Τι θα κάνουν Έλληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική -Αναχωρούν δύο ερευνητές, τι ετοιμάζεται - iefimerida.gr

Τι θα κάνουν Έλληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική -Αναχωρούν δύο ερευνητές, τι ετοιμάζεται

Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοi
Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι / @A.Golemis
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Με στόχο, στο σύντομο μέλλον, να δημιουργήσει ελληνική βάση έρευνας στην Ανταρκτική, η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών στέλνει δυο Έλληνες ερευνητές.

Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΚΠΑ.

Οι επιστήμονες αναμένεται να βρεθούν στην παγωμένη ήπειρο το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε σε Διεθνές Πολικό Συνέδριο μεταξύ βαλκανικών χωρών ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών, Συμεών Κωνσταντινίδης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία στην ωκεανογραφία και τη μετεωρολογία. Ο κ. Κωνσταντινίδης μιλώντας στο iefimerida.gr εξήγησε ότι αυτή θα είναι μια ξεχωριστή αποστολή μιας και οι δυο επιστήμονες που θα βρεθούν εκεί θα ταξιδέψουν με το ερευνητικό σκάφος «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» μαζί με Βούλγαρους συναδέλφους τους και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα πειράματά τους. «Έχει μεγάλη σημασία η παρουσία της Ελλάδος. Και για το γόητρο και για την επιστήμη αλλά και για το μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο ελληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική

Η Ανταρκτική με τη συνθήκη του 1959 έχει καθοριστεί ως μια ήπειρος στην οποία μπορεί να πάνε οι χώρες που έχουν υπογράψει την συνθήκη και να εκτελέσουν επιστημονικά πειράματα. Απαγορεύονται οι στρατιωτικές δραστηριότητες και οι πυρηνικές δοκιμές ενώ υπαρχει πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία του περιβάλλοντος», λέει αρχικά ο κ. Συμεωνίδης και επισημαίνει:

«Είμαστε σε συζητήσεις με το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά και με το ΕΚΠΑ για το ποιοι επιστήμονες θα πάνε. Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα έχει αποφασιστεί, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να στείλουμε τους δυο Έλληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική. Και λέω καλοκαίρι γιατί το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ακραίες. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν κάποιες επιστημονικές βάσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο και έτσι οι επιστήμονες που μένουν εκεί είναι κοντά στα 1000 άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός αυξάνει στα 5000 άτομα».

Με στόχο, στο σύντομο μέλλον, να δημιουργήσει ελληνική βάση έρευνας στην Ανταρκτική, η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών στέλνει δυο Έλληνες ερευνητές
Με στόχο, στο σύντομο μέλλον, να δημιουργήσει ελληνική βάση έρευνας στην Ανταρκτική, η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών στέλνει δυο Έλληνες ερευνητές
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης στο iefimerida.gr «σκοπός του επιστημονικού ταξιδιού είναι να αναπτυχθεί ερευνητική δραστηριότητα από τους Έλληνες επιστήμονες και κάποια στιγμή να φτιάξουμε τη δική μας βάση. Οι ειδικότητες των επιστημόνων που θα κοιτάξουμε να στείλουμε έχουν να κάνουν με την αστροφυσική, την βιολογία την γεωλογία, την μετεωρολογία και την ωκεανογραφία. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τομείς όπως η αρχιτεκτονική ώστε να δουν πως έχουν κατασκευαστεί οι ήδη υπάρχουσες ερευνητικές βάσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης στο iefimerida.gr «σκοπός του επιστημονικού ταξιδιού είναι να αναπτυχθεί ερευνητική δραστηριότητα από τους Έλληνες επιστήμονες και κάποια στιγμή να φτιάξουμε τη δική μας βάση
Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης στο iefimerida.gr «σκοπός του επιστημονικού ταξιδιού είναι να αναπτυχθεί ερευνητική δραστηριότητα από τους Έλληνες επιστήμονες και κάποια στιγμή να φτιάξουμε τη δική μας βάση

Ο κ. Συμεών Κωνσταντινίδης πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι να συντονίσει την επίσκεψη των Ελλήνων επιστημόνων εκεί και μετά από έναν μήνα περίπου που θα βρεθούν εκεί «θα μάθουμε από την εμπειρία τους και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε περισσότερες αποστολές με περισσότερους επιστήμονες. Θα ήταν πολύ θετικό να έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε επιστήμονες από την Ελλάδα κάθε χρόνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ερευνητικές βάσεις της Ανταρκτικής δραστηριοποιούνται παράλληλα πολλές ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο έχοντας πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Μεταξύ άλλων μελετάται η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες της Ανταρκτικής, η μικροβιακή οικολογία των παγετώνων και των λιμνών. Μελετάται επίσης η γεωλογία και σεισμολογία, παλαιοντολογία, μετεωρολογία, αστρονομία, κ.α. Οι περισσότερες ερευνητικές ομάδες πραγματοποιούν τις έρευνές τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως αρκετές ομάδες παραμένουν και το χειμώνα οπότε και οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ακραίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιστήμονες αποστολή Ανταρκτική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ