Νέα μέτρα έφεραν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιο «σκληρές» αποφάσεις στο μέλλον.
Προκειμένου, λοιπόν, να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην «κόκκινη» Αττική, ο υφ. Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα.
Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως και αναστολή συναυλιών σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα για την Αττική
Από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, και έως 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Αττική:
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .
Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
- Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
- Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
- Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
- Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
- Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
- Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική: Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Υποχρεωτική θα είναι από τη Δευτέρα η τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων επιχειρήσεων στην Αττική, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν με τον συγκεκριμένο καθεστώς.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα. Για τον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα.
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα, δηλαδή δεν φορούν μάσκα.
Τα νέα μέτρα του ΥΠΕΣ για τη λειτουργία στο Δημόσιο
Τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού περιλαμβάνει η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:
- Έτσι το ΥΠΕΣ προχώρησε στον επανακαθορισμό ομάδων αυξημένου κινδύνου κατόπιν νεότερων εισηγήσεων της αρμόδιας Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.
- Επίσης, δίνονται οδηγίες για την χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.
- Δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εργασίας από τους υπαλλήλους, αποκλειστικά εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους, με γνώμονα το χωροταξικό των φορέων
Ειδικά μέτρα για την Περιφέρεια Αττικής έως 4 Οκτωβρίου
- Δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εργασίας από τους υπαλλήλους, αποκλειστικά εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους, σε ποσοστό έως 40% επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων σε κάθε φορέα
- Ισοκατανομή του προσωπικού σε τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Περιφέρεια Αττικής (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00)
- Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
- Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Τα νέα μέτρα για μουσεία, σινεμά, θέατρα και συναυλίες
Διευκρινίσεις για όσα θα ισχύουν από Δευτέρα σε δομές και φορείς υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα:
Οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
- Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.
- Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.
- Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
- Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.
- Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται επίσης «ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα». Επισημαίνεται, τέλος, «ότι τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση».
Γώγος: Επιπλέον μέτρα εάν χρειαστούν
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε ότι εάν δεν υπάρξει περιορισμός των νέων κρουσμάτων, θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων. «Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως τα ήδη ληφθέντα «μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά». Ο κ. Γώγος επανέλαβε ότι «το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης πρότεινε οι πολίτες να φορούν μάσκα παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας. «Θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής, ζητώντας παρεμβάσεις. «Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.