Ολα δείχνουν ένα διαφορετικό, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, Πάσχα, ωστόσο και φέτος το πιθανότερο είναι να κάνουμε Απόκριες με μέτρα.
Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -18.855 νέες μολύνσεις χθες-, ωστόσο οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται σε σταδιακή άρση όλων των περιορισμών με ορίζοντα το Πάσχα. Είναι η τακτική πλέον που ακολουθεί η Ευρώπη, που οδηγεί και τους Ελληνες ειδικούς να κινηθούν στην κατεύθυνση της άρσης όλων των μέτρων, από τη στιγμή που υπάρχει δωρεάν διαθέσιμο εμβόλιο για όλους.
Για όσους δεν κάνουν την επιλογή του εμβολίου, θα ζήσουν με τους περιορισμούς, αλλά οι υπόλοιποι θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα προ πανδημίας -με τις αναγκαίες προφυλάξεις της μάσκας όπου χρειάζεται και των αποστάσεων όπου υπάρχει συνωστισμός.
Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει πλήρη άρση όλων των μέτρων μέχρι το Πάσχα, άρα επιστροφή στο... χωριό για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.
Οι ειδικοί εκφράζουν πλέον την αισιοδοξία ότι αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, όπως μια νέα μετάλλαξη, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, το εφετινό Πάσχα όποιος το επιθυμεί θα μπορέσει να το γιορτάσει στο χωριό του.
Δεν ισχύει το ίδιο για τις Απόκριες, που, όπως φαίνεται, θα... θυσιαστούν, με στόχο να σωθεί το Πάσχα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και θα πυκνώσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας, και θεωρούν ότι ο συνωστισμός που δημιουργείται στα καρναβάλια μπορεί να παρεκτρέψει την κατάσταση. Κάπως έτσι, κλίνουν προς απαγόρευση των καρναβαλιών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί για Απόκριες και Πάσχα
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας προ ημερών στον ΣΚΑΪ, είχε προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών στις αρχές Μαρτίου και πρόσθεσε πως στη συνέχεια τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Μάλιστα, αναφορικά με το Πάσχα, τόνισε πως «η ουσία είναι ότι θα σουβλίσουμε αρνί».
Όσον αφορά το θέμα τον καρναβαλιών, χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τους ειδικούς, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό, ερωτηθείς αν θα γίνουν φέτος τις Απόκριες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά».
Όσον αφορά το Πάσχα, εκτίμησε ότι «φέτος θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό» και συμπλήρωσε ότι και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, δεδομένου ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη και υπάρχουν φάρμακα, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πετάξουμε τις μάσκες. Όπως είπε, υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.
Αυτό επιβεβαίωσε χθες πηγή από την επιτροπή των ειδικών στο iefimerida.gr, λέγοντας ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι σε έναν μήνα θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς είναι πολύ νωρίς.
«Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα», είχε αναφέρει στα τέλη Ιανουαρίου στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είχε τονίσει στις 20/1 ότι για να συμβεί η ευτυχής κατάληξη για Πάσχα στο χωριό θα πρέπει όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 98,4, εκτίμησε ότι «περίπου το Πάσχα θα φτάσουμε σε μια σχετική ανοσία αγέλης, δυστυχώς όχι με ασφαλή τρόπο μέσω εμβολιασμού, αλλά μέσω νόσησης, με ό,τι επικίνδυνο συνεπάγεται αυτό».
Τι θα γίνει με τις μάσκες
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι δύο ταχυτήτων. Για τους εμβολιασμένους θα καταργηθεί κάθε μέτρο, αλλά θα υπάρχει υποχρέωση να φορούν μάσκες.
Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία, αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.
Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στη διενέργεια των τεστ, θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνει η υποχρέωση να κάνουν τεστ στα σχολεία, ενώ θα γίνουν αλλαγές και στην ανακοίνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα ανακοινώνονται μόνο τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα.
Ανεξάρτητα από το σχέδιο κατάργησης, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα χαλάρωσης, όπως η επαναφορά της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης, στα οποία, εν τούτοις, απαγορεύεται και πάλι να είναι κανείς όρθιος.