Καραδοκεί η λεπτοσπείρωση στα πλημμυρισμένα - Οδηγίες στους κατοίκους για το νερό - iefimerida.gr

Καραδοκεί η λεπτοσπείρωση στα πλημμυρισμένα - Οδηγίες στους κατοίκους για το νερό

Μαθητές και καθηγητές εκπαιδεύονται στο πώς να συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια των πλημμυρών
Μαθητές και καθηγητές εκπαιδεύονται στο πώς να συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια των πλημμυρών / Φωτογραφία αρχείου: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα οι κάτοικοι των πολύπαθων πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας μίλησε στο Μega η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, είμαστε στην ίδια πλευρά» τόνισε η κα Αγαπηδάκη την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πλημμυρισμένες περιοχές, πολλές από τις οποίες παραμένουν κάτω από το νερό σχεδόν 8 μέρες μετά την κακοκαιρία Daniel.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται μετάδοση νοσημάτων λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν, με κυριότερο πρόβλημα τα νεκρά ζώα που δεν έχουν μαζευτεί για να ταφούν ή να αποτεφρωθούν.

Για τα νεκρά ζώα στις πλημμυρισμένες περιοχές

«Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν όλα τα ζώα διαμιάς. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορούν να μαζευτούν ζώα σε περιοχές που είναι ψηλά η στάθμη του νερού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κατάλληλα μηχανήματα γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία για να μαζευτούν», σημείωσε η κα Αγαπηδάκη αναφερόμενη στα χιλιάδες νεκρά ζώα που υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές.

«Η περιφέρεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να έχουμε έναν επιχειρησιακό συντονισμό για να γίνει αυτή η δουλειά. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν διαμιάς όλα τα ζώα γιατί δεν έχει ακόμα υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Καθώς αυτό προχωρά, εντείνονται και οι προσπάθειες», ανέφερε η ίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να βράζουν το νερό πριν το χρησιμοποιήσουν»

Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με την υδροδότηση πολλών περιοχών, όπως και με το κατά πόσο το νερό που τρέχει από τις βρύσες είναι ασφαλές.

«Έχουμε στήσει ένα δίκτυο επιτήρησης. Πέρα από την επιδημιολογική επιτήρηση που κάνουμε για τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε ένα δίκτυο που παίρνουμε δείγματα. Στον Βόλο, με βάση τα δείγματα και τα αποτελέσματα που έχουμε, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση», είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να το πιούμε, να πλύνουμε λαχανικά. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να βράσουμε το νερό στους 100 βαθμούς 3 λεπτά και μετά να το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να μην ερχόμαστε σε επαφή με λιμνάζοντα νερά»

«Είναι δυνητικά μολυσματικά αν έρθουμε σε επαφή με αυτά τα νερά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» ενώ έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά λεπτοσπείρωσης, «ένα πρόβλημα που περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως».

Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται καταλλήλως στη συνέχεια.

Τι είναι η λεπτοσεπίρωση

Σημειώνεται ότι η λεπτοσπείρωση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών και νόσος των ποντικών, είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την εξαφάνιση της λεπτοσπειραιμίας και του πυρετού εμφανίζονται σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία, ίκτερος και νεφρική ανεπάρκεια, που συνήθως είναι αναστρέψιμη.

Στα αρχικό στάδια, η κλινική εικόνα είναι παρόμοια με αυτήν της γρίπης (πυρετός, ρίγος, μυαλγία κλπ). Επίσης, είναι δυνατόν άτομα με λεπτοσπείρωση να εμφανίσουν ήπιες εκδηλώσεις ή να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα ενώ σύμφωνα με τον κ Μαγιορκίνη ένα άτομο μπορεί να πεθάνει από λεπτοσπείρωση.

«Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε»

«Δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο», σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι κρίσιμο ρόλο παίζει η ατομική προστασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ