Φωτογραφίες και διαλόγους από την εγκληματική οργάνωση που μετέφερε αλλοδαπούς από την Τουρκία στην Ελλάδα φέρνει στο φως το iefimerida.gr.
Η τεράστια εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Πριν από τέσσερις ημέρες συνελήφθησαν συνολικά 31 (!) της τεράστιας ομάδας με τους αστυνομικούς να σχηματίζουν μία ογκωδέστατη δικογραφία 215 σελίδων την οποία διαβίβασαν στον Εισαγγελέα. Οι δράστες έδιναν- εκτός από πλαστά διαβατήρια- ακόμη και πλαστά τεστ κορωνοϊού στους αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν φτάσει στην Ελλάδα και ήθελαν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υποομάδα της οργάνωσης διακινούσε ναρκωτικά στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά και σε αρκετά σχολείο στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Η δικογραφία
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών που σχημάτισαν οι έμπειροι αστυνομικοί η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2020, «όταν οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν και συνέστησαν υπό την καθοδήγηση του … την Α1 εγκληματική ομάδα υπό την καθοδήγηση του, με δομημένη και διαρκή δράση, με διακριτούς ρόλους, με αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών μέσω της διευκόλυνσης εισόδου μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Τουρκικό χώρο στον Ελλαδικό χώρο και μετέπειτα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την έρευνά τους όταν έλαβαν πληροφορία για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που απαρτίζεται από ημεδαπούς και αλλοδαπούς που δραστηριοποιείται στη διακίνηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, η πληροφορία ανέφερε ότι άνδρας νεαρής ηλικίας με το προσωνύμιο «Γ…..», ως μέλος της ανωτέρω αναφερόμενης εγκληματικής δομής διακινεί ναρκωτικές ουσίες στην περιοχή του κέντρου Αθήνας. Με το συγκεκριμένο άτομο συνεργαζόταν ακόμη ένας κατηγορούμενος με το προσωνύμιο «Τ….». Από την έρευνα προέκυψε πως ο πρώτος από τους κατηγορούμενος δέχτηκε προσέγγιση από έναν αλλοδαπό για ενοικίαση οχημάτων με σκοπό την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησαν να παρακολουθούν όλα τα τηλέφωνα των συγκεκριμένων ατόμων και κατάφεραν να εξαρθρώσουν την τεράστια οργάνωση, μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία της υπόθεσης ο συγκεκριμένος αλλοδαπός με το παρατσούκλι «Χαμπίμπι» φέρεται να είναι ο αρχηγός της οργάνωσης. «Υπό τις εντολές του ενεργούν/ λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να ενοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών. Φρόντιζε για τις μεθόδους ενοικίασης των οχημάτων, ακόμη και στην περίπτωση που απαιτούνταν πιστωτική κάρτα ως εγγύηση. Είχε επίσης και το ρόλο του διαμεσολαβητή προκειμένου να παραληφθεί το ενοικιαζόμενο όχημα από τον … και να παραδοθεί στον οδηγό-διακινητή», τονίζεται σχετικά.
Ο αλλοδαπός φέρεται επίσης να συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν δια μέσου του ελλαδικού χώρου και ήταν το κομβικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Οι πληρωμές που διαχειριζόταν πραγματοποιούνταν είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος των εταιρειών Moneygram και Western Union, ενώ κατά κύριο λόγο τα χρήματα μεταφέρονταν με το άτυπο σύστημα ανταλλαγής χρημάτων «Χαβάλα» ή «Hawala».
Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί πρόκειται για «ένα δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι διακινούν χρήματα αποφεύγοντας τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Η αρχή στην οποία βασίζεται η λειτουργία του είναι ότι τα χρήματα δεν "βγαίνουν" ποτέ από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα όταν ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή. Δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και ο μεσολαβητής ειδοποιεί συνάδελφό του στην χώρα του εξωτερικού, ο οποίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα. Στην πράξη δηλαδή, τα χρήματα δεν πέρασαν τα σύνορα. Η συναλλαγή βασίστηκε σε μια επικοινωνία με μεσολαβητές και κωδικούς. Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το σύστημα hawala είναι το χαμηλό κόστος, η γρήγορη παράδοση, η δυσκολία "ανίχνευσης" της μεταφοράς και το ξέπλυμα χρήματος».
Η οργάνωση είχε αποκομίσει κέρδη που ξεπέρασαν το 1.000.000 ευρώ τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Οι συνομιλίες των κατηγορούμενων
Ο «κοριός» των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ κατέγραψε αρκετές συνομιλίες. Στη δικογραφία αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος του 31χρονου Έλληνα, που προμηθεύει με αυτοκίνητα την οργάνωση και μιλάει με εταιρεία ενοικιάσεων:
- Άγνωστος: Πρώτα απ’ όλα είσαι πάνω από είκοσι;… είσαι.. με ακούτε;
- «Σ…»: 31 είμαι, 31.
- Άγνωστος: 31… και από πότε θέλετε μέχρι πότε;
- «Σ…»: Από σήμερα αν έχετε κάτι διαθέσιμο, γιατί νοίκιασα ένα αμάξι και μου έβγαλε πρόβλημα και το επέστρεψα.
- Άγνωστος: Μάλιστα, 30 σήμερα, έως το θέλετε μέχρι πότε;
- «Σ…»: Ορίστε;
- Άγνωστος: Μέχρι πότε λέω το χρειάζεστε; 30 σήμερα.
- «Σ…»: Μέχρι 3 του μήνα.
- Άγνωστος: Θα κυκλοφορείς εδώ στην Αττική ή θα κάνεις ταξίδι;
- «Σ…»: Όχι, στην Αττική , στην Αττική το θέλω.
- Άγνωστος: 40 ευρώ την ημέρα, όλα μέσα.
- «Σ…»: τι αυτοκίνητο είναι αυτό;
- Άγνωστος: R.C. του 2021 μοντέλο.
- «Σ…»: Ωραία αυτό πόσο θα μου στοιχίσει για 3 ημέρες;
- Άγνωστος: 120 ευρώ.
- «Σ…»: Πληρώνω κάποια εγγύηση;
- Άγνωστος: 350 ευρώ.
Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία με μέλος της οργάνωσης, ο προμηθευτής των αυτοκινήτων φαίνεται να χολωμένος καθώς του έδωσαν λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν συμφωνήσει:
- «Σ.»: Λοιπόν άκουσε με λίγο τώρα, άκουσε με λίγο. Πάρε τηλέφωνο Χαμπιμπι.
- «R.»: Εγώ κάνει τηλέφωνος αυτός δεν…
- «Σ.»: Αυτό Χαμπίμπι κάνει μ*** φίλε , εγώ κάνω δουλειά βάζω όνομα μου αμάξι, λεφτά δεν παίρνω.
- «R.»: Ααα.
- «Σ.»: Τι μ*** είναι αυτό. Αμάξι δεν θα φύγει αν μου δώσει λεφτά Χαμπίμπι.
- «R.»: Δώσουμε λεφτά εσένα φίλε, δώσουμε.
- «Σ.»: Πάρε τηλέφωνο να μου δώσει 400 ευρώ κι εγώ χρωστάω λεφτά φίλε, κάτω μαγαζί εκεί, πλατεία Βάθης όλο λέω αύριο, αύριο. Μου λέει αυτός μου λέει με κοροϊδεύεις μου λέει εδώ μαγαζί είναι εγώ θέλω να πληρώσω μαγαζί εσύ ένα μήνα χρωστάς λεφτά . Τι να του πω εγώ τώρα;
- «R.»: Κοίτα λίγο περίμενε, εγώ μαζί του μιλήσω πόσα σε δώσουμε εσένα, πόσα εσύ πάρεις, δεν ξέρω, κατάλαβες φίλε μου;
- «Σ.»: Εγώ πήρα, μου είχε δώσει 50 και 2 εικοσάρικα 90 και άλλο ένα εικοσάρικο 110 και 30 ευρώ μου είχε δώσει 140, εεε και 50 μου δωσε χθες 190 και 20 ευρώ μου δωσε το πρωί, εεε 200 ευρώ μου χει δώσει.
- «R.»: Ακόμα άλλο πόσο θέλεις;
- «Σ.»: 400 να δώσω εκεί που χρωστάω.
Όπως τονίζουν οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας αποτελούσε το παράνομο εργαστήριο όπου έφτιαχναν τα πλαστά έγγραφα των μεταναστών. Στην οργάνωση συμμετείχε και ακόμη ένα άτομο το οποίο ήταν υπεύθυνο για την ανεύρεση διαβατηρίων, αδειών διαμονής και δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας και την αποστολή στους ενδιαφερόμενους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εφόσον υπήρχε προσομοίωση του με τον αρχικό κάτοχο (μέθοδος look – alike).
Διακίνηση ναρκωτικών
Η οργάνωση είχε υποομάδα η οποία δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε σχολεία.
Για την διακίνηση των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους συνομιλίες, τις εξής κωδικές ονομασίες:
- MD: Ναρκωτική Ουσία μεθαμφεταμίνη
- ΣΚΑΝΚ: Κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας
- ΣΤΑΦ: Ναρκωτική ουσία κάνναβης
- ΧΕΙΖ: Ναρκωτική Ουσία Κάνναβης
- ΑΣΠΡΟ: Ναρκωτική ουσία κοκαΐνης
- ΠΕΤΣΕ: Κάνναβη αξίας 5 ευρώ
- ΔΙΕΤΣΕ: Κάνναβη αξίας 10 ευρώ
- ΣΚΟΥ: Ναρκωτική ουσία κάνναβης.