Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος υπέβαλε την παραίτησή του από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την ανακοίνωση για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για την απεργία πείνας του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα οδήγησε στην παραίτηση από μέλος της ένωσης τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.
Ο κ. Ντογιάκος απέστειλε επιστολή στην ΕΔΕ, στην οποία υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη ανακοίνωσή της «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου».
Ο κ. Ντογιάκος καταλογίζει στο ΔΣ της Ένωσης ότι παρέβλεψε πως:
- Α) τέτοιου είδους ενέργειες κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στη συνείδηση των πολιτών και προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια σε βάρος της, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργειά της,
- Β) ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως, όπως άλλωστε και οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου στο οποίο ο κατάδικος αυτός νοσηλεύεται και
- Γ) παραπέμπει στη λήθη της ιστορίας τους επιφανείς δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων.
Κατόπιν αυτών, υπογραμμίζει ο κ. Ντογιάκος, επειδή η επίμαχη ενέργεια της ΕΔΕ είναι «καθ' όλα αμφιλεγόμενη και χωρίς εμφανή κίνητρα, παραβιάζουσα κατάφωρα την αρχή της ισονομίας, αλλά και επειδή υπήρξα θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία ευτυχώς απέτυχε, σας δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να είμαι πλέον μέλος της».
Ο κ. Ντογιάκος στην επιστολή του δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «το υψηλό επιστημονικό κύρος και η κοινωνική εμβέλεια της ΕΔΕ επιβάλλουν ιδιαίτερη σπουδή και περίσκεψη πριν από κάθε, εν γένει, ενέργεά της».
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ανακοίνωση της ΕΔΕ ανέφερε: «Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από τη συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού».