«Kατά την παρούσα φάση, το ΓΕΣ λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα που διαμορφώθηκαν σχετικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, από την 4η Ιουλίου 2021, καθόρισε ότι η επίσημη έπαρση και υποστολή σημαίας στις στρατιωτικές Φρουρές, κατά τις Κυριακές και αργίες, τις εθνικές και τοπικές επετείους, πραγματοποιείται ξανά πλέον με τη διάθεση τμημάτων, απόδοσης τιμών των εννέα (9) ατόμων με επικεφαλής, Στρατιωτικής Μουσικής των έξι (6) ατόμων με επικεφαλής και δύο (2) οπλιτών Στρατονομίας».
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα «Έπαρση και υποστολή της σημαίας από στρατιωτικό άγημα ζητούν πολίτες της Λέσβου».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι «από την 12η Μαρτίου 2020, το ΓΕΣ, εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθόρισε ότι η έπαρση και υποστολή της σημαίας στις έδρες των δήμων της ν. Λέσβου, όπως άλλωστε και σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιούνταν σύμφωνα με τις εκάστοτε διαταγές κατά της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, χωρίς τη συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών και Στρατιωτικής Μουσικής».
Σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), προβλέπεται ότι στις στρατιωτικές Φρουρές, κατά τις Κυριακές και επίσημες αργίες, καθώς και τις εθνικές και τοπικές επετείους, θα λαμβάνει χώρα επίσημη έπαρση και υποστολή της Σημαίας, σε κεντρική πλατεία, δημόσιο, δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα, με μέριμνα και ευθύνη του ανώτερου διοικητή Φρουράς (ΑΔΦ), μετά από συνεργασία, και σύμφωνη γνώμη, με τις κατά τόπους περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές με τη συμμετοχή τμημάτων απόδοσης τιμών Στρατιωτικής Μουσικής και Στρατονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ελάμβανε χώρα μέχρι την 1η Μαρτίου 2020 επίσημη έπαρση και υποστολή της Σημαίας, στην πόλη της Μυτιλήνης και της Καλλονής, με τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού της 98 ΑΔΤΕ.