Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής κάθε χρόνο δημιουργείται ένας εξαιρετικός Επιτάφιος, με χιλιάδες χάντρες και λουλούδια.
Η ομορφιά και η μοναδικότητά του προσελκύουν ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, και το εξωτερικό, οι οποίοι καταφθάνουν στην περιοχή μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στη μυσταγωγία της ετοιμασίας και της περιφοράς του.
Τα χάλκινα της Γουμένισσας συνοδεύουν τον Επιτάφιο
Στη Γουμένισσα Κιλκίς οι Επιτάφιοι από τρεις εκκλησίες βγαίνουν για περιφορά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και η διαδρομή τους καταλήγει στη μία από τις δύο, στη μικρή πλατεία της κωμόπολης. Από εκεί, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, κυρίως πνευστών, των φημισμένων χάλκινων της Γουμένισσας, οι τρεις Επιτάφιοι, με τον κόσμο να ακολουθεί, διανύουν μια απόσταση διακοσίων μέτρων ως τη μεγάλη πλατεία, όπου γίνεται και η επιλογή του καλύτερα στολισμένου επιταφίου.
Ο Επιτάφιος στα χωριά της Καβάλας και των Σερρών
Στην τοπική κοινότητα Νέας Ηρακλείτσας της δημοτικής ενότητας Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού στο ύψωμα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας στην παραλία της Νέας Ηρακλείτσας, μετά την πομπή που ξεκινάει από τον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση την εικόνα αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Στο Σιδηρόκαστρο του δήμου Σιντικής στις Σέρρες, παιδιά συνοδεύουν τον επιτάφιο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής ντυμένα με στολές εποχής ενώ τα τελευταία χρόνια η περιφορά ολοκληρώνεται στα κοιμητήρια όπου ο επιτάφιος περνάει ανάμεσα από τους τάφους.
Σε πολλές, άλλωστε, αγροτικές περιοχές των Σερρών, κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, αναβιώνει το έθιμο «Αδώνια» κατά το οποίο κάθε νοικοκυρά βάζει στο κατώφλι του σπιτιού ένα τραπεζάκι με θυμίαμα, την εικόνα του Εσταυρωμένου, λουλούδια και ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, για ευημερία και καλές σοδειές. Η ονομασία του εθίμου προέρχεται από τον Άδωνη που παραπέμπει στον κύκλο της βλάστησης και της καρποφορίας. Στο χωριό Νέο Σούλι του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες αναβιώνει το μοναδικό έθιμο «Γεφύρια». Νέοι και νέες μαζεύουν διάφορα λουλούδια και φύλλα δέντρων και στολίζουν με αυτά αλλά και με εικόνες, ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές σε σχήμα γεφυριού.
Τα «Γεφύρια» τοποθετούνται ψηλά από τη μία πλευρά του δρόμου έως την άλλη και ο Επιτάφιος περνάει από κάτω ενώ παραμένουν στο χωριό σαράντα ημέρες. Τα ξερά λουλούδια και οι εικόνες θα τοποθετηθούν αργότερα στο εικονοστάσι του κάθε σπιτιού για ευλογία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ