Στο MEGA εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο... ιπτάμενος υφυπουργός, αμέσως μετά το mega εμβολιαστικό κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι, όπου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πέταξε για τη συμπρωτεύουσα προκειμένου να επιθεωρήσει και τον εμβολιαστικό σταθμό που βρίσκεται εκεί.
«Έχουμε προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα που αφορούν το υγειονομικό προσωπικό, που αφορούν τα logistics που αφορούν τα εμβόλια, τρέχουμε καθημερινές προσομοιώσεις, τελειώσαμε τα κατασκευαστικά», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα στάθηκε στη συμβολή του υγειονομικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.
Για την επιχείρηση «Ελευθερία», σημείωσε ότι είναι ένα στοίχημα καθημερινό για το οποίο «νυχθημερόν δουλεύουνε χιλιάδες άνθρωποι, με μεγάλη υπομονή, με μεγάλη επιμονή και φέρνοντας συνέχεια αποτέλεσμα».
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ κοντά στη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με το πώς θα πηγαίνει το εμβόλιο θα ανοίγουνε και άλλες γραμμές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερους εμβολιασμούς για τους ανθρώπους εδώ της Θεσσαλονίκης», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης τόνισε: «Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα προστασίας, εντείνουμε την αντεπίθεση με τους εμβολιασμούς. Ο μηχανισμός λειτουργεί άψογα. Θα τα καταφέρουμε».
Ο κ. Καλαφάτης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την πολύπλοκη διαδικασία του εμβολιασμού και ιδιαίτερα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για τη σημαντική συμβολή τους.
Το εμβολιαστικό κέντρο θα αναπτυχθεί πλήρως τον Μάρτιο, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η δυναμικότητά του θα ξεπερνάει τους 6.000 εμβολιασμούς την ημέρα και τους 150.000 εμβολιασμούς τον μήνα.
Στο κέντρο θα εμβολιάζονται οι ηλικιακές ομάδες από 75 και πάνω. Στην ερώτηση ποιο εμβόλιο θα χορηγείται στο κέντρο, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «οι μεγάλοι σταθμοί θα δέχονται κάποια στιγμή όλων των ειδών τα εμβόλια».
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σε περίπου 45 ημέρες έχουν γίνει πάνω από 500.000 εμβολιασμοί και το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης πλησιάζει το 5%. Αυτή στη στιγμή, στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί πάνω από 750 εμβολιαστικά κέντρα.
Τον κ. Χαρδαλιά συνόδευαν στην επίσκεψη του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων
Σε λειτουργία και το εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 εκτός από την ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού στο Μαρούσι (48 εμβολιαστικά κέντρα) ενεργοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ (24 εμβολιαστικά κέντρα).
Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.
Στην παρούσα φάση το προσωπικό του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι αποτελείται από περίπου 136 άτομα συνολικά και πιο συγκεκριμένα από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ενώ σημειώνεται πως διάρκεια του ωραρίου θα εναλλάσσεται σε δύο βάρδιες.
Τονίζεται δε πως κάθε 8 εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από έναν ιατρό, οκτώ νοσηλευτές και δύο διοικητικούς.
Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες ενώ το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για το χειρισμό των tablets και τη λειτουργία της εφαρμογής «COVID-19 - Vaccination».