Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Ριάντ για την Ουκρανία -«Θετικές» λέει η Μόσχα - iefimerida.gr

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Ριάντ για την Ουκρανία -«Θετικές» λέει η Μόσχα

Οι ΥΠ ΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο επικεφαλής των συζητήσεων για την Ουκρανία στο Ριάντ / Φωτογραφία: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP
Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής των συζητήσεων για την Ουκρανία, στο Ριάντ / Φωτογραφία: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο στο Ριάντ οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία και την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Έπειτα από περίπου 4,5 ώρες ολοκληρώθηκαν στο Παλάτι Ντιρίγια, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς την παρουσία Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού διαβουλεύσεων προκειμένου να αντιμετωπίζονται σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στον ορισμό ομάδων υψηλού επιπέδου που θα εργαστούν ώστε να διαμορφωθεί μια πορεία προς τον τερματισμό «το συντομότερο δυνατόν» του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν κανονίστηκε ραντεβού Τραμπ - Πούτιν

Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις στο Ριάντ «πήγαν καλά» και ότι ήταν «μια σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα».

O ίδιος σημείωσε πως οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τους όρους για μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και διευκρίνισε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Νέες ρωσο-αμερικανικές επαφές εν ευθέτω χρόνω

O Ουσακόφ είπε ότι χωριστές ομάδες Ρώσων και Αμερικανών διαπραγματευτών θα ξεκινήσουν επαφές για την Ουκρανία εν ευθέτω χρόνω.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την έναρξη επαφών με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία θα βαρύνει, τελικά, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε οποιαδήποτε συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, είπε ότι «οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών πρέπει να συνεργαστούν στενά». «Είμαστε έτοιμοι για αυτό, αλλά είναι ακόμα δύσκολο να μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης των δύο ηγετών», είπε, σύμφωνα με το Associated Press.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θετικός, εποικοδομητικός διάλογος» με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά η Μόσχα

Σχολιάζοντας τη συνάντηση στο Ριάντ, ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, Κίριλ Ντιμιτρίεφ, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, στο Channel One της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Ένας πολύ θετικός, εποικοδομητικός διάλογος έχει ξεκινήσει. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν προσπάθησε ποτέ να ακούσει τη θέση της Ρωσίας, αυτή ήταν μια πολύ ξεκάθαρη προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος, να κατανοηθεί η θέση της Ρωσίας και να συζητηθούν τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε... Γνωριστήκαμε πολύ καλύτερα... Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλύτερα τώρα».

O ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αντιμετώπισαν με σεβασμό οι μεν τους δε, αλλά συμπλήρωσε πως «είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για συμβιβασμούς».

Κίνα: Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο της Ουκρανίας πρέπει να μετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, η Κίνα διεμήνυσε νωρίτερα ότι περιμένει «όλοι οι εμπλεκόμενοι» στον πόλεμο στην Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τον αποκλεισμό του Κιέβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του από τις ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις στο Ριάντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Κίνα καλωσορίζει όλες τις προσπάθειες που είναι αφιερωμένες στην ειρήνη, περιλαμβανομένης της συναίνεσης για διαπραγματεύσεις που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, η Κίνα αναμένει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τα ενδιαφερόμενα μέρη να μετέχουν έγκαιρα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, Γκούο Ζιακούν.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να πλασαριστεί ως πιθανός μεσολαβητής στο Ουκρανικό, προωθώντας τη δική της αόριστα διατυπωμένη πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά η Δύση αμφισβητεί τις προθέσεις της λόγω των στενών δεσμών του Πεκίνου με τη Ρωσία.

Αναλυτής: Ο αποκλεισμός της Ουκρανίας σημαίνει ότι το Κίεβο θα αναγκαστεί να παίξει με τους κανόνες του Κρεμλίνου

Για τον αναλυτή και επίκουρο καθηγητή Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Νιου Χάβεν, Μάθιου Σμιτ, ο αποκλεισμός της Ευρώπης από τις σημερινές ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες στο Ριάντ σημαίνει ότι «η Ουκρανία θα αναγκαστεί να προσέλθει στις δευτερογενείς συνομιλίες παίζοντας σύμφωνα με τους κανόνες κάποιου άλλου, κυρίως της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά προδιαγεγραμμένο πριν καν φτάσουν στο τραπέζι».

Όπως είπε στο CNN, οι συνομιλίες εγείρουν το ερώτημα ποιες πιθανές ειρηνευτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Michael Bociurkiw, πρώην εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η Ουκρανία έχει «πολύ μικρή μόχλευση» αυτή τη στιγμή και βασίζεται στις ΗΠΑ για «κρίσιμες πληροφορίες» που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ζητά «εκβιαστικές» ποσότητες ορυκτών σπάνιων γαιών από την Ουκρανία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου: Η Ρωσία επιδιώκει ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, η Ρωσία επιδίδεται σε μια προσπάθεια να «βάλει μια σφήνα μεταξύ των ΗΠΑ και τις Ευρώπης».

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης σημειώνει ότι τόσο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, «έχουν απορρίψει κατηγορηματικά ευρωπαϊκή εμπλοκή σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» για την Ουκρανία.

Λαβρόφ και Νεμπένζια κατηγόρησαν ευρωπαϊκές χώρες ότι είναι «επιθετικές» έναντι της Ρωσίας, με τον Νεμπένζια να υποστηρίζει ότι η ΕΕ και η Βρετανία είναι «ανίκανες» να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη χώρα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ISW σημειώνει σε ανάλυσή του ότι η Ρωσία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το ΝΑΤΟ ότι «συνωμοτεί και προετοιμάζεται για έναν μελλοντικό πόλεμο» με τη Μόσχα, αλλά η προσοχή της είναι στραμμένη τώρα στην Ευρώπη.

«Οι ρωσικές αιτιάσεις ότι ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερα η ΕΕ δρουν επιθετικά έναντι της Ρωσίας συνιστούν μια αξιοσημείωτη πληροφοριακή και πιθανώς υποδηλώνουν μια νέα προσπάθεια του Κρεμλίνου να βάλει σφήνα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, εκμεταλλευόμενο τις εντάσεις που ήταν εμφανείς στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ Ριάντ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ