Μέλη της οικογένειας Μπαρμπαλιά διέψευσαν στο iefimerida την είδηση της πώλησης της οικίας στην Ακρόπολη και τη σχετική αγγελία που είχε αναρτηθεί.
Μια αγγελία σε μεγάλο μεσιτικό γραφείο του εξωτερικού, που συνεργάζεται με αντίστοιχο στην Ελλάδα, για την πώληση ενός ακινήτου στον πιο εμβληματικό δρόμο της Αθήνας, με εκπληκτική θέα στον Παρθενώνα και στην Ακρόπολη καθώς και σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, ήταν αρκετή για να προκαλέσει αίσθηση στους μεσίτες και αναβρασμό στην οικογένεια στην οποία ανήκει το ακίνητο.
Ο λόγος για την οικία που κατασκεύασε ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μια ανάσα από την Ακρόπολη.
Σύμφωνα με την αγγελία, η οποία πλέον έχει αποσυρθεί, το ακίνητο είχε βγει προς πώληση, με την τιμή των 300 εκατ. ευρώ να αποτελεί την υψηλότερη στην ελληνική ιστορία του real estate. Στην αγγελία σημειωνόταν ότι το ακίνητο είναι 3.300 τ.μ.
Μέλη της οικογένειας, με τα οποία επικοινώνησε το iefimerida, διέψευσαν την είδηση της πώλησης, ενώ εξήγησαν ότι το συγκεκριμένο σπίτι, στο οποίο είχε ζήσει ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς, χρησιμοποιείται από την οικογένεια του αρχιτέκτονα.
«Δεν γνωρίζουμε πώς έγινε αυτό το λάθος, περιμένουμε από την εταιρεία να βγάλει ανακοίνωση ότι δεν πωλείται το ακίνητο» ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ επιφυλάχθηκαν για τυχόν νομικές ενέργειες, αν και, όπως εξήγησαν, δεν είναι άνθρωποι που θα έφθαναν μέχρι τα δικαστήρια εφόσον το λάθος διορθωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε εκείνο που κάποτε ανήκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει θέα την Ακρόπολη, διαθέτει εσωτερική πισίνα, κήπο στην ταράτσα του, ενώ έχει χαρακτηριστεί σπίτι-πραγματικό μουσείο με σπάνια έργα τέχνης.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η οικογένεια Μπαρμπαλιά αφαίρεσε από την ιστοσελίδα της εταιρείας τις φωτογραφίες από το συγκεκριμένο ακίνητο. Όσοι είχαν προλάβει να τις δουν θα παρατήρησαν ότι στο εσωτερικό του συγκεκριμένου μοναδικού ακινήτου περίοπτη θέση κατείχαν αγάλματα και σπάνια έργα τέχνης, τα οποία είχε επιλέξει το ζεύγος Μπαρμπαλιά.
H επίμαχη αγγελία που κατέβηκε
Ηλίας Μπαρμπαλιάς: Ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας που ήθελε να αλλάξει την Αθήνα
Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2014, γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το οικοτροφείο του Κολλεγίου Αθηνών το 1963 και στη συνέχεια φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ.
Πριν ιδρύσει την εταιρεία «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς - Κτίρια Ειδικών Κατασκευών & Αξιοποίηση Ακινήτων», είχε ολοκληρώσει τη θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος στις οικογενειακές επιχειρήσεις «Αδερφοί Η. Μπαρμπαλιά Α.Ε. Βιομηχανία Δερμάτων» και «Υιοί Η. Μπαρμπαλιά Βιομηχανία Ελαστικών και Υποδημάτων Ρεκόρ».
Το 1971 ήταν γι' αυτόν σημαδιακή χρονιά, καθώς γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, Μπουμπού Μπαρμπαλιά, ενώ προχώρησε και στην ίδρυση της εταιρείας που θα τον εκτόξευε στο πάνθεον των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της χώρας μας. Όταν ίδρυσε την εταιρεία, δεν είχε φιλοδοξίες. Είχε ανάγκες. Οικογενειακές ανάγκες κυρίως, γιατί οι προσωπικές του ήταν περισσότερο αισθητικές. Είχε την ανάγκη να ζει σε πιο όμορφη πόλη.
Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς πάντα πίστευε πως δεν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες δράσης, αλλά ιδανική δράση υπό δεδομένες συνθήκες.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1993-1994 ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς έδωσε αρκετές συνεντεύξεις σχετικά με τις ιδέες και τις προτάσεις του για τη βελτίωση του αθηναϊκού κέντρου. Τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της φύτευσης των ταρατσών στα κτίρια, προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο της πρωτεύουσας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει μέσα από τις ταράτσες», της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων για τη δημιουργία μιας συνεχούς ιστορικής πορείας, και της αναβάθμισης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Κατά τη γνώμη του Ηλία Μπαρμπαλιά, η ασχήμια των αθηναϊκών κτιρίων έγκειται στο ότι είναι ακέφαλα. Αυτά τα κτίρια χτίστηκαν σύμφωνα με το σύστημα της «αντιπαροχής», μια πρωτότυπη εφεύρεση των Ελλήνων, η οποία έδωσε στέγαση χωρίς την ανάγκη της χρηματοδότησης σε πολλούς ανθρώπους.
O Ηλίας Μπαρμπαλιάς έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2014, σε ηλικία 68 ετών.