Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς να λάβουν μέτρα ενόψει Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς. Ίσως και αύριο θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για υποχρεωτικό rapid test εμβολιασμένων για είσοδο σε κλειστούς χώρους.
Μέχρι στιγμής, με βάση τα όσα γνωρίζουμε, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η Όμικρον παρουσιάζει «αυξημένη μεταδοτικότητα και διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες», ενώ «στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι».
Ακόμη, σημείωσε ότι «και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».
Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Χαμηλότερη ήταν και η θνητότητα έναντι του προηγούμενου κύματος». Όπως υπογράμμισε, «κι εδώ, το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστα άτομα».
Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, έναντι 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού. Η τρίτη δόση δίνει αμυδρή, αλλά υπαρκτή ελπίδα, ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή».
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση χτίζει άμυνες και τα σχετικά μέτρα αναμένονται να ανακοινωθούν ίσως και αύριο, Τρίτη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε ότι στις σκέψεις τις κυβέρνησης είναι και ρεβεγιόν με τεστ και για εμβολιασμένους - με κόστος δικό τους - σε κλειστούς χώρους (όπου μπορούν να μπαίνουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης). Οπως είπε, ο σχεδιασμός προσαρμόζεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν: «Τι σκέψεις έχουμε; Έχουμε πει ότι στο επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, την κίνηση, τον κόσμο, τα ωράρια, πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο».
Και προσέθεσε: «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων -θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά-, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τούς εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο "στεγανοποιημένος" ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα».
«Έχει δίκιο ο εμβολιασμένος, αλλά είναι ένα μέτρο προσωρινό»
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι τελικά αυτό είναι ένα μέτρο για τους εμβολιασμένους, που ευλόγως θα έχουν ερωτήματα γι' αυτή την αντιμετώπιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:
«Έχετε δίκιο κι έχει δίκιο και ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε και ότι και ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα όμως ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες».
Επισημαίνοντας ότι κατανοεί πως κάθε εμβολιασμένος μπορεί να λέει, πράγματι, ότι έχει κάνει ό,τι του έχει ζητηθεί, προσέθεσε:
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο, στον ορίζοντα αυτόν που έθεσα μέχρι στιγμής, και εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι τέτοιο που αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ -δεν λέω ότι περισσεύουν σε κανέναν, αλλά είναι πλαφοναρισμένες οι τιμές και είναι για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων».
Ως προς τη γενικότερη εκτίμηση, ανέφερε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν και ότι δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για το τι είναι αυτή η Όμικρον:
«Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα προκύψουν».
Οικονόμου: Oι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν το τεστ
Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown και γενικά δεν πρόκειται να επιβληθούν κάθετα μέτρα περιορισμού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξημένο τέστινγκ.
Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιβληθεί τέτοιο μέτρο, δηλαδή για συγκεκριμένες ημέρες να ζητείται απαραίτητα rapid test και από τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, το κόστος θα επιβαρύνει αυτόν που θα κάνει το τεστ.
Τσιόδρας: Η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη πανδημία στην Ευρώπη
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορωνοϊό, που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών χτύπησε καμπανάκι: «Η κατάσταση μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μια μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη».
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας. Ακόμη, τόνισε ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την αυξητική τάση της «Όμικρον» σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε πως «ήδη προχωρούμε σε αυξημένη ιχνηλάτηση των περιστατικών και ίσως να υπάρξει και αυξημένο testing τις επόμενες ημέρες». Επίσης, σημείωσε πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν χρειαστούν. Ωστόσο, είπε ότι η χώρα μας δεν έχει μπει ακόμη στη δίνη της μετάλλαξης.
Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου στη χώρα είναι αυξημένοι, καθώς από τα ξημερώματα της Κυριακής, 19 Δεκεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με αρνητικό PCR (μοριακό) τεστ 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά αφίξεις από όλες τις χώρες, δίχως εξαιρέσεις, ενώ «πιάνει» τα αεροπορικά ταξίδια, τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, αλλά και την είσοδο στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.
Φάουτσι: Η διαφορά εμβολιασμένου με δύο δόσεις και με τρεις
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ότι οι μετακινήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων θα ενισχύσουν την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό (η Όμικρον), έχει μια εκπληκτική ικανότητα εξάπλωσης» σημείωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press», του τηλεοπτικού δικτύου NBC. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον το στέλεχος Όμικρον «σαρώνει όλο τον κόσμο».
Αναφερόμενος στη διαφορά μεταξύ ενός εμβολιασμένου και ενός ατόμου που έχει κάνει την αναμνηστική δόση όταν μολύνονται (από τον κορωνοϊό) και ενός ανεμβολίαστου που μολύνεται, επισήμανε πως «είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της σοβαρότητας. Οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα (μία ενδεχόμενη μόλυνση)… Η βέλτιστη προστασία παρέχεται με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης».
Επικεφαλής ΠΟΥ: Προτιμότερο να ακυρωθεί μια εκδήλωση, παρά να χαθεί μια ζωή
Εξάλλου, και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επισήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και προκαλεί μολύνσεις σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
«Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα. Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», υπογράμμισε. Χαρακτηριστικά, είπε ακόμη ότι «μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη».