Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ -Η νέα διοίκηση - iefimerida.gr

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ -Η νέα διοίκηση

Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της ΔΕΗ
Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της ΔΕΗ / Φωτογραφία intimenews ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Στην αποσαφήνιση των προθέσεων της για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν το Σάββατο.

Η επιχείρηση βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει από την από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του θέσει ως προτεραιότητα την σωτηρία της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επόμενη εβδομάδα η νέα διοίκηση της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το κυβερνητικό σχέδιο για να μείνει «ζωντανή» η ΔΕΗ διασφαλίζοντας τα συμφέροντα εργαζομένων και καταναλωτών. Αμέσως μετά τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις τράπεζες ώστε το σχέδιο σωτηρίας να τεθεί σε εφαρμογή.

Η ΝΔ είχε κρούσει το καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της επιχείρησης εδώ και πολλούς μήνες προειδοποιώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις επιλογές της οδηγεί την ΔΕΗ στο γκρεμό. Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν στο υπουργείο Ενέργειας δείχνουν ότι οι χειρισμοί της απελθούσας κυβέρνησης δημιούργησαν μια θηλιά γύρω από την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ

Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους στο υπουργείο Ενέργειας αποτυπώνουν την δύσκολη κατάσταση που έχουν να διαχειριστούν. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ από κατανάλωση ρεύματος ξεπερνούν τα 2,4 δισ., χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα χρέη που έχουν μπει σε διακανονισμό.  Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί στο 50 % του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ. Η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές δίνει στην ΔΕΗ μια θλιβερή πρωτιά. Είναι η μοναδική επιχείρηση στον κόσμο που επιδιώκει να χάσει μερίδιο αγοράς, καθώς προβλέπει ότι το μερίδιο της στη λιανική πρέπει να συρρικνωθεί κάτω από το 50 % ως το τέλος του 2019, που σημαίνει ότι σε πέντε μήνες πρέπει να πέσει από το 75 στο 49 % .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ διαθέτει υποχρεωτικά μέρος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής στους ανταγωνιστές της προμηθευτές με δημοπρασίες, προκειμένου να ανοίξει η αγορά λιανικής. Η αγορά δεν άνοιξε αλλά οι δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) κατέληξαν να διαθέτει η ΔΕΗ το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και ακόμη παραπάνω, σε τιμές που η ίδια λέει ότι είναι κάτω του κόστους (η ζημιά το 2018 ήταν 150 εκατ. ευρώ).

Λειτουργικές ζημιές 51,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε λειτουργικές ζημιές 51,3 εκατ. Ευρώ και οι ζημιές προ φόρων ξεπέρασαν τα 230 εκατομμύρια.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, έχοντας αυτά τα στοιχεία στο μυαλό του, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τίναξε τη ΔΕΗ στον αέρα. Η μετοχή της έχασε το 90%».
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τραγική και την κατάσταση του δικτύου της επιχείρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους «οι επενδύσεις στο δίκτυο το 2018 μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012. Ήταν 304 εκατομμύρια και περιορίστηκαν στα 150, ενώ στο ίδιο διάστημα υπερδιπλασιάστηκε ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης για απλές νέες συνδέσεις, από 16 ημέρες σε 34 ημέρες.

Αυξήθηκε η μέση διάρκεια διακοπών ρεύματος

Επίσης, σε μια χρονιά (2018/2017) αυξήθηκε κατά 21 % η μέση διάρκεια των διακοπών ρεύματος, από 98 σε 119 λεπτά ανά πελάτη το χρόνο και αυξήθηκε η συχνότητα των διακοπών από 1,5 σε 1,6 το χρόνο ανά πελάτη.  Βέβαια όλα αυτά οδηγούν σε απώλεια πελατών ενώ ο Διαχειριστής αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υλικών. Όχι μόνο στύλων αλλά και άλλων υλικών που απαιτούνται για επισκευές στο δίκτυο: μετρητές, ασφάλειες, καλώδια παροχών Οι καταναλωτές κάνουν αιτήσεις για νυχτερινό και περιμένουν επί μήνες επειδή δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα ρολόγια. Εξ αυτού του λόγου έχει εκφραστεί ο φόβος για ένα γενικευμένο μπλακ αουτ, κάτι που θα δοκιμάσει τις αντοχές της ΔΕΗ αλλά και τις χώρας, ειδικά τους θερινούς μήνες με την αύξηση της κατανάλωσης.

Άλλωστε τον τελευταίο χρόνο το δελτίο γενικευμένων διακοπών ρεύματος είναι γεμάτο καθώς στις 25 Φεβρουαρίου έγινε μπλακ άουτ στα Χανιά. Στις 21 Μαρτίου γενική διακοπή σε όλη την Κρήτη. Στις 4 Ιουλίου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στις 23 Απριλίου 2018 εκ περιτροπής διακοπές στην Κρήτη. Στις 10 και 11 Μαΐου 2018 στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούνιο 2018 βγήκε εκτός η 4η μονάδα της Καρδιάς, τον Αύγουστο 2018 έμεινε χωρίς ρεύμα η Ύδρα, το Νοέμβριο η Ρόδος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ