύφωση μιας πολύμορφης δραστηριότητας
«Έτσι» συνεχίζει η κα Ευσταθίου, «τα διάφορα θεματικά webinars, όπως αυτό με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, οι online σειρές μας με μαρτυρίες σημερινών ή παλαιότερων ευρωβουλευτών, οι συνεργασίες με ΜΜΕ για τη συγγραφή άρθρων που φωτίζουν περαιτέρω πτυχές, οφέλη και προβληματισμούς που προκύπτουν από τη 40χρονη αυτή πορεία, έχουν σίγουρα αξία από μόνα τους και διάρκεια ως διαδικτυακά προϊόντα. Πέραν τούτου όμως, θεωρώ ότι λειτούργησαν ως καταλύτες για πολλαπλασιασμό και εμβάθυνση των σχετικών συζητήσεων».
Τι να περιμένουμε το 2022 από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;
«Η διαδικτυακή και υβριδική επικοινωνία ήρθαν για να μείνουν - όχι μόνο λόγω των όποιων περιορισμών αλλά και γιατί δίνουν τη δυνατότητα επαφής και επικοινωνίας με τον άλλο οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Εντούτοις, μας έχει λείψει η περιφέρεια και η προσωπική επαφή και ελπίζουμε ότι το 2022 θα μας αποζημιώσει και θα μας επιτρέψει να βρεθούμε και πάλι συχνά με κόσμο και εκτός Αθηνών».
«Ήδη, στο πρώτο μισό του χρόνου, σχεδιάζουμε δράσεις με υβριδικό χαρακτήρα μεν αλλά ενισχύοντας και το κομμάτι της φυσικής συμμετοχής δε, ώστε όλοι μαζί να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη σκέψη και τη συζήτηση για την αξία και τα οφέλη της συμμετοχής μας στην Ένωση αλλά και να οραματιστούμε το κοινό μας μέλλον - με έναυσμα τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και απώτερο ορίζοντα της Ευρωεκλογές του 2024 στις οποίες όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε όχι μόνο την εκπροσώπησή μας, αλλά, εντέλει, τη ζωή μας».
Η έκθεση που θα κοσμεί τον εθνικό κήπο μέχρι τις 7 Μαρτίου είναι έργο της παρακάτω ομάδας ανθρώπων που με κόπο και επιμονή προσέφεραν στη Αθήνα μια ευρωπαϊκή πνοή.
Concept/υλοποίηση/κείμενα: Ευθύμιος Σαββάκης
Γραφιστική απεικόνιση: Άρια - Αγγελική Μπουσουλέγκα
Επιμέλεια: Άννα Ευσταθίου - Ελβίρα Φόρτε, Press Officers Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα