Τις δυνάμεις του με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ενώνει επισήμως από σήμερα με τα διακεκριμένα και επιφανή μέλη του «Parthenon Project» ο καθηγητής της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας.
Ο Έλληνας καθηγητής, με δεκαετίες εμπειρίας στις Πολιτικές Επιστήμες και στη διακυβέρνηση, έχοντας σπουδάσει και εργαστεί στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συμμετάσχει ενεργά στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Οργάνωσης, σε μια κρίσιμη καμπή για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Η επανένωση των Γλυπτών είναι εφικτή»
«Είμαι πεπεισμένος ότι η δημιουργία μιας βέλτιστης λύσης για την επανένωση των Γλυπτών είναι πλέον εφικτή. Η οικοδόμηση στη δυναμική που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής είναι ταυτόχρονα προκλητική και συναρπαστική, γι' αυτό είμαι τόσο πρόθυμος να συμμετάσχω στο Parthenon Project», δηλώνει ο καθηγητής της Οξφόρδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού και πρώην υπουργός, λόρδος Βέιζι, καλωσορίζοντας τον Στάθη Καλύβα, κάνει λόγο για έναν ακαδημαϊκό που «φέρνει πληθώρα γνώσεων για τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική διπλωματία - που θα είναι ανεκτίμητη, καθώς εργαζόμαστε για μια ρεαλιστική και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με σκοπό την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα».
Συστράτευση για έναν κοινό σκοπό
Στον φορέα που ίδρυσε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Λέφας, και έχει αναλάβει ρόλο «διαμεσολαβητή», εκτός από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Έντ Βέιζι, συμμετέχουν ο επίσης πρώην υπουργός Πολιτισμού και κάτοχος πολλών υπουργικών θέσεων στο παρελθόν Μπεν Μπράντσοου, ο πολύ δημοφιλής Βρετανός κωμικός ηθοποιός Στίβεν Φράι, η δημοσιογράφος και διευθύντρια του «Marie Colvin Center for International Reporting» Σάρα Μπάξτερ, καθώς και μέλη της Βουλής των Λόρδων και του Συντηρητικού Κόμματος, όπως η βαρόνη Κάθριν Μέγιερ και ο λόρδος Μίχαελ Ντομπς. Όλοι τους έχουν συστρατευθεί στο πλευρό του ομογενούς επιχειρηματία και μοιράζονται το ίδιο πάθος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Πιο κοντά από ποτέ στη λύση»
Πρόσφατα, εκπρόσωπος του Parthenon Project, σε δηλώσεις του στο iefimerida.gr, είχε τονίσει, σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην προοπτική επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα εποικοδομητικού και φιλικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια "Σύμπραξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα", ενώ επιβεβαιώνει ότι «οι εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι γεγονός και είναι στραμμένες προς την εύρεση επωφελούς λύσης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Τζων Λέφας ελπίζει να πείσει τους Βρετανούς να υποστηρίξουν μια νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών. Ο μεγιστάνας, με εργοστάσια πλαστικών και χημικών, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια να ασχολείται ενεργά αλλά αθόρυβα με τη διεκδίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, ίδρυσε με την προσωπική του περιουσία το «Parthenon Project» που στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και να υποστηρίξουν έναν νέο νόμο. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του στο παρελθόν ότι «δεν αντέχει το άδικο», εκφράζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα και την Τέχνη.