Οι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown: Εμβολιασμός, self test και σταθεροποίηση του ιικού φορτίου - iefimerida.gr

Οι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown: Εμβολιασμός, self test και σταθεροποίηση του ιικού φορτίου

Άνοιγμα του λιανεμπορίου
Οι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown -Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου ενδέχεται να χαλαρώσει τις επόμενες ημέρες, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμοξιωλώγων θα μπει η επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων (σχολεία, λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση) με... προσοχή.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνεται το lockdown σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες 27 περιοχές αλλά και άλλες 5 που μπαίνουν από το πρωί του Σαββάτου σε αυστηρή καραντίνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ωστόσο μετά από επτά εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα με 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα, 53 νεκρούς και 707 διασωληνωμένους.

Το self testing σε συνδυασμό με τα rapid tests και την εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι πλέον η ελπίδα για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας χωρίς περιοριστικά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα σχολεία και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ήδη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία» όπως είπε χθες το απόγευμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ -όσον αφορά την κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο 77% και καταγράφονται πλέον 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η ίδια παρατήρησε ότι παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει κάτω από 5% και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ όπως είπε: «Δεν έχει σημειωθεί αύξηση των θανάτων στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και μειώθηκε ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εμβολιασθεί στην Ελλάδα

Το πρώτο... όπλο όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown είναι ο εμβολιασμός. Ήδη από την Πέμπτη, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πολίτες στην Ελλάδα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης να προσεγγίζει το 10%.

Self test: Το νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου και τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ενώ και η Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας», σημείωσε από την πλευρά του και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πως «είναι αληθές και όχι ψευδές το δίχτυ ασφαλείας που θα δημιουργεί το τεστ». Η εφαρμογή αυτού του τεστ «δεν διαφέρει πολύ από τα ένα απλό τεστ κύησης. Η λήψη δείγματος γίνεται από το σάλιο στο στόμα κι από το εσωτερικό της μύτης» προσέθεσε ο επ. καθηγητής. Έχει υψηλή ευαισθησία που φτάνει το 80%, είναι αξιόπιστο και εύχρηστο και η εκμάθηση τής διαδικασίας απαιτεί την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο, «είναι ιδιαίτερα εύκολη», υπογράμμισε και προσέθεσε πως η διενέργεια του μία φορά την εβδομάδα «μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας».

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Το self testing θα είναι υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες. Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

  • Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις
  • Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μία φορά την εβδομάδα

Η διαφορά από τα rapid test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνουμε αν βγει θετικό το self test

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν επίσης τις επόμενες ημέρες οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κ.λπ.).

Πού είναι υποχρεωτικό το self test

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον, για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, παρά μόνον η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Επισημαίνεται ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως, π.χ., απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Αναλυτικά η διαδικασία των self test

  • Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.
  • Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
  • Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στη δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
  • Γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.
  • Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr, όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
  • Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας, ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Προσοχή:

Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας, ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ lockdown εμβολιασμός self test
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ