Ο Στράτος Φαναράς απαντά στον Συρίγο για το Πολυτεχνείο: Μη βάζουμε τα πάντα στην κρεατομηχανή των σκοπιμοτήτων - iefimerida.gr

Ο Στράτος Φαναράς απαντά στον Συρίγο για το Πολυτεχνείο: Μη βάζουμε τα πάντα στην κρεατομηχανή των σκοπιμοτήτων

Ο Στράτος Φαναράς
Ο Στράτος Φαναράς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δημοσκόπος, επικεφαλής της εταιρείας Metron Analysis, Στράτος Φαναράς απάντησε, με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, στα όσα υποστήριξε, προ ημερών, στη βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος για το Πολυτεχνείο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, μια φράση του Άγγελου Συρίγου για τους λόγους που έπεσε η δικτατορία το 1974 αλλά και την αντίσταση τότε της πλειονότητας του ελληνικού λαού, ήταν αρκετή για να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι η χούντα έπεσε λόγω της εισβολής στην Κύπρο και όχι λόγω του Πολυτεχνείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, «νέοι ορίζοντες στα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα», ο κ. Συρίγος πήρε το λόγο και είπε: «Παρά τη μεγάλη αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της χούντας από το λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως. Κατέρρευσε υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας».

Η θέση του κ. Συρίγου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και άνοιξε μεγάλο γύρο συζητήσεων στα social media. Κάποιοι επικρότησαν την άποψή του και άλλοι τον επέκριναν. Ο δημοσκόπος Στράτος Φαναράς ανήκει σε αυτούς που διαφωνούν με την άποψη Συρίγου και του αποδίδει σκοπιμότητες, στην ανάρτησή του. Και καταλήγει ο Σ. Φαναράς:

«Τέλος, ας πάψουμε να βάζουμε τα πάντα στην κρεατομηχανή των σκοπιμοτήτων. Ας βάλουμε ένα φραγμό στη χυδαιότητα του δημόσιου λόγου και στις παρακμιακές συγκρούσεις που φθείρουν διαρκώς τους δημοκρατικούς θεσμούς...»

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Στράτου Φαναρά για το Πολυτεχνείο και τον Άγγελο Συρίγο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περί "Πολυτεχνείου"

Δεν είμαι ιστορικός όμως η βιωματική μου σχέση, η σχέση ενός μαθητή με την εξέγερση του Πολυτεχνείου νομίζω πως μου επιτρέπει αλλά και μου επιβάλλει ως ένα βαθμό να μιλάω γι αυτό.

Η βασική μου θέση είναι ότι είναι τελείως παρεμπίπτουσα η συζήτηση για το εάν το Πολυτεχνείο "έριξε τη χούντα" ή όχι, δεν είναι αυτό το μείζον.

Δεν το λέω αυτό για να αποφύγω το ερώτημα, ίσα-ίσα θα τοποθετηθώ και σε αυτό, αλλά τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να συζητάμε για το "Οχι" με κεντρικό ερώτημα εάν απέτρεψε την κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς.

Δεν μετριέται έτσι το "Οχι".

Δεν μετριέται έτσι το "Πολυτεχνείο".

Για όσους έζησαν τα γεγονότα εκείνα, έστω και από μία απόσταση, το Πολυτεχνείο ήταν η ηχηρότερη δημόσια αντίσταση στο χουντικό καθεστώς και στην προσπάθεια μιας συγκαλυμένης "φιλελευθεροποίησης του" και βέβαια της διαιώνισης του μέσω αυτής της διαδικασίας. Ηταν η στιγμή που έσπασε ο ψίθυρος και έγινε δημόσιος λόγος και αντίσταση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγινε "εδώ Πολυτεχνείο…εδώ Πολυτεχνείο…"

Το "Πολυτεχνείο" το οποίο ακύρωσε αυτή τη διαδικασία αλλά και ανέτρεψε την ομάδα Παπαδοπουλου, ανέδειξε μεταξύ άλλων την αδυναμία του πολιτικού κόσμου εκείνης της εποχής να πάρει τη σκυτάλη από τους φοιτητές και τους μαθητές και αντί να επιταχύνει τη συνολική ανατροπή της χούντας, αφέθηκε στη σκλήρυνση της στάσης του καθεστώτος μέσω της ομάδας Ιωαννίδη που οδήγησε στο εθνικό έγκλημα του Κυπριακού και την τελική πτώση της.

Δεν είναι λοιπόν αυτό το κεντρικό ερώτημα γύρω από το Πολυτεχνείο όπως δεν ήταν και για το "Οχι", άλλα είναι τα ερωτήματα και αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απασχολούν και το σήμερα.

Ας παραθέσω μερικά από αυτά:

  1. Είναι δύναμη για μια χώρα ο πολιτικός αυταρχισμός ή αιτία καταστροφής αφού οι αποφάσεις παίρνονται από λίγους και χωρίς καμιά κοινωνική συναίνεση και κανένα έλεγχο;
  2. Πως μπορούν οι πολιτικές ηγεσίες να συλλαμβάνουν τα αιτήματα των καιρών, να επικοινωνούν με τις κοινωνικές πρωτοπορίες και να διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα;
  3. Τι εγκυμονεί τα μεγαλύτερα αδιέξοδα στην ιστορική εξέλιξη; Η έλλειψη σχεδίου μιας εξέγερσης ή η ακινησία και η αφασία λόγω έλλειψης σχεδίου;
    Τέλος, ας πάψουμε να βάζουμε τα πάντα στην κρεατομηχανή των σκοπιμοτήτων. Ας βάλουμε ένα φραγμό στη χυδαιότητα του δημόσιου λόγου και στις παρακμιακές συγκρούσεις που φθείρουν διαρκώς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
    Κι απ' το "Πολυτεχνείο" ας κρατήσουμε ακριβώς αυτό: πήγε να κάνει τη δουλειά όλης της χώρας, όλης της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που την άφησε χωρίς θωράκιση απέναντι στους συνταγματάρχες, και συγνώμη που δεν τα κατάφερε σε όλα…
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ