Έκκληση στην Ευρώπη να κάνει στο προσφυγικό περισσότερα από όσα κάνει μέχρι τώρα για την Ελλάδα, απηύθυνε από την Μυτιλήνη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.
Ο κ. Γκράντι σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να πράξει περισσότερα για τις δομές υποδοχής, σε όλες της χώρες υποδοχής. «Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Ισπανία. Αλλά η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από την κρίση. Το μήνυμα μου λοιπόν είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να δώσουμε λύσεις», τόνισε.
Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες διαμονής των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο είναι πολύ κακές. «Οι συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων πρέπει να αλλάξουν επειγόντως. Δεν μπορούμε να έχουμε στη Ευρώπη τέτοιους χώρους. Όποια κι αν είναι η κατάσταση αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεδομένης της πίεσης στις τοπικές κοινωνίες είναι επείγον να απεγκλωβιστεί κόσμος από τα νησιά.
Χίος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Βούτσης: Αν γίνουν εκλογές, θα προκύψουν λόγω προσφυγικού
Στήριξη στο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό
Λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Γκράντι σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη μεταφορά περισσότερων ατόμων στο εσωτερικό το οποίο η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει και για την υλοποίησή του θα συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρηγορότερα τη διαδικασία ασύλου, ο κ. Γκράντι σημείωσε: «Αυτό είναι κάτι που κατ’ αρχήν κρίνουμε θετικά. Έχουμε βέβαια κάποια ερωτήματα όπως τι συμβαίνει με τους ανθρώπους στη διάρκεια της διαδικασίας Δεν έχω απάντηση και πρέπει να την έχουμε από την κυβέρνηση.
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Γκράντι σημείωσε ότι ανησυχεί και πρόσθεσε ότι γνωρίζει την ανησυχία και του Κ. Μητσοτάκη: «Ξέρω ότι και ο Πρωθυπουργός ανησυχεί για τα παιδιά πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τα παιδιά πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνα. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος».
Συνάντηση του Γκράντι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους πρόσφυγες
Συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Grandi πραγματοποιεί από χθες, διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Οι δύο άντρες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είχαν μία εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, λόγων των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία και την ανάγκη να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην κρίση.
Επίσης, αναφέρθηκαν στην καθοριστική συμβολή του εδώ Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην προετοιμασία και έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και στη σημαντική προσφορά του προσωπικού της στα βασικά σημεία εισόδου και στην ενδοχώρα, για την ταχεία εξέταση των χιλιάδων αιτημάτων διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στις αρμόδιες Αρχές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης πληροφόρησε περαιτέρω τον κ. Grandi σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο», που έχει στόχο τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNHCR και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Grandi για τις προσπάθειες που καταβάλλονται εντός ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, καθώς και για τον προσφάτως υιοθετηθέντα από το ελληνικό Κοινοβούλιο νέο νόμο για το άσυλο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αυστηρής τήρησης της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 από την τουρκική πλευρά.
Στην συνάντηση μετείχαν επίσης η κα Pascale Moreau εκπρόσωπος UNHCR στην Τουρκία, ο Philippe Lecrerc, εκπρόσωπος UNHCR στην Ελλάδα, ο Dustin Okazaki, συνεργάτης του γραφείου του κ. Grandi και από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου τουπρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.