Ως τώρα γνωρίζαμε για τη σχολική Ολυμπιάδα, στα μαθηματικά αλλά και σε άλλα μαθήματα.
Από την τρέχουσα σχολική χρονιά όμως, τα ελληνόπουλα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην Οικονομική Ολυμπιάδα. Πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό οικονομικών γνώσεων που από το 2021 θα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και στη χώρα μας, βασισμένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.
Διοργανωτής του νέου θεσμού είναι το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης, σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού. Ως τώρα η Ολυμπιάδα διεξαγόταν κάθε χρόνο στην Τσεχία και τη Σλοβακία, αλλά από την τρέχουσα σχολική χρονιά θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία φιλοδοξεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο «να συμβάλλει στην προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού στους νέους και τις νέες στη χώρα μας, προϋπόθεση απαραίτητη για την καλύτερη προετοιμασία τους στη διαχείριση προσωπικών οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό, και την προετοιμασία τους για αποτελεσματική και ενημερωμένη συνεισφορά στις δημόσιες υποθέσεις».
Η Οικονομική Ολυμπιάδα έχει ως στόχους:
- Την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών και των μαθητριών λυκείου για οικονομικά θέματα.
- Την αναζήτηση μελλοντικά υποσχόμενων οικονομολόγων και την ενθάρρυνση τους στις μετέπειτα σπουδές τους.
- Τη σύνδεση των διαγωνιζομένων με διαπρεπείς οικονομολόγους στο ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό πεδίο.
- Τη δημιουργία ενός δικτύου μαθητών και μαθητριών Λυκείου και εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ενδιαφέρον για την οικονομική εκπαίδευση.
Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τέσσερα σκέλη:
Α. Σχολικός γύρος: Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας και διεξάγεται διαδικτυακά.
Β. Περιφερειακός γύρος: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην εκάστοτε περιοχή.
Γ. Τελικός: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ. Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Δ. Διεθνής τελικός: Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα, έχει την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ένα από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Οικονομικής Ολυμπιάδας, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) δήλωσε για το εγχείρημα, «η πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ, να διεξάγει τον θεσμό της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, και πιο αναγκαία από ποτέ στη σημερινή συγκυρία. Αντιμέτωποι», προσθέτει ο Π. Λιαργκόβας, «με ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και συνδεδεμένο οικονομικό περιβάλλον, οι νέες και οι νέοι χρειάζονται χώρο και κίνητρα ανάπτυξης των οικονομικών τους γνώσεων, που θα τους επιτρέψουν να κατανοούν και να διαχειρίζονται καλύτερα τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις».
Περίοδος υποβολής αιτήσεων, από 16 Νοεμβρίου 2020 ως 18 Δεκεμβρίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από τον ιστότοπο της Οικονομικής Ολυμπιάδας, https://oikonomikiolympiada.gr/