Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης, στη Λήμνο.
«Η Εκστρατεία της Καλλίπολης δεν πέτυχε τους στρατηγικούς της στόχους, άφησε όμως ένα ανεξίτηλο σημάδι ως μνημείο ανθρώπινης γενναιότητας και προσπάθειας και σφυρηλάτησε δεσμούς αίματος ανάμεσα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Λήμνο και στο φιλόξενο λαό της, και στους στρατιώτες της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας που βρέθηκαν εδώ», επισήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο ΥΕΘΑ, ο οποίος παρέστη σήμερα, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης για τους Πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης» που διοργανώθηκαν στη Λήμνο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου.
Νίκος Δένδιας: Μνημείο που διακηρύττει τη σημασία μιας διαφορετικής θεώρησης της ανθρώπινης ζωής
«Το μνημείο στο οποίο σήμερα απονέμουμε εκδηλώσεις τιμής διακηρύττει τη σημασία μιας διαφορετικής θεώρησης της ανθρώπινης ζωής, η οποία χαρακτήριζε πολλούς νέους ανθρώπους, ανθρώπους που πίστεψαν ότι το συλλογικό υπερβαίνει το ατομικό, ότι η συντροφικότητα και η κοινή προσπάθεια υπερέχει της ατομικότητας, ότι το ένστικτο επιβίωσης είναι ευρύτερο, κοινωνικό και εθνικό και όχι ατομικό χαρακτηριστικό», παρατήρησε.
«Η παρουσία μας λοιπόν εδώ σήμερα, συνιστά απόπειρα διατήρησης του γεγονότος αυτού στη συλλογική μνήμη, ιδίως μέσω του "Lemnos Remembrance Trail", προς ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης σε αυτούς που ανεξαρτήτως υπηκοότητας έχουν θυσιαστεί για τα ευρύτερα ιδανικά της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφερόμενος στη μάχη της Καλλίπολης, σχολίασε ότι «στις 25 Απριλίου, οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη χερσόνησο της Καλλίπολης έπειτα από μία αποτυχημένη ναυτική επίθεση των βρετανικών κυρίως και μερικών γαλλικών πλοίων στα στενά των Δαρδανελίων, η οποία λόγω της διστακτικότητας του αγγλικού στόλου να υποστεί και να αποδεχτεί θυσία πλοίων, δεν επέτυχε. Επιχειρήθηκε λοιπόν το άνοιγμα των στενών από την στεριά, στην πραγματικότητα δηλαδή η διάνοιξη μιας οδού επικοινωνίας με την Ρωσία. Αυτό ήταν το μεγαλοφυές σχέδιο του Winston Churchill για την απεμπλοκή από το αδιέξοδο στο δυτικό μέτωπο, από τον πόλεμο των χαρακωμάτων».
O ΥΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι μετά την επιμνημόσυνη δέηση
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Μούδρου όπου, στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, η αντιστράτηγος εα της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Απόστολος Κουτσογιάννης, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, η δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, ο μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος Γ', η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan, η επίτιμη πρόξενος Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα Ιωάννα Γκουβάτσου, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Κωνσταντίνος Σινάνης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τοπικών αρχών και συλλόγων.
Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο κ Δένδιας: