Ακόμα ένας Έλληνας δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας από την πρώτη γραμμή. Πρόκειται για τον Νικόλα Καρτσώνη, αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Merck, η οποία εργάστηκε για τη δημιουργία του πρώτου αντιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού, που χθες έλαβε το πράσινο φως από βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του ο Νικόλας Καρτσώνης είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζεται ως επιστήμονας ιατρός στα Εργαστήρια Ερευνών της Merck (MRL), και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια στο MRL και υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας.
Ο Νικόλας Καρτσώνης, ο τρίτος Έλληνας που διακρίνεται εν μέσω πανδημίας στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τους Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer) και Μενέλαο Πάγκαλο (Astrazeneca) είναι γιος Ελλήνων μεταναστών και έχει μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Ζει στο Penn Valley της Πενσυλβάνια και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Το 2019 έγραψε το πρώτο του βιβλίο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press για την τιμή του φαρμάκου (lagevrio) της Merck που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νικόλας Καρτσώνης είχε δηλώσει ότι το τελικό κόστος της θεραπείας δεν θα φτάσει τα 700 δολάρια ανά θεραπεία.
«Καθορίσαμε αυτή την τιμή πριν έχουμε δεδομένα, οπότε αυτό είναι μόνο ένα συμβόλαιο», είχε τονίσει υπογραμμίζοντας πως «θα είμαστε υπεύθυνοι για αυτό και θα κάνουμε αυτό το φάρμακο όσο το δυνατόν περισσότερο προσβάσιμο, σε όσους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μπορούμε».