Οικονομικό αδιέξοδο για τις σχολές χορού -Ζητούν μέτρα στήριξης και επαναλειτουργία με αυστηρά μέτρα - iefimerida.gr

Οικονομικό αδιέξοδο για τις σχολές χορού -Ζητούν μέτρα στήριξης και επαναλειτουργία με αυστηρά μέτρα

Σχολές χορού
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙΔΗΣ

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον για τις επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού, οι οποίες παραμένουν κλειστές από τις αρχές του Νοέμβρη. Οι ιδιοκτήτες ξεσπούν σε κραυγή αγανάκτησης ζητώντας μέτρα στήριξης, αλλά και πλάνο επαναλειτουργίας με αυστηρή τήρηση των μέτρων που επιβάλουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Μαζί με το λιανεμπόριο, την εστίαση και τα γυμναστήρια, οι ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές χορού περιλαμβάνονται στους κλάδους που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι σχολές λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες σε ένα παρατεταμένο «λουκέτο», αφού από τις 3 Νοεμβρίου έως και σήμερα παραμένουν με κατεβασμένα ρολά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το θολό τοπίο που επικρατεί στον κλάδο μίλησε στο iefimerida.gr και ο Γ.Γ. του Σωματείου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος (Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.), Σπύρος Βάκκας ο οποίος όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ο κλάδος έχει αγανακτήσει. Είναι ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης. Η καταστροφή η δική μας είναι διττή. Πρώτον οικονομική και δεύτερον εκπαιδευτική, αφού μεγάλο μέρος της φετινής χρονιάς για τους σπουδαστές έχει χαθεί και δεν μπορεί να αναπληρωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Βάκκα «τo Σωματείο μετρά 22 χρόνια ζωής και εκπροσωπεί την πλειονότητα των αναγνωρισμένων -από το υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφέρειες- σχολών χορού στην Ελλάδα. «Κάνω αυτόν τον διαχωρισμό καθώς η κατάσταση είναι λίγο χαοτική, αφού υπάρχουν πάρα πολλές σχολές που λειτουργούν δίχως την απαραίτητη άδεια από την Περιφέρεια», προσθέτει.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο iefimerida.gr: «εμείς παρέχουμε καλλιτεχνική εκπαίδευση από την παιδική ηλικία στις ερασιτεχνικές σχολές. Οι επαγγελματικές σχολές λειτουργούν όπως ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, με εξάμηνα, με μόνη διαφορά ότι τα προγράμματα σπουδών είναι τριετούς φοίτησης. Δεν μπορεί να μπει ο καθένας σε μια επαγγελματική σχολή χορού. Απαιτούνται εξετάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, εισαγωγικές και διπλωματικές. Λόγω της πανδημίας μας έχει δοθεί η δυνατότητα μαθημάτων online, ωστόσο πρακτικά αυτό στον κλάδο μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομικό αδιέξοδο για τις σχολές χορού

Σύμφωνα με τον Γ.Γ του Σωματείου τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου που έχουν ληφθεί έως τώρα πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ ο κλάδος ζητά και πρόσθετα μέτρα στήριξης προκειμένου οι ιδιοκτήτες να καταφέρουν να ορθοποδήσουν οικονομικά.

Σπύρος Βάκκας
Σπύρος Βάκκας

«Τα μέτρα που ελήφθησαν δεν κρίνονται αρκούντως ικανοποιητικά. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές έχουν στο σύνολό τους δανειακό χαρακτήρα και οι 4, 5, 6 και 7 προϋποθέτουν την επιστροφή μεγάλου ποσοστού. Θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει ο κλάδος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά το πέρας της περιόδου χάριτος.

Τονίζουμε ότι ποσά της τάξεως μόλις των 1000 ή 2000 ευρω, που η αυξημένη πλειοψηφία των Σχολών εισέπραξε από τις επιστρεπτέες, αποτελούν ελάχιστο βοήθημα μπροστά στα έξοδα που ένας μεγάλος χώρος -όπως οι Σχολές Χορού / 100-200 τετραγωνικά- καλείται να αντιμετωπίσει μηνιαία. Όλοι οι συνάδελφοι είμαστε πλέον αντιμέτωποι με οξύτατο οικονομικό πρόβλημα», σημειώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης

Όπως συνεχίζει: «Είναι σωστά τα μέτρα της αναστολής καταβολής ενοικίων και αναστολών συμβάσεων εργασίας. Η συνέχεια όλων των υπαρχόντων μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, για εμάς είναι κομβικής σημασίας. Πέραν όμως αυτών, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών μας εισφορών, η απαλλαγή επιστροφής ποσών των επιστρεπτέων, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των συναδέλφων, η ένταξη των Σχολών Χορού σε προγράμματα δανειοδοτήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η κάλυψη κάθε πάγιας δαπάνης, καθώς και η δημιουργία στοχευμένου προγράμματος ΕΣΠΑ ειδικά για τις Σχολές Χορού, αποτελεί αίτημα αλλά και επιτακτική ανάγκη».

Επαναλειτουργία με αυστηρά μέτρα

«Δεν αρνούμαστε την κατάσταση. Όμως θα πρέπει να μπούμε και εμείς σε ένα πλάνο», λέει ο κ. Βάκκας, υποστηρίζοντας ότι οι σχολές χορού θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Εφαρμόσαμε πολύ αυστηρά μέτρα, τα τηρήσαμε και λειτουργούσαμε χωρίς πρόβλημα. Μπορούμε να συνεχίσουμε. Βάσει των τετραγωνικών να υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός των παιδιών, όπως συνέβαινε και πριν τον Νοέμβριο», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχολές χορού lockdown Κορωνοϊός χορός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ