Τη σημασία της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ, τι συμβολίζει, τι συνέπειες επιφέρει και τους λόγους για τους οποίους θεωρείται ιστορική και πολύ σημαντική ανέλυσε ο διεθνολόγος Νίκος Φίλης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ο κ. Φίλης είπε «είναι η μόνη νόμιμη και κανονική συμφωνία στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου. Μέχρι τώρα είχαμε τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Είχαμε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο είναι προφανές πως ήταν αποτέλεσμα επιβολής της μίας πλευράς προς την άλλη. Τώρα, λοιπόν, έρχεται η Ελλάδα με την Αίγυπτο και προβαίνουν σε μια συμφωνία , η οποία είναι κανονική, είναι προϊόν συμβιβασμού. Είναι μια συμφωνία η οποία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί το επικαλύπτει.»
Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι η δημιουργία μιας νομικής διαφοράς, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πάρει αυτές τις δύο συμφωνίες και ενδεχομένως να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε.
«Αν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη ότι η συμφωνία της με τη Λιβύη είναι μια κανονική συμφωνία και υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τότε φαντάζομαι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα οι δύο συμφωνίες αυτές να τεθούν υπόψη του δικαστηρίου της Χάγης και αυτό να κρίνει ποια είναι νόμιμη.»
Δεν είμαστε κοντά σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά έχουμε ένα νέο δεδομένο στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ο κ. Φίλης.
Η τμηματική οριοθέτηση επελέγη, όπως είπε ο κ. Φίλης, διότι η Αίγυπτος δεν επιθυμούσε την ολική οριοθέτηση αυτή τη στιγμή. Επίσης, η τμηματική οριοθέτηση δεν είναι οριστική. Οπότε κάλλιστα θα μπορούσαν ένα κομμάτι της Ρόδου που μένει εκτός και το Καστελλόριζο να συμπεριληφθούν σε μια μελλοντική διευθέτηση.
«Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε σαν προτεραιότητα να διεμβολίσουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο.»