H χώρα έχει μπει στον πόλεμο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οι γιατροί δίνουν καθημερινή μάχη για να σώσουν ανθρώπους, η πολιτεία παλεύει με τα περιορισμένα μέσα που της άφησε η κρίση, και κάποιοι καθηγητές ψάχνουν 10 λεπτά δημοσιότητας για να χτίσουν πολιτικές καριέρες.
Ξέρουν καλά ότι τέτοια ευκαιρία για να αποκτήσουν ακροατήριο και δημοσιότητα δεν θα ξαναϋπάρξει, αφού η χώρα ζει με τον τρόμο της πανδημίας και υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να ακούσουν την κάθε παλαβομάρα. Τι λέει ο κ. Κουρέτας και κάποιοι γραφικοί φυσικομαθηματικοί; Ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Κορέας και της Ταϊβάν, να κάνουμε τεστ για τον κορωνοϊό σε όποιον βρίσκουμε μπροστά μας για να είναι αξιόπιστες οι στατιστικές μας. Ξεχνούν, φυσικά, ότι μια μαζική προσέλευση στα νοσοκομεία τούτη την ώρα θα μόλυνε τους γιατρούς, θα αναστάτωνε τα νοσοκομεία και θα έκανε ακόμα πιο επικίνδυνη την πανδημία. Ξεχνούν επίσης ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες, συγκεκριμένα μέσα, και για να γίνει της Κορέας χρειαζόμαστε πολύ εξειδικευμένη τεχνογνωσία και δυνατότητες που ελάχιστες κοινωνίες διαθέτουν.
Ευτυχώς που σε αυτή την τραγική συγκυρία υπάρχει ο Τσιόδρας (αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε), που προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα όρθια, να μην την πανικοβάλει, να διαχειριστεί τον φόβο των ανθρώπων και να σώσει ανθρώπινες ζωές με μια μοναδική ταπεινοφροσύνη.
Δεν θα ήθελα να συγκρίνω την επιστημονική διαδρομή του Τσιόδρα με αυτήν εκείνων που τον αμφισβητούν, αλλά θα πρότεινα στον κ. Κουρέτα, όταν με το καλό τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, να πάει το καλοκαίρι στο Δελφινάριο και να το κάνει της Κορέας.
Αν ήθελε πράγματι να βοηθήσει, θα μπορούσε να διατυπώσει τις επιφυλάξεις του ιδιωτικώς στον Τσιόδρα, αντί να προκαλεί πανικό από το Facebook, αποσταθεροποιώντας όλους εκείνους που δίνουν με μοναδική αυταπάρνηση τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Ολους αυτούς που σε μια αδιανόητη στιγμή παλεύουν με περιορισμένα μέσα να σώσουν ανθρώπινες ζωές.