Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Forum «Ελλάδα 2040» - iefimerida.gr

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Forum «Ελλάδα 2040»

Ξεκίνησε στη Βουλή το Forum «Ελλάδα 2040»
Ξεκίνησε στη Βουλή το Forum «Ελλάδα 2040», Φωτογραφία: INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες (20/10) διαδικτυακά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Forum «Ελλάδα 2040», που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Το Forum, διήρκησε τρεις μέρες και σε αυτό παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μελετών που εκπονήθηκαν σε διάστημα ενός έτους:

  • Από τους 16 Θεσμικούς Φορείς της χώρας, εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων και κοινωνικών εταίρων, για την κατάθεση της εμπειρίας τους και τον σχεδιασμό της πορείας προς το 2040.
  • Από τις 10 Θεματικές Ομάδες Εργασίας υπό τον συντονισμό μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με εστιασμένο ενδιαφέρον σε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα.
  • Από Διεθνείς Προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους σε συγκεκριμένους τομείς, που παρουσιάζουν σημαντικές πτυχές του διεθνούς τοπίου μέσα στο οποίο θα κληθεί να κινηθεί η Ελλάδα στο μέλλον.

Τα συμπεράσματα θα αποτυπωθούν στη «Λευκή Βίβλο: Η Ελλάδα το 2040», τα οποία θα είναι στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι παρουσιάσεις της σημερινής τρίτης και τελευταίας ημέρας του Forum «Ελλάδα 2040»:

«Θεσμοί, Πολιτική, Αξίες»

Ο Ιωάννης Βούλγαρης, Μέλος Ολομέλειας Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και ο Νικόλαος Κ. Αλιβιζάτος, Μέλος Ολομέλειας Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασαν την μελέτη με τίτλο «Θεσμοί, Πολιτική, Αξίες».

Όπως τόνισε ο κ. Βούλγαρης στην μελέτη επιχείρησαν να προβλέψουν τις μελλοντικές εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, την Πολιτική και τις Αξίες μιας κοινωνίας και να εντοπίσουν τις πιθανές καταστάσεις και παρεμβάσεις, που μπορούν να γίνουν σε αυτά τα πεδία, οι οποίες θα βελτιώσουν τις ικανότητες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις διαφαινόμενες μελλοντικές προκλήσεις.

Η ενδυνάμωση και η ανανέωση της φιλελεύθερης Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσουν ένα νέο εθνικό στόχο, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης της που έγινε, σημείωσε ο κ. Βούλγαρης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την επίτευξη όμως αυτού του στόχου θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, να «διαμορφώσουμε μια όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, ασχέτως κομματικών προτιμήσεων. Προφανώς όχι για τα πάντα αλλά για τα βασικά όπως είναι: η δημοκρατία, η απόρριψη της βίας, ο ορθολογισμός, ο ρεαλισμός, η Ευρώπη, η εθνική ανασυγκρότηση, η πρόοδος, και το κοινωνικό κράτος.»

«H Δημόσια Διοίκηση το 2040. Η Παροχή Ποιοτικών Δημόσιων και Κοινωνικών Αγαθών και ο Ρόλος των Εργαζομένων»

Ο Δημήτριος Μπράτης, προεδρεύων Εκτελεστικής Επιτροπής της Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «H Δημόσια Διοίκηση το 2040. Η Παροχή Ποιοτικών Δημόσιων και Κοινωνικών Αγαθών και ο Ρόλος των Εργαζομένων».

Όπως τόνισε ο κ. Μπράτης οι εργαζόμενοι στην δημόσια διοίκηση και στην ΑΔΕΔΥ οραματίζονται στην Ελλάδα του 2040 μια δημοκρατική διοίκηση στην υπηρεσία του συνόλου των πολιτών, με βασικά συστατικά στοιχεία την διαφάνεια της λειτουργίας της και η δημόσια λογοδοσία.

Παράλληλα η πορεία μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης έως το 2040, υπογράμμισε ο κ. Μπράτης, είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει την σημαντική ενίσχυση των πόρων και των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση και την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς, όπως είναι αυτοί της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον ένας πολύ κρίσιμος τομέας παρέμβασης που θα καθορίσει την λειτουργία, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της Δημόσιας Διοίκησης μέχρι το 2040 σχετίζεται, όπως είπε ο κ. Μπράτης, με τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Κάθε παρέμβαση στο ανθρώπινο δυναμικό στην πορεία προς το 2040 είναι ανάγκη να λαμβάνει υπόψη και να κατανοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της απασχόλησης στο δημόσιο τόνισε ο κ. Μπράτης.

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη το 2040»

Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ-Εφέτης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρουσίασε την μελέτης της ΕΔΕ με τίτλο «Η Ελληνική Δικαιοσύνη το 2040».

Ο κ. Σεβαστίδης αφού παρουσίασε τους κύριους προβληματισμούς της ΕΔΕ για την σημερινή κατάστασης της ελληνικής δικαιοσύνης στην συνέχεια τόνισε ότι «η ΕΔΕ στην μελέτη που κατέθεσε στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» επιχείρησε να καταπιαστεί με αντικείμενα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είτε από άποψη σπουδαιότητας είτε διότι διαβλέπουμε ότι θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Αντικείμενα όπως η σωφρονιστική πολιτική, η δικαστική αστυνομία, την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται, την ανάπτυξη της χρήσης νέων τεχνολογιών, την θέση των ειρηνοδικείων στο ελληνικό δικαστικό σύστημα, τα προβλήματα και τις προοπτικές στη διοικητική δικαιοσύνη.» και στην συνέχει πρόσθεσε ότι: «Θεωρήσαμε χρέος μας να εντοπίζουμε τα λάθη, να εξηγούμε και να αναδεικνύουμε τις αιτίες και τα κίνητρα, να δίνουμε τις σωστές κατευθύνσεις. Για τις ελλείψεις και τις αστοχίες στην ερμηνεία και αντίληψη της σημερινής εποχής φαντάζομαι ότι θα έχουμε την κατανόηση των Ελλήνων του 2040.»

«Η Δικηγορία το 2040»

Ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΠΔΣ) μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Χρήστο Παΐσιο, παρουσίασαν την μελέτη του ΟΠΔΣ με τίτλο «Η Δικηγορία το 2040»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος για τους δικηγόρους είναι πολλές και έρχονται κυρίως από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και από την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της δικαιοσύνης.

«Οι νομικές υπηρεσίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, πρέπει να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν πλήρως ψηφιακά, να αναπτυχθούν σε όλη την ηλεκτρονική τους διάσταση αλλά παράλληλα να εξασφαλίσουν το σταθερό πλαίσιο προστασίας των βασικών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και όλων εκείνων των εχεγγύων που βάζει το Σύνταγμα και οι νόμοι, ώστε κανένας πολίτης να μην νιώθει ανυπεράσπιστος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός.

Από την πλευρά του ο κ. Παΐσιος αφού σημείωσε πως διαφαίνεται ότι στο μέλλον ένα μεγάλο μέρος των δικηγορικών υπηρεσιών, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, θα αλλάξουν ριζικά και σε πολλά επίπεδα, παρουσίασε συνοπτικά τις προοπτικές του δικηγορικού επαγγέλματος, ενώ προσέγγισε κάποιες από τις προκλήσεις του μετασχηματισμού των νομικών υπηρεσιών και τους κινδύνους που κρύβονται.

«Η Τέχνη στην Ελλάδα του Μέλλοντος»

Η Δέσποινα Μουζάκη, Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Παραγωγός, Καθηγήτρια Κινηματογράφου και πρώην Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την μελέτη της με την τίτλο «Η τέχνη στην Ελλάδα του Μέλλοντος» τόνισε ότι : «Η δημιουργική και παγκόσμια Ελλάδα του 2040 εμπνέεται από την επαναστατική και μεταφυσική δύναμη του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού και τα μοναδικά αφηγήματα του 1821. Διαβαίνει την Ελλάδα του αναστοχασμού και της πράξης του 2021, ενώ διατίθεται τρυφερά απέναντι στον άνθρωπο, αλλά και με πραγματισμό απέναντι στη ζωή, όπως η ποίηση του Ομήρου, δίνει πνοή στη παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργίας και χαράζει την πορεία της μελλοντικής ελληνικής Κοινωνίας των Τεχνών.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες - Πολιτισμός και Πολιτιστική Πολιτική»

Ο Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα Γιώργου Σεφέρη και Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες - Πολιτισμός και Πολιτιστική Πολιτική».

Ο κ. Ροϊλός κατά την ομιλία του πρότεινε την ίδρυση πολιτιστικής αμφικτυονίας με συντονιστική έδρα την Αθήνα ή τους Δελφούς ή κάποια πόλη της λεγόμενης περιφέρειας. Η πολιτιστική αμφικτυονία θα λειτουργεί σε δύο κλίμακες: την ελλαδική και την διεθνική.

Στόχος της θα είναι, όπως τόνισε, η κατά το δυνατόν ενίσχυση της «αυτονομίας» και εξαγωγιμότητας είτε των τοπικών ή μειονοτικών πολιτιστικών προϊόντων είτε των «εθνικών».

Πρέπει να ιδρυθεί ένα δίκτυο πόλεων σε ελλαδικό και σε διεθνές επίπεδο που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές αυτές αμφικτυονίες. Στο πλαίσιο αυτών των αμφικτυονιών και με την συνδρομή των τεχνολογιών επικοινωνίας θα προβάλλεται κάθε χρόνο σε όλο το δίκτυο των συμμετεχουσών πόλεων η πολιτιστική δημιουργία συγκεκριμένου τόπου, περιοχής ή λαού, είπε ο κ. Ροϊλός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς την Ελλάδα, οι διάφορες Περιφέρειες και δήμοι, και γενικά οι αυτοδιοικητικές ενότητες, θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικό λόγο, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ως προς το διεθνές κομμάτι η αρωγή και κινητοποίηση διεθνών φορέων (ΟΗΕ, Ουνέσκο κ.λπ.) και η πολιτιστική διπλωματία θα είναι εξαιρετικά σημαντικές.

«Δεν θα ήταν άστοχο ένα μέρος από το ταμείο ανάκαμψης να χρησιμοποιηθεί προς την υλοποίηση αυτών των αμφικτυονιών. Διακόσια περίπου χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μια τέτοια πρωτοβουλία θα συνιστούσε σημαντική προσφορά της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα.» τόνισε ο κ. Ροϊλός.

«Η Ορθοδοξία και οι «άλλοι» στην Ελλάδα του 2040»

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Μέλος Ολομέλειας Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην παρουσίασε την μελέτη με θέμα «Η Ορθοδοξία και οι «άλλοι» στην Ελλάδα του 2040».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο πλαίσιο του Forum «Η Ελλάδα το 2040» διοργάνωσε «στρογγυλές τράπεζες» που επεδίωξαν την εξέταση των παραμέτρων εκείνων που θα συμβάλουν στη δημιουργική συμμετοχή της Εκκλησίας στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας κατά την επόμενη εικοσαετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσα από τη σχετική συζήτηση κατέστη προφανές ότι η Ορθοδοξία δεν μπορεί πλέον να αναζητεί στο παρελθόν αναχρονιστικά και ξεπερασμένα μοντέλα διαμόρφωσης και οργάνωσης του κοινωνικού βίου, όπου επικρατούσε η ομοιογένεια των πληθυσμών. Χρειάζεται, με αφετηρία μια σοβαρή ερμηνευτική προσπέλαση των θεμελιωδών στοιχείων της παράδοσής της, να μπορέσει να εκφράσει έναν λόγο ο οποίος θα απαντά στα σύγχρονα ερωτήματα ενός ανασφαλούς και πολυδιασπασμένου κόσμου, ο οποίος αναζητεί νόημα και ελπίδα προκειμένου να πορευτεί ανάμεσα στις συμπληγάδες του μέλλοντος.» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ζώντας σε μια εποχή τεχνολογικής φρενίτιδας, αμφισβήτησης των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας, κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, ανάδυσης φαινομένων θρησκευτικού εξτρεμισμού αλλά και λαϊκισμού σε ποικίλα πεδία του κοινωνικού βίου, η Ορθοδοξία χρειάζεται να απαγκιστρωθεί από «αποκλειστικές» και εθνοκεντρικές θεωρήσεις, να υπερβεί φονταμενταλιστικές αναδιπλώσεις, και να έρθει σε διάλογο με τον «άλλον», τον κάθε «άλλον», ως τον κατεξοχήν πλησίον της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, με τον οποίο θα πρέπει να συνυπάρξει ειρηνικά και αρμονικά, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο όπου όλοι χωρούν χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.»

«Η επικράτηση του θρησκευτικού και πολιτισμικού πλουραλισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και σταδιακά στη χώρα μας, δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με αμυντικά αντανακλαστικά ή με επιθετικές και φοβικές αντιδράσεις.» κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος

«Οι Μετανάστες στην Ελλάδα και η Ελλάδα της Μετανάστευσης»

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Columbia Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «Οι Μετανάστες στην Ελλάδα και η Ελλάδα της Μετανάστευσης».

Ο κ. Παπαδημητρίου αρχικά έκανε μια ιστορική ανάδρομη στο φαινόμενο της μετανάστευσης τονίζοντας ότι είναι ένα ανθρώπινο φαινόμενο που συμβαίνει συνεχώς. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα μέχρι πριν από 30 χρόνια αποτελούσε αφετηρία μεταναστών και όχι προορισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών που έφερε αρκετούς πρόσφυγες στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου η ομαλή ένταξη αυτών των προσφύγων στην κοινωνία μας δεν είναι μόνο επιταγή της διεθνούς νομοθεσίας και πράξη ανθρωπιάς αλλά είναι προς το εθνικό μας συμφέρον. « Οι άνθρωποι αυτοί φέρνουν μαζί με τον πόνο της προσφυγιάς, γνώσεις, ικανότητες, πολιτισμό αλλά και την λαχτάρα για ένα τρόπο όπου θα ριζώσουν, θα τον αγαπήσουν και θα μπορέσουν να τον πούν πατρίδα.» υπογράμμισε

Τέλος αναφέρθηκε στο τρίτο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την χώρα μας, το λεγόμενο brain drain, που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και με το οποίο έφυγαν άτομα 30-40 ετών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από τους έλληνες αυτούς ακόμα και αν δεν γυρίσουν πίσω αναφέροντας πως χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Ισραήλ έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την επιστημονική και επιχειρηματική διασπορά αυτού του είδους.

«Η Ελλάδα στον κόσμο του 2040»

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μέλος Ολομέλειας Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσίασε την μελέτη με τίτλο ««Η Ελλάδα στον κόσμο του 2040»¨.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου η έκθεση αυτή δεν επιχειρεί να προβλέψει το μέλλον καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αλλά στόχος της είναι να αναδείξει τις μεγάλες ροπές, των μεγάλων τάσεων στα πεδία της οικονομίας, της τεχνολογίας, της δημογραφίας, και να συζητήσει την πιθανή θέση της Ελλάδας στη διεθνή και την περιφερειακή πραγματικότητα σε μεσοπρόθεσμη βάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μίλησε για την εύθραυστη γεωπολιτική γειτονία της Ελλάδας τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή που θα παραμείνει αντίστοιχα δύσκολη και το 2040. «Θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος από εξωτερικές απειλές» σημείωσε ο κ. Κλάψης προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ικανή αποτρεπτική ισχύ.

Επιπρόσθετα «Θεμέλιος λίθος του διεθνούς προσανατολισμού της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει η συμμετοχή της στους μείζονες θεσμούς τους δυτικού κόσμου, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.» υπογράμμισε ο κ. Κλάψης.

«Η Ελλάδα στην Ευρώπη του 2040»

Ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «Η Ελλάδα στην Ευρώπη του 2040»

Ο κ. Τσούκαλης ανέφερε τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη μελλοντικά, όπως η κλιματική αλλαγή και η επόμενη φάση της τεχνολογικής επανάστασης της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2040 θα έχει πολύ ουσιαστικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με καθοριστική σημασία για την οικονομική και τη δημόσια πολιτική γενικότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα σημείωσε ότι η σχέση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι σχέση υπαρξιακή και σχέση συναλλακτική. «Υπαρξιακή γιατί στη δύσκολη γειτονιά μας η χώρα χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους και μια ισχυρή Ευρώπη ως πρόσθετη ασπίδα προστασίας, και συναλλακτική, δεδομένης της τεράστιας σημασίας που έχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι και η μεταφορά τεχνογνωσίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή και ενοποιημένη Ευρώπη που θα λειτουργεί περισσότερο ως ομοσπονδία και λιγότερο ως σχήμα διακυβερνητικής συνεργασίας στο οποίο τείνουν να κυριαρχούν πιο εύκολα τα συμφέροντα των πλέον ισχυρών κρατών. Στο ενδεχόμενο όμως μιας πιο διαφοροποιημένης ΕΕ τα επόμενα χρόνια, το κρίσιμο ερώτημα για τη χώρα μας θα είναι αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις πιο προωθημένες μορφές ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενοποίησης, και με ποιους όρους.» είπε ο κ. Τσούκαλης.

«Η συμβολή της Ελλάδας στο Ολυμπιακό Κίνημα»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στην ομιλία του για την συμβολή της Ελλάδας στο Ολυμπιακό Κίνημα τονίζει ότι η Ελλάδα έχει χαρίσει δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Την Δημοκρατία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαστε μέχρι σήμερα ευγνώμονες στους Έλληνες γι΄αυτά και ο θαυμασμός μας είναι ακόμη μεγαλύτερος, όταν συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα δώρα άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου και υπάρχουν μέχρι σήμερα» είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Πιερ ντε Κουπερτέν και την μεγάλη συμβολή που είχε σε αυτήν την αναβίωση ο Δημήτριος Βικέλας με την επιτυχή διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής, που έγιναν στην Αθήνα.

Ο κ. Μπαχ υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 αποτέλεσαν ένα ακόμη ορόσημο για την Ελλάδα και τον ρόλο της στο Ολυμπιακό Κίνημα προσθέτοντας ότι: « Όπως η επιτυχία του 1896 ήταν συνώνυμη με τον Βικέλα, έτσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα συνδέονται πάντα με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.»

Τέλος ο κ. Μπαχ ευχαρίστησε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) καθώς διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαφύλαξη της Ολυμπιακής μας κληρονομιάς και στη μεταφορά της στο μέλλον.

«Ἐφιέμενοι τοῦ κρείττονος. Καθ᾽ ὁδόν πρός μία κοινωνία ἀλληλεγγύης»

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε αρχικά ότι η πολιτική, η οικονομική ζωή και οι κοινωνικοί αγώνες οφείλουν να υπηρετούν το ανθρώπινο πρόσωπο, τις ζωτικές ανάγκες του και την ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μονό όταν εξασφαλίζεται η ειρήνη, η κοινωνική δικαιοσύνη , η διεθνή συνεργασία και η προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», υπογράμμισε.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι αυτή διασφαλίζει τους θεμελιώδης όροι ανάπτυξης και καλλιέργειας των πολιτισμικών ταυτοτήτων επί της βάσεως των πανανθρώπινων αξιών.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας και έχουν χαραχτεί στην συνείδηση των ευρωπαίων συμπλήρωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η ευρωπαϊκή ένωση αποτελεί ανθρωπιστικό εγχείρημα και η συρρίκνωση της σε αποκλειστικό οικονομικό μέγεθός σημαίνει το τέλος του ευρωπαϊκού οράματος, προειδοποίησε ο Παναγιότατος.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο Παναγιότατος τόνισε ότι απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι πρέπει να ακολουθεί αποκλειστικά τις επιταγές του παγκοσμοιοποιημένου καπιταλισμού, και υποστήριξε ότι η οικονομία μπορεί να έχει ηθική διάσταση, όταν συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η οικονομική ανάπτυξη εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προσθέτοντας ότι η λύση είναι μια οικολογική οικονομία με κέντρο τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου.

«Το κλειδί για το μέλλον» είπε είναι η προσέγγιση οικονομικών και οικολογικών προβλημάτων ως αδιαιρέτων.

Ο Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στη ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και της επιστήμης σημειώνοντας ότι «δυστυχώς δεν συμβαδίζει με την ενίσχυση του ηθικού αισθητηρίου του ανθρώπου». Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν ευεργετήσει σε πολλούς τομείς την ανθρωπότητας αλλά έχουν δημιουργήσει και μεγάλες εξαρτήσεις ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για τις παραδόσεις μας, το φυσικό περιβάλλον και για το μέλλον της ελευθερίας μας, είπε.

Επιπρόσθετα για το μέλλον των κοινωνιών ο Παναγιότατος σημείωσε ότι μια σύγχρονη κοινωνία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την συνοχή της μόνο με την διαδικτυακή επικοινωνία και της οικονομικής ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ