Μετά την πρώτη έκπληξη, όχι τόσο για τη νίκη τον Ρεπουμπλικάνων αλλά για τον σαρωτικό χαρακτήρα της, οι ομογενείς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν το ταμείο για τα αποτελέσματα των εκλογών και για την πορεία των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο
Οι Αμερικανοί ψήφισαν με γνώμονα την προσωπική οικονομική τους κατάσταση λέει στο iefimerida o Νίκος Λαρυγγάκης , Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ( AHI) που ιδρύθηκε το 1974 και εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας και Κύπρου.
«Ο Αμερικανικός λαός ψηφίζει πάντα με βασικό κριτήριο την οικονομία και πολλοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα βελτιώσει την προσωπική οικονομική τους κατάσταση , αυτό ήταν και το κριτήριο με το οποίο ψήφισαν. Σε περιοχές που ο Μπάιντεν τα είχε πάει καλά πριν από 4 χρόνια η Κάμαλα Χάρις ήταν μεν καλή αλλά όχι όσο χρειαζόταν. Ο Τραμπ κατάφερε να πάρει με το μέρος του το κομμάτι των Αμερικανών με χαμηλή εκπαίδευση και αυτό το κομμάτι του έδωσε τη νίκη».
Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως εκτιμά ο κ. Λαρυγγάκης δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή φρουράς στο τιμόνι των ΗΠΑ.
«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια σε πολύ σταθερές βάσεις και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Είναι πολύ καλές οι σχέσεις των δυο χωρών και βλέπω αυτό το θετικό κλίμα να συνεχίζεται στον ίδιο βαθμό. Θα εξαρτηθεί βέβαια και από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κρίσιμες θέσεις στο State Department και επιτροπές του Κογκρέσου που μας ενδιαφέρουν» σημειώνει προσθέτοντας πως η εκλογή ομογενών στη Βουλή των αντιπροσώπων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προώθηση των Ελληνικών θεμάτων. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει εικόνα για την αξιοποίηση κάποιου Έλληνα σε σημαντικό πόστο όπως είχε γίνει στην προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και άλλους ομογενείς στο Προεδρικό περιβάλλον. «Πιστεύω ότι κάποιος θα αξιοποιηθεί αλλά δεν έχει ακουστεί συγκεκριμένο όνομα μέχρι στιγμής . Σε 4.000-5000 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στη νέα διοίκηση πιστεύω ότι θα υπάρχει και κάποιος Έλληνας», καταλήγει ο Πρόεδρος του AHI.
Ηρακλής Διαματάρης, Νέα Υόρκη
Αντίθετα, ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα Ηρακλής Διαματάρης, δεν κρύβει την ανησυχία του για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του νέου Προέδρου.
«Η σαρωτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ φέρνει σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με ηγέτες όπως οι Ερντογάν, Πούτιν, Νετανιάχου και Ράμα, καθώς και τη στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ» λέει ο κ. Διαματάρης και συνεχίζει: «Η στενή σχέση του Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ανησυχία για την Ελλάδα, δεδομένων των συνεχιζόμενων εντάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μια αμερικανική κυβέρνηση με λιγότερη διάθεση για μεσολάβηση μπορεί να ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή. Αντίστοιχα, η φιλική στάση του Τραμπ προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, υπονομεύοντας κυρώσεις και πολιτικές που περιορίζουν τη ρωσική επιρροή ενώ και οι επιχειρηματικοί δεσμοί του Τραμπ με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ενδέχεται να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια». Παράλληλα ο εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας θέτει και το θέμα των δασμών που είχε συμπεριλάβει ο Ντόναλντ Τράμπ στην προεκλογική του ατζέντα. «Η προοπτική υψηλών δασμών στις εισαγωγές που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ να επιβάλει από τον Ιανουάριο του 2025 θα μπορούσε να επιδεινώσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους Έλληνες καταναλωτές». Ο κ. Διαματάρης σημειώνει επίσης ότι « ο σκεπτικισμός του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ και οι απομονωτικές του τάσεις ίσως αποδυναμώσουν τη συνοχή της Συμμαχίας».
Δημήτρης Χαλάκος, Ντέλαγουερ
Μόνο ένας... νεότερος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση της Τρίτης εκτιμά ο επιχειρηματίας του real estate Δημήτρης Χαλάκος που ζει στο Ντέλαγουέρ δίπλα στο σπίτι του απερχόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών .
«Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται με το φύλλο ή το χρώμα του δέρματος αλλά με την αξιοκρατία που έχει χαθεί .Η Κάμαλα Χάρις παρ’ ότι η μάχη φαινόταν να είναι 50-50 αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί σε σχέση με τον Μπάιντεν. Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα περιμέναμε γιατί ο Αμερικανικός λαός είναι συντηρητικός. Αυτές τις εκλογές μπορούσε να τις χάσει ο Τραμπ μόνο από τον Τζο Μπάιντεν αν ήταν πιο νέος», λέει ο κ. Χαλάκος για τον γείτονά του τον οποίο θα βλέπει πιο συχνά μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
Όλα αυτά τα χρόνια άλλωστε η γειτονιά είχε συνηθίσει να πολιορκείται από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών κάθε φορά που ο Πρόεδρος γύριζε στο σπίτι του, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
Μίλτος Γκουνταμάνης, Καλιφόρνια
Η οικονομία και το μεταναστευτικό έκριναν τις εκλογές τονίζει ο Μιλτιάδης Γκουνταμάνης Πρόεδρος Συμβουλευτικής Εταιρίας που ψήφισε στο Σαν Ντιέγκο.
«Ο μέσος Αμερικανός δεν μπορεί πλέον να ζει όπως ζούσε πριν 5 χρόνια. Όλα τα αγαθά έχουν αυξηθεί κατά 35-40% και οι ασφάλειες κατά 100% αλλά ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τη φορολογία. Από την άλλη πλευρά οι ροές στα σύνορα ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια επί Μπάιντεν από 2,7 εκατομμύρια που ήταν επί Τραμπ. Ο νέος Πρόεδρος κέρδισε και γιατί πέρασε το μήνυμα ότι ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν και 13.000 καταδικασμένοι δολοφόνοι που μπήκαν στη χώρα. Η Χάρις ως αντιπρόεδρος δεν έκανε απολύτως τίποτα σε αυτό το θέμα ενώ και για την οικονομία έμεινε στο μήνυμα ότι προέρχεται από οικογένεια μεσαίας τάξης , χωρίς σαφές πρόγραμμα. Επίσης της στοίχισε η απάντηση στην ερώτηση τι θα έκανε διαφορετικό από το νυν Πρόεδρο -που απάντησε τίποτα- αλλά και το γεγονός ότι πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Τζο Μπάιντεν χωρίς να γίνουν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών».