Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας ανοίγει πλατφόρμα δημοσίου διαδικτυακού διαλόγου σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης.
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, που αποτελεί τον θεσμοθετημένο εκφραστή του κοινωνικού διαλόγου στην χώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, επιθυμεί να συμβάλει σε αυτήν την πρωτοπόρα προσπάθεια, διοργανώνοντας εκδήλωση με σκοπό να εκκινήσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τον κοινωνικό διάλογο, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και την συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων.
Για την συμμετοχή στον Διαδικτυακό διάλογο πατήστε εδώ.
Τι είναι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή;
Ο θεσμός των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών ΟΚΕ άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του ΄50 σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τη Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες της Κοινότητας. Πιο πρόσφατα ιδρύθηκαν ΟΚΕ και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς και σε τρίτες μεσογειακές χώρες, για τις οποίες απετέλεσε σημαντικό μηχανισμό άμεσης επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. H ΟΚΕ αποτελεί από το Μάιο του 2001 και συνταγματικά αναγνωρισμένο θεσμό του ελληνικού κράτους.
Ποιο είναι το έργο της;
Το κυριότερο καθήκον της ΟΚΕ είναι να εκδίδει γνωμοδοτήσεις, τις οποίες υποβάλλει στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η ΟΚΕ μπορεί να γνωμοδοτεί για όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας ή να εκπονεί γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία.
Ποια η σύνθεση της Ελληνικής ΟΚΕ;
Η ελληνική ΟΚΕ ιδρύθηκε το 1994, με πρότυπο την ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζεται στον τριμερή διαχωρισμό των εκπροσωπούμενων συμφερόντων, διαχωρισμό δηλαδή σε τρεις Ομάδες: μία των εργοδοτών - επιχειρηματιών, μία των εργαζομένων - στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και μία των λοιπών κατηγοριών στην οποία εκπροσωπούνται οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι καταναλωτές, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ατόμων με αναπηρία και ισότητας των δύο φύλων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φορείς όπως ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕ, ο ΣΕΤΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ, η ΚΕΔΕ κ.ά φορείς είναι μέλη της ΟΚΕ.