Εκατόν σαράντα πέντε κυπαρίσσια, αφιερωμένα στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα στη μάχη των οχυρών του Ρούπελ.
Τα κυπαρίσσια θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο οχυρό.
«Κάθε κυπαρίσσι για κάθε νεκρό ήρωα του οχυρού Ρούπελ»
Την ερχόμενη Κυριακή, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, τη δράση θα πραγματοποιήσει ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου με την υποστήριξη του Δήμου Σιντικής, σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση WE4RALL.
«Κάθε κυπαρίσσι θα αφιερωθεί σε έναν νεκρό ήρωα του οχυρού Ρούπελ και των συγκροτημάτων που βρίσκονται γύρω από το οχυρό, γι αυτό θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου. Πρόκειται για μια πρακτική που είδαμε στην Νορμανδία, όπου πηγαίνουμε κάθε χρόνο τα τελευταία οκτώ χρόνια με αφορμή τον πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα ‘Η μάχη των οχυρών’. Το ταξίδι αυτό αποτελεί το έπαθλο για το παιδί που κερδίζει τον διαγωνισμό» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος. Ο ίδιος εξηγεί ότι στη Νορμανδία, για να τιμηθούν οι πεσόντες της μεγάλης απόβασης, «ο δρόμος που οδηγεί σε σημεία όπου έγιναν μάχες έχει δενδροφυτευτεί με τον τρόπο αυτό ενώ στη βάση κάθε δέντρου υπάρχει ένα ταμπελάκι με τα στοιχεία του κάθε στρατιώτη που χάθηκε».
Την ερχόμενη Κυριακή, με τη βοήθεια εθελοντών και του δυναμικού του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί η δενδροφύτευση ενώ τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του μήνα των εκδηλώσεων μνήμης για τη μάχη των οχυρών, θα τοποθετηθούν στα δέντρα τα ταμπελάκια με τα στοιχεία των ηρώων που χάθηκαν και θα γίνει η επίσημη τελετή της απόδοσης φόρου τιμής σε αυτούς. «Τον περασμένο Απρίλιο φυτέψαμε με τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη 12 πλανατομουριές, μία για κάθε έναν από τους πεσόντες στο οχυρό Ιστίμπεη στο Νέο Πετρίτσι» προσθέτει ο δήμαρχος και γνωστοποιεί ότι η δράση θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε όλη την έκταση του Δήμου Σιντικής που έχει οκτώ οχυρά από τη γραμμή Μεταξά. «Ξέρουμε σε κάθε οχυρό πόσοι έπεσαν. Έχουμε ιστορικούς ερευνητές που διαθέτουν όλα τα στοιχεία και η δράση θα γίνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής» συμπληρώνει.
Για τη μάχη των οχυρών, υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι «είναι ένα από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδος. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη πετυχημένη οργανωμένη αντίσταση κατά του γερμανικού άξονα, εναντίον του οποίου ως τότε κανείς στρατός δε σήκωσε ανάστημα».
«Στο Ρούπελ ο ελληνικός στρατός κατάφερε να μην χάσει από την πιο ισχυρά οργανωμένη πολεμική μηχανή, εκείνη της Γερμανίας. Τα οχυρά δεν κατακτήθηκαν. Μετά την εντολή της συνθηκολόγησης παραδόθηκαν. Το μήνυμα που περνάει από αυτό το ιστορικό γεγονός είναι ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Οι πολεμιστές αντιστάθηκαν και κατάφερναν να μη χάσουν και το μήνυμα αυτό μπορεί να περάσει με πολλαπλές ερμηνείες και στη σημερινή εποχή για να πασχίζουμε για κάτι που φαίνεται χαμένο. Τίποτε δεν είναι χαμένο. Και αυτό είναι το νόημα και του μαθητικού διαγωνισμού στον οποίο κάθε χρόνο παίρνουν μέρος 3000 παιδιά. Αυτοί οι μαθητές και αυτές οι μαθήτριες στην εφηβεία σε μια ευαίσθητη ηλικία μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να νομίζουν ότι είναι ανυπέρβλητα, όμως όταν έχουν τέτοια παραδείγματα παίρνουν εφόδια για να είναι δυνατά σε αυτά που θέλουν να πετύχουν» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σιντικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ